Lukudiplomi ja muiden haasteiden katsaustaMonissa blogeissa on tartuttu hdcaniksen virittämään lukudiplomi-haasteeseen. Tarkemmat sääntökuvauksen löytyvät hänen Hyönteisdokumentti-blogistaan, mutta lyhykäisyydessään on siis kyse siitä, että bloggaaja valitsee Opetushallituksen luotsaamasta Kunnari-ohjelmasta yhden luokkatason. Kustakin lukulistasta valitaan 6-10 kirjaa oman halun mukaan. Luetuista kirjoista kirjoitetaan omaan blogiin joko niin kuin tavallisesti tai sitten tehdään lukudiplomiin vaadittavat  tehtävät. Aikaa on kouluvuoden päättymiseen asti (25.5.2013).

Opena tätä haastetta ei voi väliin jättää, suorittaahan osa oppilaistakin diplomia (ei tosin juuri tätä Kunnaria). Valkkasin omani Sinuhesta ja kasiluokan kirjoista. Aika monet valitsemistani teoksista löytyvät myös tbr 100 -listaltani. Tarkoituksena onkin, että tämän lukudiplomi-haasteen avulla saisin taas osan listani teoksista luetuksi.

1. Miehet jotka vihaavat naisia, Stieg Larsson.
2. Näkymätön Elina, Kerstin Johansson i Backe. (Tämä minun on joka tapauksessa kohta luettava töitä varten.)
3. Kuka on Jenna Fox?, Mary E. Pearson (Tätä on kehuttu paljon ja suositeltu nuorille, joten pitää tutustua itsekin.)
4. Taru sormusten herrasta, J.R.R.Tolkien (Jos saisin tämän ikuisuusprojektin nyt päätökseen. Ensimmäisen osan olen lukenut, kaksi viimeistä odottaa lukijaansa.)
5. Kurjat, Viktor Hugo.
6. Purppuranpunainen hibiskus, Adichie.
7. Pessi ja Illusia, Yrjö Kokko.
8. Simpauttaja, Heikki Turunen.
9. Unohdettu vartti, Rosa Liksom. (Hytti nro 6 herätti kiinnostuksen Liksomin muuhun tuotantoon).
10. Sakset kädessä ei saa juosta, Vilja-Tuulia Huotarinen.

Tässä samalla on hyvä tehdä katsaus muihin haasteisiin eli missä oikein mennään? Kuusi kovaa kotimaista -haasteessa luettuna on puolet: Rautatie, Juoksuhaudantie ja Jäniksen vuosi. Kolme kotimaista teosta on vielä jäljellä: Jotunin Huojuva talo, Niemen Populäärimusiikkia ja Linnan Tuntematon sotilas. En yhtään ihmettele, jos joudun viimeisenä mainitun kanssa kiirehtimään, että se olisi luettuna määräaikaan eli itsenäisyyspäivään mennessä... Tuntemattomanhan olen joskus aloittanut, mutta joudun sen nyt kyllä aloittamaan uudelleen alusta. Linnan TPA-trilogia kuuluu lempikirjoihini, joten odotukseni Tuntemattomalta ovat korkealla. 

Linnean luotsaamasta Hyppää lavalle -haasteesta olen vaaditun yhden näytelmän lukenut eli Aleksis Kiven Nummisuutarit. Olin tyystin unohtanut tarkistaa haasteen takarajan, joka onkin jo ihan pian: 27.10. Tarkoituksenani oli ollut lukea vielä toinenkin näytelmä, Romeo ja Julia, mutta joudun sen nyt jättämään toiseen kertaan, koska aikeissani on kuljettaa itseäni ensi viikolla fantasian maailmassa (tästä lisää höpinöjeni lopussa). 

Lisäksi olen tarttunut Nooran Mieleni on rajaton -haasteeseen, jota varten olen lupautunut lukemaan ainakin Ken Keseyn Yksi lensi yli käenpesän. Jos rahkeet riitävät tai jos päätänkin ennemmin lukea Jeffrey Eugenidesin Naimapuuhia, osallistunkin sillä. 

Lopuksi on vielä pakko mainita haasteesta, jolla haastan itseni itseni. Olen nimittäin jo jonkun aikaa kaivannut vaihtelua siihen, millaisia teoksia luen. Mielessäni on kytenyt ajatus hypätä lukijana genrealueelle, jota yleensä välttelen kuin kissa kuumaa puuroa. Kuten varmasti moni on huomannut, blogistani löytyy äärimmäisen harvoin (hmm, vai onko kertaakaan löytynytkään) arvioita fantasiakirjallisuudesta. Niinpä lupaan tässä ja nyt, käsi sydämellä, että kun viikon mittainen syyslomani huomenna alkaa, pakkaan luettavaksi vain yhden kirjan, fantasiaa. Olen luvannut poikakaverilleni lukea -monien suostuttelujen jälkeen- George R. R. Martinin Valtaistuinpelin. Saapa nähdä, miten tämän lukijan käy. Tunteet ovat jännittyneet ja pelonsekaiset ;) Samalla kuitenkin odotan innokkaana ja avoimena: kuka tietää, jos vaikka tykästyn, kevyesti ihastun taikka tulisesti rakastun Tulen ja jään laulu -sarjaan. 

Ihanaa ja kirjaisaa loppuviikkoa sekä alkavaa viikonloppua ihan jokaiselle!  

Kommentit

 1. Itsensä haastaminen on usein hyväksi. :) Minäkin olen tänä syksynä haastanut itseni: luin historiallisen viihderomaanin (ja se oli yllättävän kelvollinen) sekä nyt sarjakuvan (josta pidin kovasti, kun vain ehtisi kirjoittaa siitä blogiinkin).

  Lukudiplomiin en ole itse vielä ilmoittautunut mukaan, mietin kovasti osallistumista. Esikoiseni on ekaluokkalainen ja hän suorittaa 1-2-luokkalaisten lukudiplomia täyttä päätä. :)

  VastaaPoista
 2. Nummisuutarit on loistovalinta! Luin sen itse lapsena enkä muista paljoa muuta kuin yhden repliikin: "Herankiesus, Antres! Juostaankos päämme mäntyyn?" :D

  VastaaPoista
 3. Toivottavasti tykästyt Martiniin, minulta ovat vielä lukematta mutta odottavat kyllä hyllyssä. :) Joskus on hyvä reissailla mukavuusalueen toisella puolen.

  Hauskaa myös, että osallistut Lukudiplomiin, kivoja kirjoja olet valinnut (Kurjat <3).

  Blogissani on sinulle jotain. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on ilo!