Sirpaleista uusi identiteetti

Kuka on Jenna Fox? (The Adoration of Jenna Fox),
Mary E. Pearson. Wsoy 2010 [2008].
suom. Arja Kantele. 277 s.

Niitähän elämä kai muutenkin on.
Sirpaleita. Katkelmia. Hetkiä.
Jos niitä on vähemmän, onko silloin ihmisenä vähemmän?
Vai merkitsevätkö ne vähän palat enemmän?
Olenko minä yhtä täysi ihminen kuin muut?
Riitänkö tällaisena?

Mary E. Pearsonin nuortenkirja Kuka on Jenna Fox? on ajatuksia herättävä teos 17-vuotiaasta Jennasta, joka on ollut vuoden koomassa. Autokolarista tai mistään muustakaan tyttö ei muista enää mitään, vaan hänen on luotava identiteetti uudelleen. Jokainen uusi päivä kuitenkin hiljalleen palauttaa Jennan mieleen palasia sieltä täältä hänen menneestä elämästään. Kaikki ei kuitenkaan tunnu olevan kohdallaan. Jennan ollessa koomassa perhe on muuttanut uuteen paikkakuntaan. Äiti ja isä kiertelevät Jennan kysymyksiä ja Lily, Jennan isoäiti, suhtautuu tyttöön kalseasti. Mitä onnettomuuden jälkeen todellisuudessa on tapahtunut? Entä mitä sitä ennen?

Kuka on Jenna Fox? on pelottava esimerkki siitä, mihin geeniteknologian ja lääketieteen kehittyminen voi johtaa tulevaisuudessa. Teoksen maailma, dystopia, on mahdollinen: valtavat bakteerit jylläävät ja televisiota ohjataan kaukosäätimen sijasta omalla puheella. Teos herättelee lukijaa pohtimaan, haluaisiko hän itse elää tällaisessa maailmassa. Entä miten lukija suhtautuisi ihmisiin, elämäänsä ja ennen kaikkea itseensä, jos hän olisi Jennan tilanteessa. Miten ihminen lopulta määritellään? Voidaanko ihmiset jaotella oikeisiin ja vääriin? Teoksen kansikuva liittyy näihin kysymyksiin, mutta jääköön se arvoitukseksi. 

Teoksen rakenne ja kieli on selkeää. Uusien lukujen merkkinä on harmahtava sivu, jossa on Jennan runonomainen, lyhyt teksti. Ne kuvaavat kauniisti tytön ajatuksia. Muu teksti on jaettu väliotsikoin lyhyemmiksi palasiksi luomaan mielikuvaa siitä, miten muistot palaavat sirpaleina Jennan mieleen. Teksti virtaa sulavasti preesensissä, ja tarina onnistuu yllättämään lukijan useaan kertaan. Tämä oli positiivinen yllätys, sillä pelkäsin, että tarina lässähtää ja lukijan kiinnostus lopahtaa viimeistään Jennan puheisiin, joissa hieman maistui jankkauksen sivumaku. Henkilöt ovat ihan hyvin luotuja, ja esimerkiksi Jennan kapinointi vanhempiaan vastaan välittyy aidosti. Olisin kuitenkin kaivannut henkilöihin vielä enemmän särmää, sillä joidenkin henkilökuva jäi harmillisen pinnalliseksi. Samoin teoksen lopusta jäin kaipaamaan jotain sisältöä, vaikka se onkin kaikesta huolimatta kiinnostava. Lopusta ei nimittäin voi olla ihan varma; onko se onnellinen vai ihmisen pahin painajainen?

Pearsonin teos on selkeästi nuortenkirja, mutta se on passeli luettavaksi myös aikuiselle. Kuka on Jenna Fox? onnistuu karmivasta aiheesta huolimatta pilkauttamaan huumoria ja valoa. Niinpä lukijalle ei jää ihan synkkä olo kansien sulkemisen jälkeen. Uskon, että teos sopii kaiken tasoisille lukijoille ja toki erityisesti niille, joille sci-fi on mieluinen genre.


Teos on osa lukudiplomi-haastetta. Pearsonin teoksesta ovat kirjoittaneet ainakin Jossu ja Ahmu.

Kommentit

 1. Oho, enpä ole koskaan törmännyt tähän vaikka dystopiaa tulee suhteellisen paljon harrastettua. Kuulostaa tutustumisen arvoiselta! Lukulistalle meni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että kiinnostuit! :-) Itse luen tämän tyyppisiä teoksia harvemmin, mutta Pearssonin teos oli hyvä lukukokemus.

   Poista
 2. Blogissani on sinulle tunnustus :)

  http://kirjakaapinavain.blogspot.fi/2013/04/liebster-award-tunnustus.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jonna! Vastailen viikon aikana. :-)

   Poista
 3. Sinulle on tunnustus blogissani. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on ilo!