Pojat on poikii

Pojat, Paavo Rintala. 1958.
Otava 2011. 460 s. (+tehtävät).

Paavo Rintalan Pojat on jo toinen tänä vuonna ja suht lähellä toisiaan lukemistani kirjoista, jonka tapahtumat sijoittuvat Ouluun. Elokuussa tykästyin Röyhkän Miss Farkku-Suomeen ja syys-lokakuun vaihteessa liikutuin Raksilan poikien seikkailuista vuoden 1941-1944 Suomessa. Röyhkän teos saa minulta isomman peukutuksen, muttei kauas jää Rintalan poikajoukkokaan. 

Raksilan poikiin kuuluu viisi erilaista poikaa: vanhin ja uskovainen Immu, auttavainen Pate, pieni ja kekseliäs Urkki, viisas ja jalat maassa pitävä Matti sekä rämäpää ja tunteensa piilottava Jake. Poikaviisikon luonteenpiirteiden kuvaus ja niiden näkyminen dialogeista toi mieleeni Aleksis Kiven veljeskaartin Seitsemästä veljeksestä. Pojista nuorin, Urkki, on kuin rääväsuu Eero, Immussa sen sijaan löytyy samanlaisia luonteenpiirteitä kuin Aapossa ja Simeonissa. Jokainen Rintalan luomista pojista on niin räväkästi omanlaisensa, ettei yhdestäkään voi olla tykkäämättä. Pojat pitävät tiiviisti yhtä ja jokaisella on oma asemansa porukassa. Yhdessä he puolustuvat toisiaan, jos joutuvat vastakkain Tuiran tai Heinäpään jengiläisten kanssa. 

Sota on joka päivä läsnä poikien arjessa ja kasvussa. Sota antaa loputtoman jännittävän näyttämön erilaisille leikeille: yhtenä päivänä kokeillaan sankarin viittaa, toisena ovelan myyjän sanahelinää. Pojat myyvät saksalaisille olutta, auttavat näitä leipäkuljetusten kasaamisessa ja vaihtavat talven tullen villaisia vaatteita mielenkiintoisempiin tavaroihin. Saksalaisten ansiosta pojilla on usein jokunen lantti tai parhaassa tapauksessa leipä vietäväksi kotiin kurniville masuille. Isät ja nuorukaiset taistelevat sillä välin rintamalla, tositoimissa. Saksalaiset sotilaat edustavat pojille puuttuvaa miehenmallia. Heitä tarkkailemalla Oulun pojat oppivat, millainen on mies. 

- Hei, pojat, kävellään joka katu ylös ja alas, missä vaan katukivetystä on...katotaan minkä kavun naiset on kaikkein innokkaimpia saksalaisten perrään, Mattikin oikein innostui.
- Siitähän tulee tilasto, Immu esitti vakavana.
- Joo, me tehhään, pojat, nyt pirunmoinen tutkimus.
- Joo, arvokas tutkimus siitä, minkä kavun naisilla on suurin hinku ja kiima. Se lahjotettaan sitten vaikka Oulun museoon. Jooh. 

Eloisaa dialogia on paljon ja sitä on miellyttävää lukea. Jos poikien luonteet tuovat mieleen Aleksis Kiven, niin dialogi sen sijaan muistuttaa Väinö Linnan tyylistä. Dialogi onnistuu tukemaan henkilöiden luonteenkuvan välittymistä lukijalle. Parhaimmillaan se purskauttaa lukijan nauruun.  Ainut miinuspuoli vuoropuhelussa on juuri se, mikä Linnankin omissa minua aina jossain vaiheessa alkaa vaivata: junnaaminen. Jos erehtyi liian väsyneenä lukemaan, saattoi olla vaarana, että paikoin jankkaava dialogi tuuditti unen ja valveen rajamaille. Juuri dialogeista olisi voinut jotain karsia pois, sillä teos voisi mielestäni olla lyhyempi.  

