Höpötystä menneestä ja tulevasta

Susan mahtavaan Lukutoukan katsaus vuoteen 2011 -haasteeseen (klik) vastaan kuun vaihteessa, sillä kirja-arvioita on vielä tulossa tälle kuulle. Sitä ennen aion nyt höpötellä yleisesti vuodesta 2011 sekä mietiskellä tulevaa kirjavuotta 2012.

Vuosi 2011 lähti kirjallisesti liikkeelle melko kankeasti, mikä saattaa johtua siitä, etten ollut vielä vuoden alussa kovin syvällä bloggaamisessa enkä opettajaharjoittelukiireiden vuoksi ehtinyt ja aina jaksanut suoda kovin paljoa aikaa kirjoille. Maaliskuulta lähtien olen viihtynyt kirjojen parissa enemmän ja erityisesti kesä on ollut rikasta aikaa kirjallisesti. Kesän jälkeen tahtini on ollut kolme tai neljä kirjaa kuukaudessa. Ei päätähuimaavaa, mutta itselleni sopiva tahti, koska olen varsin tiiviisti pakertanut päivät graduni parissa ja siitä huolimatta intoa on vielä iltaisin löytynyt muidenkin kuin lähdekirjojen lukemiselle.

Vuonna 2011 olen lukenut niin uutukaisia kuin klassikoitakin, suomalaista ja ulkomaista kirjallisuutta. Olen lukenut kaunokirjallisuuden lisäksi runokirjojakin, joista tosin en ole blogannut tai kirjoittanut sen kummempia mainintoja, koska en ole lukenut runokirjoja kannesta kanteen vaan muutaman runon sieltä ja täältä. Yleensä luenkin runokirjoja juuri tällä tavalla. Mainittakoon kuitenkin, että olen tutustunut Mirkka Rekolan, Risto Rasan ja Anja Snellmanin runoihin.

Miten sitten olen vuonna 2011 päätynyt lukemiini kaunokirjallisiin teoksiin? Yleensä valitsen sellaisia kirjoja, joihin olen jo pitkään aikonut tutustua tai jotka haluan ns. kirjasivistyksen takia lukea. Tärkeintä on kuitenkin oma halu, kiinnostus ja ennen kaikkea sen hetkinen fiilis. Lisäksi tietenkin ovat vaikuttaneet muiden suositukset, lukemani arviot ja myös se, onko kyseessä lempikirjailijani tms. Vuonna 2011 olenkin löytänyt muiden suositusten johdattamana täysin uusia ihanuuksia. Joel Haahtela sekä Tuomas Kyrö pääsivät nimittäin lempikirjailijoideni joukkoon. Haruki Murakamin Kafka rannalla tutustutti minut maagisen realismin genreen, johon ihastuin täysin. Uuden rakkauden innoittamana tartuin ensimmäistä kertaa Pasi Ilmari Jääskeläiseen ja hänen teokseensa Lumikko ja yhdeksän muuta. Tulevana vuonna aion lukea lisää teoksia sekä Murakamilta että Jääskeläiseltä ja katsoa, jyräävätkö hekin paikkansa lempikirjailijoideni kaartista. Hyvin tyytyväinen olen vuodessa 2011 siihen, että tutustuin viimein venäläisiin kirjailijoihin, Dostojevskiin ja Turgeneviin. Näistä Dostojevski löi minut tainnoksiin Rikoksella ja rangaistuksella ja negatiiviset ennakkoluuloni murenivat kertaheitolla. Tulevan vuoden kirjalistaltani löytyy jo Dostojevskin Idiootti, mutta myös Tolstoihin aion tutustua. En vain vielä tiedä, kumpaan tarttuisin ensin: Sotaan ja rauhaan vai Anna Kareninaan? Mutta lukemistani kirjoista ei vielä sen enempää, jotta jää listattavaa Susan haasteeseen.

Vuosi 2011 on tuonut tielleni runsaasti uusia kirjarakkauksia, mutta myös kesken jääneitä teoksia. En kokenut minunlaisekseni Muriel Barberyn Siilin eleganssia enkä yllättäen Kathryn Stockettin Piiat -teosta. Jouduin hieman pettymään, sillä ennakko-odotukseni olivat molemmista kirjoista korkealla. Lisäksi lainasin, mutta jätin lukematta Jean Kwokin Käännöksiä, joka ei lopulta kiinnostanutkaan niin paljon kuin kuvittelin.

