Runohaaste

www.weheartit.com

Jennin runohaasteen innoittamana tahdon itsekin kirjoittaa blogiini nyt ja ehkäpä myöhemminkin runoja, jotka miellyttävät minua. Pidän runoista, mutta jostain syystä luen niitä silti äärettömän harvoin ja kirjastossa käydessäni unohdan helposti runohyllyn olemassaolon. Tämä on sääli, koska runous on säihkyvää ja pysäyttävää. Ja se on niin erilaista kuin romaanin lukeminen! Runo on tauko elämän tohinassa. Juuri se on syy, miksi runo minua miellyttää ja miksi aina runon lukiessani kaipaan niitä useammin lukuvieraakseni. Koska luen runoja harvoin, saatan olla täysin pimennossa joidenkin suurenmoisten runoilijoiden kynänjäljistä. Tällä haasteella muistutan itseäni etsiytymään jatkossa runohyllynkin äärelle ja tietenkin seuraamaan muiden bloggaajien runovinkkejä. 

www.weheartit.com

Eeva Kilven runot miellyttävät minua, ja pidän hänen Perhonen ylittää tien -runokokoelmasta. Tämä on yksi Kilven lempirunoistani, ja se vain yksinkertaisesti saa hymyn kareilemaan huulillani. Muistutan tällä runolla usein itseäni rauhoittumisen merkityksestä ja itsensä hemmottelusta.


Nukkumaan käydessä ajattelen:
Huomenna minä lämmitän saunan,
pidän itseäni hyvänä, kävelytän, uitan, pesen,
kutsun itseni iltateelle, puhuttelen ystävällisesti ja ihaillen,
kehun: Sinä pieni urhea nainen, minä luotan sinuun.


           
Ainut runokirja, jonka itse omistan on vanha Uuno Kailaksen runoteos (1943). Minulla on siinä muutamia lempirunoja, joista yksi on tämä raikas, iloa puhkuva ja lapsenmielinen runo:


Taivaankansi on iso kelkkamäki.
Ja aurinko istuu keltaisessa kelkassa.
Ja lumi ryöppyää
ja putoaa alas maan päälle
kirkkaina säteinä.
Ja aurinko ajaa kelkkaansa hämärän metsän taakse.
Aurinko menee kotiin,
kun se on kyllästynyt leikkiin.
Taivas on varmaan hyvin hauska kelkkamäki,
koska aurinko laskee mäkeä joka päivä. 


www.weheartit.com


Kommentit

 1. Mie rakastan Eeva Kilven runoja, niissä on jotain sellaista taikaa. Helpossa paketissa paljon tärkeitä ajatuksia.

  VastaaPoista
 2. Tuo Kilven runo on ihana! Pitäisi varmaan tutustua hänen runoihin enemmän, mutta yritän pitää pientä kirjastolakkoa (on vähän lähtenyt lapasesta tuo lainailu ja omassa kirjahyllysäkin on paljon lukemattomia kirjoja...)

  VastaaPoista
 3. Sanoitpa hyvin, Hanna. Juuri tänään keskustelinkin ystäväni kanssa, miten yksinkertaisia runoja on mukava lukea. Ja vaikka runo olisikin yksinkertainen, se silti sisältää paljon ajatuksia, niin kuin sanoitkin. Itse en jaksa runoja keskittyä analysointiin, joten esim. Eeva Kilven runot ovat siksi minulle mieluisia. Kiva, että sinäkin tykkäät niistä!

  Villasukka kirjahyllyssä, (nimimerkkisi on muuten suloinen!) kannattaa tutustua! Perhonen ylittää tien sisältää helppoja ja kauniita runoja. Hih, minullakin on kirjojen lainauslakko! Omassa hyllyssä odottelee niin monta kirjaa lukemista, että kirjaston pitää odotella. Päädyin tänään kuitenkin kirjastoon gradukirjojen vuoksi, joten runoista nyt innostuneena lainasin Mirkka Rekolan kokoelman. Luen yleensä runokirjoista vain muutamia runoja sieltä täältä, joten ehkä pieni lainaushairahdukseni suokoon anteeksi. ;-) Lainaamista on todella vaikea välttää, ja se todellakin lähtee lapasesta -myös minulla.

  VastaaPoista
 4. Kiitos ;) Pistän tuon Perhonen ylittää tien -kirjan luettavien listalle, täytyy joskus etsiä se kirjastosta...

  VastaaPoista
 5. Uuno Kailaalla on eräs hyvin kohtalokas runo. Julkaisen sen takuulla pian taas uudestaan.

  Eeva Kilpeä olen lukenut jonkin verran.

  Kauniit kuvat.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on ilo!