Millainen oli kirjavuoteni 2012?Kirjavuosi 2012 oli kerrassaan makoisa. En ole ennen blogin pitämistä lukenut vuodessa niin useita kirjoja, mitä nyt. Blogini on taapertanut nyt kahden vuoden verran, ja lukusaaliini oli samaa rataa kuin vuonna 2011: luin yhteensä 53 kaunokirjaa. Näistä 29 oli suomalaiskirjailijoiden tai suomenruotsalaisten teoksia. Ulkomaalaisten kirjailijoiden osuus ei ole tästä lukemasta kaukana: yhteensä 24 teosta. Kotimainen tuotanto on aina maistunut, joten tulos ei itseäni yllätä. Viime vuoden arvioista luetuimpien kolmen kärki on Suzanne Collinsin Nälkäpeli, Jennifer Eganin Aikaspiraalin armoilla ja Seija Vilenin Pohjan akka

Haasteisiin en kovin ahkerasti osallistunut. Hyppää lavalle -haaste sai minut innostumaan pitkästä aikaa lukemaan näytelmän. Aleksis Kiven Nummisuutarit jätti tunteen, että tänäkin vuonna voisi taas lukea edes yhden näytelmän. Rinta rottingilla ja varmana onnistumisestani tartuin Kuusi kovaa kotimaista -haasteeseen, joka ei sitten mennytkään ihan niin kuin piti. Luin puolet, mutta puolet jotenkin unohtui. Toisaalta haasteen sulkeuduttua petrasin ja luin vuoden päätteeksi yhden haastekirjoista. Tuntemattoman sotilaan lukeminen siirtyi jälleen vuodella eteenpäin... ;-) Laadin viime vuonna monien muiden tavoin oman TBR 100 -listan, joka on säilynyt mielessä ja lukemistani kirjoista 19 on tuolta listalta. Kaikista merkittävin haaste oli kuitenkin loppuvuodesta itselleni asettama, kun päätin hypätä epämukavuusalueelleni ja luin kuin luinkin George R. R. Martinin Valtaistuinpelin. Vaikka lukeminen ei ihan koko ajan ollut herkkua, tykästyin kuitenkin sen verran, että uskon tarttuvani seuraavaan osaan vuoden 2013 aikana.

Blogini oli mukana kirjabloggareiden järjestämässä tempauksessa, jossa pyrittiin kampanjoimaan plagiointia vastaan. Osallistuin tempaukseen Mikael Niemen nuortenkirjalla Aivot pellolle

Listailen lopuksi muutamia kirjoja eri ryhmiin Lumiomenan Katjan mainiosta listaustyylistä inspiroituneena. :-) Teokset ovat täysin sattumanvaraisessa järjestyksessä. 

Vuoden 2012 parhaimmat lukukokemukset:
Nälkävuosi, Aki Ollikainen
Pitkän päivän ilta, Kazuo Ishiguro
Pohjan akka, Seija Vilen
Etten palaisi tuhkaksi, Gaute Heivoll

Uusia, hyvin mielenkiintoisia tuttavuuksia: 
Odelma, Katja Kaukonen
Moby Doll, Saara Henriksson

Mieleenpainuneita kutittajia:
Traumbach, Joel Haahtela
Kirottu ajan katoava virta, Per Petterson
Aikamatkustajan vaimo, Audrey Niffenegger

Piristäviä auringonpaisteita:
Aikaa sitten aikuisina, Anne Tyler
Ruohonvihreää, Carol Shields

Naururyppyjä:
Miniä, Tuomas Kyrö

Pieniä pettymyksiä:
Katoamispiste, Joel Haahtela
- Lehtiä syksyn arkistosta, Bo Carpelan (arvio tulossa) 

Millaisia aikomuksia, haaveita ja mietteitä kumpuaa alkaneesta vuodesta 2013? Tietenkin toivon vähintään yhtä kirjaisaa vuotta kuin vuosi 2012 oli. Viime blogeissa on viime vuonna tempaistu kiinnostavia teemakuukausia, joista innostuneena olen suunnitellut sellaista omaankin blogiini. Mielessäni ovat pyörineet ainakin novelli- ja klassikkokuukaudet sekä Wsoyn Aikamme kertojia -sarjan teemakuukausi. 

Luettavien kirjojen valitsemisessa aion olla yhtä fiilispohjainen kuin viimekin vuonna. Sen jo kuitenkin tiedän, että Haahtelan teoksiin olen piakkoin tarttumassa. Kun viime kesäkuussa luin Haahtelaa, päätin pitää ähkyisenä tauon. Nyt minulla on jo jonkun aikaa ollut tunne, että elämässä on Haahtelan mentävä aukko, joka kaipaa paikkausta. Lumipäiväkirja onkin pyörinyt mielessä. Tällä hetkellä luettavana on yhä loppuvuoden rakkaus, joka ei vuoden 2012 listaukseen ehtinyt: Ulla-Lena Lundbergin Jää. Lisää kirjarakkauksia saa mielellään tulla kasapäin tänä(kin) vuonna!

Kiitos menneestä vuodesta lukijoille, kommentoijille ja muille siellä ruudun takana oleville lueskelijoille. Uusille lukijoille toivotan lämpimästi tervetuloa mukaan! :-)

Tästä on hyvä jatkaa. Ihanaa vuoden ensimmäistä viikonloppua! Kommentit

 1. Mukava, lukuisa ja monipuolinen vuosi takana, toivotan vielä parempaa alkanutta vuotta!

  Nälkävuosi on minun viime vuoden huippukohta. Upea kirja, jonka kipinä ei sammu.

  Mahtavaa alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
 2. Mukava kooste, kiitokset!
  Lue ihmeessä Tuntematon pian. Sehän on loistava. Itse kapinoin aikanani sitä vastaan, mutta jouduin nöyrtymään... :) Suosittelen!

  Ja Heivoll... oijoi!

  VastaaPoista
 3. Heivoll vei minuakin. Katoamispiste oli pieni pettymys minullekin. Odelma pitäisi kyllä vihdoinkin lukea, niin moni sitä on kehunut.

  Hyvää alkanutta kirjavuotta!

  VastaaPoista
 4. Hieno lukuvuosi takana, näemmä! Pitkän päivän ilta kulkee minunkin matkassani pitkään! Etten palaisi tuhkaksi on seuraavana vuorossa tammikuun teemassani eli Blogikollegojen suosittelemaa 2012. Hyvä kuukausi tulossa, ja sinunkin teemakuukautesi kuulostavat todella hyviltä!:)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on ilo!