Sinun vuoksesi vaikka tuhat kertaa.

http://www.bookplus.fi/kirjat/hosseini,_khaled/leijapoika-423010

Oho, onpa kirjoittamisessa ollut taukoa! Johtunee laiskuudestani kirjoittaa tänne. Tosin en ole pitkään aikaan ehtinyt lukea tai sitten olen aloittanut jonkun kirjan ja todennut sen huonoksi ja jättänyt kesken. Näin kävi esimerkiksi Siilin eleganssin kohdalla. Eräänä päivänä huomasin, että kyseinen teos on VIIMEIN saatavilla lähikirjastossa ja pyrähdin saman tien kirjaa lainaamaan itselleni. Odotin mahtavaa lukuelämystä, joten petyin, kun en oikein saanut juonen ajatuksesta kiinni. Ehkä teos oli minulle liian ranskalainen! Nyt sitten odotan, että saisin lainaan hehkutetun Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajan. Olenpa jopa miettinyt, ostaisinko sen itselleni, sillä jonot ovat pitkät. 


Nyt vähän ennen joululomaa sitten sain kunnon lukuinnon päälle. Ostin syksyllä Hulluilta päiviltä alennettujen pokkareiden joukosta Khaled Hosseinin Leijapojan (2003). Rakastuin kyseisen kirjailijan Tuhat loistavaa aurinkoa -teokseen, joten päätin, ettei Leijapoika voi olla huono. Siispä kassalle! Ja kyllähän vaisto paikkansa piti -rakastuin kirjaan heti.


Teos kertoo kabulilaisen pojan, Amirin, kasvutarinan. Hänen äitinsä on kuollut synnytyksen jälkeen. Isä on maineikas ja rikas. Amir on läheinen heidän taloutensa hazarapalvelijan pojan Hassanin kanssa. Hassan tekee kaiken Amirin puolesta, jopa puolustaa tätä kulmakunnan pelottavimmalta pojalta. Amir kuitenkin kokee, että Hassan on varsinainen nynny ja kiusoittelee tätä ajoittain. Amirin mieltä kuohuttaa myös kylmä suhde isään. Miksi isä muistaa Hassaniakin syntymäpäivänä? Miksi isän katse on niin lämmin, kun tämä puhuu Hassanille? Eräänä päivänä kaikki muuttuu. Peruuttamattomasti. 


Teos oli riipaisevan koskettava tarina kahden pojan ystävyydestä. Samalla lukijalle annetaan tietoa, millaista Afganistanissa on lapsilla. Kyyneliltä ei voinut välttyä. Suosittelen lukemaan koko sydämestäni. 

Kommentit

 1. Mukavaa tietää, että Leijapoika on hyvä! Ostin kirjan+dvd:n kamulle joululahjaksi nimittäin. :)

  Hei, haluatko osallistua mun kanssa 10 klassikkoa -lukuhaasteeseen? Siinä pitää siis lukea vuoden aikana kymmenen klassikkoteosta. Aika kova tavoite, mutta se voisi olla hauskaa! Mulla on ainakin hirviästi klassikoita lukematta. :p

  Kirjoja voi tsiikailla esim. näiltä sivuilta:
  http://www.ksml.fi/teemat/100kirjaa/
  http://www2.hs.fi/klik/klassikkoautomaatti/

  VastaaPoista
 2. Joo! Mulla itse asiassa onkin tässä klassikkoprojektimenossa. :-) Yritän lukia niitä aina välillä. Lainasin tänään Oliver Twistin! Ja Itkosen Rakasta minua enemmän ja Bo Karpelan jonku dekkarin huvikseni. Dostojevskia ja sellastaki ois kiva lukia. Tosin lainaisin mieluummin niistä ne osina, koska mun on aina vaikia tarttua kirjaan, jos se on miljoona sivua pitkä.

  VastaaPoista
 3. Dostojevskia olis vitun coolia lukia! Jos jaksais vaan. :D Mua masentaa kilometrikirjat!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on ilo!