Teemakuukausi: novellien matkassa


Vuoden alussa päätin, että vuonna 2013 pyhitän muutaman kuukauden tietyille kirjoille jonkin teeman mukaan. Ensimmäisenä mielessäni alkoi pyöriä ajatus lukea helmikuun ajan pelkästään novelleja, koska luen niitä valitettavan harvoin. Valitsin neljä novellikokoelmaa, joilla pääsee alkuun. Katsotaan sitten lukutahdin mukaan, pitääkö vielä etsiä lisää. 

Juha Itkosen Huolimattomia unelmia on kirpparilöytöni lähes parin vuoden takaa ja odotellut siitä asti hyllyssäni. Otin sen lukemiseen varaslähdön ja aloitin lukemisen jo päivää ennen helmikuuta. Arvio on tulossa ensi viikon aikana. Loput kolme teosta lainasin kirjastosta. Rosa Liksomin Unohdettu vartti kuuluu lukudiplomi-haasteeseen. Valitsemani kaksi ulkomaista kirjailijaa, Annie Proulx ja Yiyun Li, ovat minulle entuudestaan tuntemattomia. Proulx on kyllä nimenä tutunkuuloinen, mutta en ole hänen tuotantoaan aiemmin lukenut. Valitsin hänen novellikokoelmansa Näin on hyvä sattumanvaraisesti kauniin kannen lumoamana. Näin on hyvä on novellikokoelman kolmas osa, ja sitä ennen ovat ilmestyneet Lyhyt kantama ja Maan tomua. Saapa nähdä, haittaako se, että hyppään suoraan kolmanteen osaan. Yiyun Lin novellikokoelma Kultapoika, Smaragdityttö on tuttu ainoastaan blogisavujen kautta ja herättänyt siten kiinnostuksen tutustua kiinalaisen kirjailijan novelleihin.

Mitäs sanotte valinnoistani? Mikä on sinun kaikkien aikojen lemppari novellikokoelmasi? 

Kommentit

 1. Mukavaa, että aiot lukea teemoittain. Itse sain teemalukemisesta hyviä kokemuksia viime vuonna ja pitäisi jatkaa harrastusta. :)

  Itkosen kirja on ihana, totta kai. Kuten aina novellikokoelmien kohdalla, myös Huolimattomiin unelmiin mahtuu epätasaisuutta, mutta pidin kirjasta. Proulxiin minulla on ristiriitainen suhde, mutta hän on kyllä taitava kirjoittaja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun teemakuukaudet ovat olletkin inspiraationa. :-)

   Itkosen teos jakoi myös minun mielipiteitä: osista novelleista tykkäsin, osa meni rallatellen ohi. Proulxin kokoelmaa aloitan tänään iltalukemisena.

   Poista
 2. Novellit ovat minulle melko vieras laji. Suorastaan hivenen pelottaa aloittaa mitään novellikokoelmaa. Johtuneekohan traumatisoitumiseni kouluaikojen novellien analysoimistehtävistä.. Tänä vuonna aion kuitenkin rohkaistua ainakin Adichien Huominen on liian kaukana-novellikokoelman pariin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih, saapa nähdä, olenko itse traumatisoinut oppilaitani ensimmäisillä pitämillä novellitunneilla.. :-D

   Adichien novellikokoelma on hieno ja helppolukuinen! Sitä lukiessa en edes muistanut lukevani novelleja. :-)

   Poista

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on ilo!