Pahat pojat ja yksinäinen stara.

http://www.suomalainen.com/sk/servlets/ProductServlet?action=productInfo&productID=4418646


Nyt otan käsittelyyn vaihteeksi nuortenkirjallisuutta. Valkkasin yläasteikäisille oppilaille luettavaksi Louis Sacherin Riskitekijän (2006), joka on itsenäinen jatko-osa Paahteelle. Kirja vaikutti mielestäni mukavalta myös pojille, koska päähenkilö on pahojen poikien rangaistusleiriltä vapautunut Kainalo eli Theodore Johnson. Kainalo yrittää parhaansa mukaan keskittyä puhtaaseen työn tekoon, rahan ansaitsemiseen ja koulun käyntiin. Haaveet murenevat, kun Kainalon ystävä Röntgen puhuu hänet ympäri, ja pojat ryhtyvät lipputrokareiksi. Pinnalla oleva nuori poptähti Kaira DeLeon on tulossa kaupunkiin keikalle ja lipuista saisi sievät tulot. Palvotun idolin sydän on kuitenkin tyhjä, sillä Kairalla ei ole ainuttakaan ystävää. Äiti ei näe, että ällöttävä miesystävä pettää. Tyhmä turvamieskin seuraa koko ajan perässä. 


Kainalo tahtoisi pyyttää Tatianaa, söpöä tyttöä samalta luokalta, tulemaan Kairan konserttiin. Tatiana tekee kuitenkin bänksit, ja Kainalo päättää ottaa mukaansa naapurin CP-vammaisen pikkutytön, Ginnyn. Konsertissa selviää, mitä Röntgen on juoninut Kainalon pään menoksi, minkä ansiosta Kaira saa mahdollisuuden ystäviin. Kuten nuorten elämässä yleensä, Kainalo ihastuu päätä pahkaa ja on valmis mihin vain Kairan vuoksi. Salaisuuksien vyyhti alkaa purkautua.


En ole lukenut ensimmäistä osaa, Paahdetta, joten en voi verrata tätä siihen. Vaikka juoni onkin sikäli mahdoton (jep, konserteissa voikin noin vain tutustua idoliinsa ja lähteä aamulla tämän kanssa aamupalalle), pidin siitä, miten lämpimästi Kainalon ja Ginnyn ystävyyssuhde oli kuvattu. Röntgenin ansiosta juoneen saatiin sen sijaan jännitystä ja säpinää. Välillä itseäni kuitenkin ärsytti, miten Kainalo mukisematta teki, mitä Röntgen halusi ja antoi tälle rahaa bisneksiinsä. Teki mieli huutaa, että nyt poika otat järjen omaan haltuusi! Plussaa kirja saa myös helppolukuisuudesta. Itselläni meni lukemiseen yksi neljän tunnin junamatka. Uskon, että oppilaat pitävät tästä. Jännitystä, rakkautta, ystäviä, koulua, töitä ja tulevaisuuden pilvilinnoja. 

Kommentit