Pojat käsittelee sotaa monipuolisesti lasten näkökulmasta. Se tarjoaa lukijalle ajan arkisia päiviä mutta myös jännitystä, huolta poikien puolesta, kuplivaa iloa ja liikutuksen kyyneliä. Kovimmin minuun osui Jaken kohtalo. Hänen äitinsä kuuluu niihin, jotka jättävät perheensä ja lähtevät saksalaisen sotilaan matkaan. Jaken ulkokuori on kova muille mutta sortuu lapsen jäädessä yksin. Muista pojista mieleen painui etenkin veikeä Urkki ja sankariudesta haaveileva Immu. 

Teosta voi suositella ihan kaikille ja tietenkin eritoten Oulussa asuville tai sieltä kotoisin oleville. Lisäksi lukijoille, jotka tykkäävät lukea Suomen historiaan sijoittuvista tapahtumista, teos on varmasti mieleinen. Pojat tarjoaa lukijalleen paljon pohdittavaa, kuten poikien luonteet ja asema jengissä, aikuisten suhde lapsiin ja sodan merkitys poikien kasvuun. 

Lisää tietoa Pojista löytyy Kirjailijat Oulussa -sivulta. Sieltä selviää, että Raksilan poikajengin myöhemmistä elämänvaiheista voi lukea Pikkuvirkamiehen kuolema (1959) nimisestä teoksesta. Ja vinkki äikän opettajille: Otavan tähtikirjaston -pokkariversion lopusta löytyy valmiita, hyviä kysymyksiä Pojat-teoksesta. 
Kommentit

 1. Kiitos vinkistä, pitääpä etsiä tämä Otavan pokkariversio jostakin. Tämä on näitä koulujen vakilukemistoja ja sopii mainiosti myös kasiluokan hissankurssien täydennykseksi. Elokuvaversio on suomalaisen elokuvan merkkipaaluja. Näytän monesti oppilaille siitä loppukohtauksen, jonka äärellä aina liikutun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen, harvoinpa kirjoissa on valmiiksi kysymyksiä:-) Itse en ole leffaversiota nähnyt, pitäisi katsoa. Vakkari kirja tämä tosiaan on, etenkin täällä pohjoisessa.

   Poista
 2. Filmin olen nähnyt, ja pari muuta Rintalan teosta on kotona, mutta tämän voisi lähikirjastosta esille kaivaa.

  Ainakin filmissä on esitetty näitä sodan kipupisteitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin pitäisi se leffa joskus katsoa, koska se välttämättä tulee joskus ajankohtaiseksi opena ollessa. Tämän Pojatkin luin ihan sen takia, että pohjoisessa sitä paljon luetaan kouluissa. Muihin Rintalan teoksiin en ole tutustunut ja ne ovat minulle vieraampia.

   Poista
 3. Hei, tämänhän voisin vaikka lukea! Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
 4. Minäkin pidin tästä kovasti, ihan kuin Miss Farkku-Suomestakin, vaikka Oulu on täysin vieras paikka. :)

  VastaaPoista
 5. Tämä oli kyllä erinomaisen hyvä kirja, tykkäsin vaikka side Ouluun on nykyisellään hyvin hatara.

  Varaudu siihen, että tätä tekstiä tullaan googlettamaan hyvin paljon :) Ilmeisesti äidinkielenopettajat luetuttavat tätä paljon oppilaillaan, etenkin noilla Oulun seuduilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen uskon, Unni, mietin aika paljon kirjoittaessani sitä, minkä verran esimerkiksi juonesta viitsin kertoa ;-) Itse olen opiskellut yliopistolla Oulussa äikän opeksi ja asun vielä ainakin kesään asti pohjoisessa, ja Pojat on sen myötä tullut paljon esille kouluissa. Minullakin oli aikeissa se luetuttaa, mutta valkkasinkin toisen teoksen. Saapa nähdä, saako Baskervillen koira nyt kilpailijan siitä, minkä kirjan arviota käydään eniten lukemassa. ;-)

   Kiva kuulla, että Pojat oli sinullekin mieluinen lukukokemus.

   Poista
 6. Pakko lukee kun pitää tehä tutkielma 9 luokanäikäs että pääsee läpi 9 luokan äikästä åer

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on ilo!