En ole vuonna 2011 osallistunut moneenkaan haasteeseen, joita kirjablogeissa silloin tällöin pidetään. Osallistuin ainoastaan Lue satu -haasteeseen, mutta ensi vuodelle olen jo ilmoittaunut yhteen. Kyseessä on Morren luotsaama Kuusi kovaa suomalaista -haaste (ohjeet täältä). Valitsin omaan listaani sellaisia suomalaisia kirjoja, jotka ovat olleet jo pitkään (ja tänäkin vuonna) aikomuksissani lukea.  Lukulistalleni valkkasin seuraavat, joista kolme ensimmäistä löytyy omasta hyllystä:
 1. Tuntematon sotilas/ Väinö Linna (Olen aloittanut tämän kaksi kertaa alusta, joten jospa kolmas kerta toden sanoisi!)
 2. Huojuva talo/ Maria Jotuni
 3. Populäärimusiikkia Vittulajänkältä/ Mikael Niemi 
 4. Rautatie/ Juhani Aho
 5. Juoksuhaudantie/ Kari Hotakainen
 6. Jäniksen vuosi/ Arto Paasilinna (Minun piti lukea tämä ennen Tuomas Kyrön Kerjäläistä ja jänistä, mutta nyt käykin toisin päin, koska tuskin maltan "säästää" Kyröä, kun hänen uutukaisensa aattona lahjapaketista kuoriutuu ;-)) 
Juurikaan en siis ole etukäteen laatinut listoja, mitä kaikkea ensi vuonna voisin lukea, koska olen fiilispohjainen lukija. Muistikirjani listalta (joka vain kasvaa ja kasvaa) kuitenkin löytyy aina ehdotuksia, joihin tarttua. Alkuvuodesta tarkoituksenani on ainakin tutustua Finlandian tänä vuonna voittaneen Rosa Liksomin teokseen Hytti nro 6, jonka olen päättänyt itselleni ostaa omaan hyllyyn. Mielenkiinnolla itsekin odotan, millaisia kirjoja ensi vuonna luenkaan. ;-)

Tunnelmallista joulun odotusta!weheartitKommentit

 1. Kiva kun lähdit haasteeseeni mukaan! Lukulistasi näyttää todella kiinnostavalta ja odotankin jo, mitä mahdat pitää Hotakaisesta, saatko Tuntemattoman luettua (minullakin oli vaikeuksia aikanaan sen suhteen) ja miltä Jäniksen vuosi maistuu Kyrön jälkeen.
  Ihanaa joulun odotusta myös sinulle!

  VastaaPoista
 2. Mukavaa kun sinäkin vastaat Lukutoukka-haasteeseen ;) Minäkin panttaan vielä vastaamista välipäiviin asti, sillä luvassa on ainakin yksi kirja, jonka lukemista odotan superkovasti ja uskon, että se tulee sijoittumaan mukaa vastauksissa haasteessani ;)

  VastaaPoista
 3. Minulla on Dostojevskin Rikos ja rangaistus pitkäaikaistauolla. Olen sitä joskus alkanut lukemaan mutta ei oikein edennyt. Koska kirjan jättäminen on minulle tuskallisen vaikeaa odotan sopivaa hetkeä ja luen sen vielä kokonaan.

  Ihanaa joulun aikaa myös sinulle :)

  VastaaPoista
 4. Morre: Itsekin odotan hyvin, hyvin mielenkiinnolla, että saanko Tuntemattoman viimein luettua. Tiedän jo nyt venytän kirjan lukemista varmaan loppuun saakka... tai ehkäpä täytyy ottaa uusi asenne ja yrittää heti vuoden alussa! ;-)

  Susa: Samoin minulla on tällä hetkellä menossa kirja, joka saattaa hyvin päästä listalle... ;-)

  Villasukka kirjahyllyssä: Minulla on käynyt aikoinaan samalla tavalla Sinuhen kanssa. Järkäle ei vain sula ja olen antanut periksi. Todella hienoa, jos sinä et anna periksi Rikokselle ja rangaistukselle. :-)

  VastaaPoista
 5. Mennyt lukuvuotesi kuulostaa mukavalta. Olet lukenut paljon sellaisten kirjailijoiden teoksia, joihin en ole vielä itse päässyt tutustumaan. Seuraavaa lukuvuotta on minusta aina hauska suunnitella, vaikka suuri osa jutuista ei sitten loppupeleissä onnistuisikaan. Tein tämän vuoden alussa noin 25 kirjan must-read-listan, joista varmaan 15 on vielä lukematta:D

  VastaaPoista
 6. Sonja: Suunnittelu on kyllä mukavaa puuhaa, vaikka niistä ei kaikki toteutuisikaan. :-) Listoista on myös suuri hyöty, kun lähtee kirjastolle, sillä ilman niitä mielestäni aina pyyhkiytyvät kaikki kirjat, kun pääsen hyllyrivien äärelle. :-D Hei, mutta tuohan on kuitenkin hyvin! :-) Itselläni oli ihan uuden vuoden lupauksena lukea Kalevala, mutta se nyt kyllä jäi... ensi vuoteen ;-)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on ilo!