Katkera onni

Helmi (The Pearl)/ John Steinbeck
1973. Tammi (Kurki-sarja). Sivuja 118.
Mitä tapahtuu ihmiselle, jota kohtaa äkillinen rikastuminen? Tästä ja rikastumisen tuomasta epäonnen selviämisestä kertoo John Steinbeckin lyhyt, 118-sivuinen teos Helmi (1973). Teoksen tapahtumat sijoittuvat pieneen intiaanikylään, missä risumajassaan asustavat meksikolainen kalastaja Kino sekä tämän vaimo Juana ja pieni poika Coyotito. Kaikki alkaa epäonnisesta aamusta, jolloin skorpioni pistää Kinon lasta. Vaimo toimii ripeästi ja imee myrkkyä pois, mutta kaiken varalta pariskunta lähtee myytämään apua kylän lääkäriltä. Tämä on kuitenkin valkoinen, eikä suostu auttamaan mitätöntä intiaanipoikaa. Kino ja Juana lähtevät kokeilemaan, olisiko meri heille suotuisampi. Meri puhaltaa heille myötätuulta ja paljastaa pohjan kätköistään Kinolle suuren helmen. Maailman helmen. Samassa Kino näkee helmen pinnalta, miten valoisa ja rikas tulevaisuus perheellä siitä hetkestä lähtien voisi olla.  Valitettavasti merikin osaa olla petollinen. 

Helmi osoittautuu varsin pian epäonnen tuojaksi. Muiden intiaanien mielessä kytee kateus, valkoiset yrittävät päästä onnen osingolle ja petkuttaa Kinoa tavalla jos toisella. Vaimo Juana yrittää saada miestään heittämään helmen takaisin meren kitaan, mutta Kino rutistaa tiukasti kiinni ruusunpunaisesta haavestaan. Hän tahtoo, että Coyotito pääsee ensimmäisenä intiaanina kouluun ja oppii lukemaan ja kirjoittamaan -millainen tulevaisuus intiaaneilla olisikaan edessään, jos näin kävisi! Kino lähtee riemusta puhkuen myymään helmeä valkoisille myyjille ja tuntee, miten rikkaus jo koskettelee sormenpäitä. Myyjät eivät yllättäen olekaan kiinnostuneita helmestä: se on liian iso, kulunut ja kuin pelkkää katinkultaa. Myyjät kuitenkin tarjoavat hyväisen summan rahaa helmestä, mutta Kino, joka luuli saavansa paljon enemmän, alkaa epäillä myyjien salajuonta. Ahneuksissaan hän ei tartu kylän myyjien tarjouksiin, vaan päättää lähteä seuraavana aamuna pääkaupunkiin, mistä hän uskoo saavansa haluamansa summan helmestä. 

Liian myöhään Kino havahtuu huumastaan: kirous on jo hänen yllään, hänen sisällään. Mitä ihmiselle voikaan tapahtua ennen kuin hän havahtuu heittämään epäonnen tuojan pois? Voiko äkillisen rikkauden tuomasta epäonnesta selvitä?

"Helmestä on tullut sieluni", sanoi Kino. "Jos annan sen pois, kadotan sieluni. - -" 

John Steinbeckin Helmi on kuin opettavainen satu. Teoksen alussa mainitaan tarinan yhä elävän Yhdysvalloissa. Steinbeckin tarina on tiivis ja nopealukuinen. Tunnelmaltaan Helmi etenee pelosta huojennukseen ja onnen pirskahteluun, kunnes se kääntyy ahdistukseen sekä alati nousevaan jännitykseen, joka purkautuu lopussa haikeuteen ja suruun. Vaikka teoksessa onkin paljon ennalta-arvattavuuksia, onnistuu se silti olemaan herkkä ja ajatuksia herättävä. Teoksen ristiriitaista helmeä voi hyvin peilata esimerkiksi viimeaikaisiin suuriin lottovoittosummiin. Voiko ihminen selviytyä lottovoiton aiheuttamasta huumasta? Ovatko summat liian suuria yhdelle ihmiselle? Oli syy yhtäkkiseen rikastumiseen mikä tahansa, se saattaa pahimmillaan viedä ihmisen mennessään kuin tuuli vaahteranlehden. 

Onnella, nähkääs, on katkeria seuralaisia. 
Kommentit

 1. Oi, siitä on aikaa kun olen lukenut Steinbeckiä...

  Sinulle on jotain blogissani!

  VastaaPoista
 2. Kiitos kirjaesittelystä! En ole ikinä saanut aikaiseksi lukea Steinbeckiä, mutta tämä voisi olla hyvä teos aloittaa. Ja tuo 70-luvun kansi on loistava!

  VastaaPoista
 3. Leena ja Luru: Hih, minä en ollut Steinbeckistä koskaan kuullutkaan ennen kuin sain sijaisopena ollessani tehtäväksi käsitellä tämän Helmen oppilaiden kanssa. Tästä olikin, Luru, hyvä aloittaa herran kirjoihin tutustuminen -lyhyt ja nopealukuinen, vaivaton teos.

  Leena, tulenpas heti kurkkaamaan!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on ilo!