Joululahjoja ja avioliittojuonia-haaste


Joulupaketeista avautui tänä vuonna kaksi kovasti toivomaani teosta (tai oikeastaan kolme). Minun kirjalahjani ostaa aina äiti, jolle kerron kirjalliset toiveeni. Westön uusimman suhteen en jaksanut odottaa jouluun saakka, mutta onneksi myös kahdelta muulta lempikirjailijaltani oli ilmestynyt kiinnostavia uutukaisia. Niinpä toivoin Haruki Murakamin 1Q84, jossa yksiin kansiin on nidottu ensimmäinen ja toinen osa, sekä Joel Haahtelan Tähtikirkas, lumivalkea. Jälkimmäinen odottelee jo blogiarvioita mutta ylistetty Murakami joutuu vielä hieman odottelemaan, jotta saisin pari muuta keskenolevaa teosta luettua ensin loppuun. Kenties 1Q84 saa olla vuoden 2014 ensimmäinen lukemani kirja.


Sinisen linnan kirjaston Maria luotsasi vuonna 2013 lukuhaasteen avioliittojuonia. Siinä oli tarkoitus lukea kaunokirjallisia teoksia, jotka kuvaavat avioliittoa tavalla taikka toisella. Yhdellä luetulla teoksella yltäisi kirjallisiin paperihäihin ja yli viidellä timanttihäihin. Listasin haasteeseen mukaan ne lukemani teokset, jotka selkeimmin kuvaavat avioliittoa. En valinnut luettavia teoksia ainoastaan haastetta varten, vaan ne olivat muutenkin aikeissani lukea. Saavutin haasteen myötä kuudella kirjalla timanttihäät. 

1. Jää, Ulla-Lena Lundberg
2. Kun kyyhkyset katosivat, Sofi Oksanen
3. Aarteemme kallis, Linn Ullmann
4. Liian paksu perhoseksi, Sisko Istanmäki
5. Vuosisadan rakkaustarina, Märta Tikkanen 
6. Syyskesä, Johan Bargum

Kaikista mieleenpainuvin haasteen kirjoista oli Finlandian voittanut Jää, jonka edeltäjä Marsipaanisotilas on minulla vielä hieman kesken. Teos oli ensimmäinen teos, jolla aloitin vuoden 2013, ja se kiilasi samantien lempikirjojeni joukkoon. Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat ei ollut yhtä vavahduttava lukukokemus kuin Puhdistus mutta pidin sitä silti hyvänä lukukokemuksena. Ullmanin teos on jo hieman mielestä hämärtynyt, Istanmäen lempeä suhtautuminen aviopariin miellytti. Märta Tikkasen runoteos myskysi sivuilta kuin hyökyaalto ja Johan Bargumin kerronta keinutti saaristolaishuvilaan ja sitä verhoavaan draamaan. Upeita teoksia kaikki, joskin Ullmannin Aarteemme kallis ei ihan täyttänyt odotuksiani. 
Olen jo tarttunut tulevan vuoden lukuhaasteeseen. Koska luen mielelläni sotaan liittyvää kaunokirjallisuutta, osallistun Suketuksen emännöimään Ihminen sodassa -lukuhaasteeseen. Se kestää marraskuun loppuun saakka, ja luetuilla kirjoilla voi saavuuttaa Suomen puolustusvoimien sotilasarvoja. Kahdella luetulla kirjalla saa sotamiehen arvon ja yli 14 luetulla ylenee kenraaliksi. Itse olen jo melkein sotamiehen tittelissä, sillä luettavanani ovat tällä hetkellä aiemmin mainitsemani Marsipaanisotilas ja Jenni Linturin Finlandia-ehdokkaaksikin päässyt Isänmaan tähden. 

Tulevasta vuodesta 2014 tarkemmin toisessa postauksessa sitten, kun muistelen vuotta 2013. Tätä vuotta on vielä vähän aikaa jäljellä ja niin on paria kesken olevaa kirjaakin. Nyt siis niitä lukemaan, niin 1Q84 on taas lähempänä. Rattoisia lukuhetkiä! 

Kommentit

 1. Hienoja teoksia olet lukenut; Jää on minullekin rakas, tavalla jolla harvempi vasta aikuisiällä lukemani kirja on. Tikkanen ja Bargum ovat myös <3 (miten nämä suursuosikit ovatkin niin usein suomenruotsalaisia kirjailijoita?). Aarteemme kallis on minulla kirjastosta lainassa, toivottavasti ehtisin lukea sen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti vielä lisätä, että aika täydelliset joululahjakirjat olet saanut! :)

   Poista
  2. Joululahjakirjat ovat kyllä kovasti mieleen. :) Sanopa muuta, suomenruotsalaiset kirjailijat ovat huikeita. Toivottavasti ehdit lukea Aarteemme kalliin. Minä sain juuri luetuksi Marsipaanisotilaan -se olikin tavoitteena saada tämän vuoden luettuihin. ;) Onnellista ja kirjojen rikastamaa tulevaa vuotta sinulle Maria!

   Poista
 2. Ihanat joululahjat! Hienot kirjat myös haastekirjoina. Bargum on minullakin mukana, sillä taidan myös saada Marian haasteeseen muutaman kirjan. Ihminen sodassa kuulostaa hyvältä haasteelta sekin. Jenni Linturista pidät varmasti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bargumin tuotantoon tutustumista voisi jatkaa ensi vuonna. Syyskesä ja Syyspurjehdus ovat jättäneet niin hyvän maun. :) Marsipaanisotilaan sain juuri luetuksi haasteesene, Linturia jatkan seuraavaksi. Hieman on teoksen kanssa ollut vielä vaikeuksia mutta jospa vielä lämpenen sille enemmän, kun saan henkilöista paremmin kiinni. Onnellista ja kirjaisaa tulevaa vuotta sinullekin Elina! :)

   Poista
 3. Hienot kirjalahjat! Minullakin Murakami odottaa vielä avaamistaan....

  Toivotan iloa ja onnea alkaneeseen vuoteen! :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on ilo!