Tunnetko hampaat kaulallasi?

Kuva:  http://www.otava.fi/kirjat/suomennettu/2007/fi_FI/dracula/
Mikä olisikaan osuvampi aika kertoa Bram Stokerin kulttikirjasta Draculasta (1897) kuin halloweenilta? Niinpä. Turvaa siis selustasi.

En lue enkä koskaan katso kauhua. Ennen kuin käteni osui sattumalta kirjastossa Draculaan, ja päätin, että täytyyhän minun nyt EDES se lukea. En ole katunut yhtään päätöstäni. Tosin voinen kertoa, että olen varsinainen arkajalka (minkä takia kauhuteoksia välttelen). En lukenut kirjaa kertaakaan ollessani yksin tai muulloin kuin päiväsaikaan. Pari viimeistä päivää olen ollut kuitenkin nokka kirjassa lähes koko päivän, joten teos on tullut uniini. Siksipä kahlasin kirjan tänään loppuun, jotta saan viimein unirauhani takaisin. Hei, naurakaa vain! 

On uskomatonta, että kirja on jo ties kuinka vanha, mutta silti se puree -ja lujaa! Teos koostuu eri henkilöiden päiväkirjamerkinnöstä, lehtileikkeistä, muistiinpanoista jne. Kaikki ovat kronologisessa järjestyksessä, joten lukijan on helppo pysyä mukana, vaikka henkilöitä onkin useita. 

Kreivi Dracula asuu jylhässä linnassaan Transylvaniassa ja saa vieraakseen Jonathan Harkerin Lontoosta. Hänen avullaan Dracula kylvää karmaisevia pelon siemeniään Lontooseen. Viisas ja vanha Van Helsing ja hänen ystävänsä kuitenkin alkavat tutkia tapahtumia ja vaarantavat henkensä saadakseen maailmasta jälleen turvallisen. 

Hänen silmänsä leimusivat punaisina perkeleellisestä kiihkosta, valkean kyömynenän isot sieraimet laajenivat ja värisivät, ja valkoiset terävät hampaat, jotka paistoivat verta tihkuvan suun turpeitten huulien takaa, kirskuivat kuin villipedolla.

Bram Stokerin kuvaa henkilöitä ja juonenkäänteitä tarkasti, ja hän onnistuu luomaan upean hektisen tunnelman. Dracula kuvataan karmivaksi, vanhaksi, rumaksi ja saatanalliseksi olioksi. Häntä kohtaan ei tunneta sääliä tai mitään muita tunteita kuin syvää vihaa. Sen sijaan naispuoliset vampyyrit herättävät miehissä halua ja ihailua. Naisvampyyrit sädehtivät kauneutta, ja heidän suloiset sanansa saavat miehet pyörryksiin. Tunsin sydämessäni syntisen palavan halun, että he suutelisivat minua noilla punaisilla huulillaan. 

Naisen viehkeys. Rakkaus naiseen. Nainen vaarassa. Viisas nainen. Heikko nainen. En voinut olla kiinnittämättä huomiota, miten kirjassa käsiteltiin naista. Vaikka pääpahis on mies ja suurin osa tämän jahtaajista on miehiä, nousee myös nainen merkittäväksi. Se, mikä miehet motivoi etsimään ja taistelemaan Draculaa vastaan on nainen sekä rakkaus ja halu suojella tätä. Nainen aiheuttaa miehille huolta ja vaivaakin. Nainen saatetaan jättää tietojen ulkopuolelle, mutta samassa hän onkin tärkein apu, jotta asiat etenisivät. 

Vaikka kirja oli varsin pitkä, ei missään vaiheessä syntynyt tylsistynyttä oloa tai halua jättää kesken. Pidin siitä, että Stoker oli käyttänyt päiväkirjatyyliä, ja rikastuttanut sitä lehtileikkeiden ja muiden keinojen avulla. Stoker kylvää tekstissään ajoittain elämänfilosofiaa, mikä ilahdutti minua. Päällimmäisenä mielessäni kirjan suljettuani oli vain kunnioitusta osoittava huokaisu: WHOU! Mitä muuta voi tuon kirjan luettuaan sanoa? 

Pakko verrata lopuksi Draculaa nykyaikaan, kun vampyyrit on nyt niinqu NIIIIN in. Olen lukiossa lukenut ensimmäisen osan Twilightistä (muihin osiin en ole koskenut). Kyllä, sehän on hyvin erilainen vampyyrikirja, jos vertaa 1800-luvun Draculaan! Twilight ja muu 2000-luvun vampyyrikirjallisuus ja -viihde keskittyy enemmän rakkauteen ja ennen kaikkea nuoriin. Vampyyrit terävine hampaineen tulee sitten siinä sivussa kuin lisämausteena tulista chiliä. Jännitys sen sijaan syntyy siitä, saako nuori tuntea rakkautta verta himoavaan vampyyriin, joka tietenkin on oikea namupala. Hmm, millainenkohan Dracula oli nuorena? En osaa edes kuvitella. Ehkä sillä oli elvis-kampaus. 

Hui, ulkona vinkuu tuuli. Rapisikohan keittiössä jokin? Mikä onni, että saan nukkua kehräävä kissa kainalossa! Mukavia unia jokaiselle! 
Kommentit

  1. Jee, kiva kirjoitus! Tykkäsin kielenkäytöstä, erityisesti kohdasta, jossa kirjoitit, että kirja "puree - ja lujaa!" :D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on ilo!