Charles Dickens: Oliver Twist

Sain viimein päätökseen Charles Dickensin kuuluisan teoksen orpopojasta Oliver Twististä. Teos on ilmestynyt ensimmäisen kerran jo 1838. Oliver Twististä on tehty aikoinaan myös elokuva.


Oliver Twistin äiti on kuollut synnytyksessä, eikä ole ehtinyt kertoa todellista henkilöllisyyttään. Niinpä pieni Oliver joutuu orpokotiin, jossa häntä ja muita poikia kohdellaan kaltoin. Myöhemmin sydämellinen poika siirretään kunnan ylläpitämään köyhäintaloon, jossa olot eivät ole sen paremmat.  Oliver pääsee kuitenkin hautaisurakoitsijan oppipojaksi, mutta Oliver karkaa väärinymmärryksen myötä Lontooseen. Siellä hän joutuu rosvojoukon seurueeseen, ja harjoittaa näiden kanssa vasten tahtoaan näpistelyä. Oliver saa kuitenkin maistaa maukkaampaakin elämää, kun hän onnistuu livahtamaan herrasmiehen prameaan ylläpitoon. Onni kuitenkin heittelee Oliveria sinne tänne, eikä rosvojoukko tunnu jostain syystä päästävän Oliveria otteestaan. 


Teos on jaettu lukuihin, joiden alussa kirjailija kertoo, mistä hän aikoo kertoa. Nämä luovat mielestäni teokseen mukavasti sadun tuntua, kun jokainen luku tuntuu omalta, merkittävältä tarinaltaan. Lisäksi on helpompi pysyä kirjailijan mukana, kun on heti aluksi selvää, mistä kertomus jatkuu.


Dickens luo mielenkiintoisia ympäristöjä ja uskottavia hahmoja. Toki aika on syönyt hahmoja jonkun verran. Minua esimerkiksi ärsytti suuresti Oliverin jatkuva yltiökylläinen kiitollisuus teoksen loppua kohden. Myös kiltti ja lempeä Rose alkoi herkistelyillään tympiä minua. Henkilöiden tunteiden kuvaus alkoi minusta tulvia liikaa yli teoksen loppua kohden. Rajansa kaikella kuitenkin.


Nautin erityisesti teoksen niistä kohdista, joissa Oliver oli nuori ja yritti paeta kurjaa elämäänsä muualle. Seikkailut aina rosvojoukon apuriksi asti olivat herkullista luettavaa. Siksi onkin harmi, että loppua kohden Dickens keskittyy enemmän rosvojoukon hahmoihin ja yltiökilttiin Rose-neitiin. Toki rosvojoukon henkilöt olivat karskeudessaan värikkäitä ja he ovat merkittävä osa juonta, mutta heidän jaarituksensa eivät vain jaksaneet kiinnostaa minua. Oliver jää ihan teoksen lopussakin jotenkin varjoon. Hänen jatkostaan ei kerrota paljoa. Pikimminkin lopussa kirjailijan mielenkiinto on keskittynyt vain Rose-neitiin ja ohittaa Oliverin olankohautuksella. Voisikin olla mielenkiintoista nähdä Oliver Twististä tehty elokuva, jos siinä Oliver olisi keskiössä myös lopussa.Kommentit

  1. olen nyt itse syventynyt Oliver Twistiin ja pohdin hänen isänsä tarinää. Mikä on hänen tilanteensa ja hänhän on ilmeisesti elossa kuitenkin.

    VastaaPoista
  2. Enpä tiedä hänen isänsä tilannetta. Veikkaan että isä jätti Oliverin äidin, kun ei jaksanut, tai halunnut ottaa vastuuta pojastaan. Muuten. Oliver Twist perustuu tositapahtumiin, poikaan nimeltä Robet Blincoe. Katsoin vastauksen sivustosta: www.chacha.com. Hänestä pitäisi olla myös kuva Google kuvahaussa. Oliver Twist kirjaa olen katsonut vain silmäyksen, mutta elokuvia olen nähnyt. Miksi Oliverille otiin niin ilkeitä, ja miksi ihmeessä hänet karkotettiin pois, vain sen takia että hän pyysi ruokaa??? Haluaisin tietää syyn.

    VastaaPoista
  3. Oliver karkoitettiin pois, koska häntä pidettiin ahneena ja törkeänä, koska ei ollut oikein pyytää lisää ruokaa. Siispä ihmiset pitivät Oliveria ahneena ja kierona.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on ilo!