Otfried Preussler: Mustan myllyn mestari

Mustan myllyn mestari (Krabat), Otfried Preussler.
Wsoy 2007 (1981). suom. Mikko Kilpi.
Kansi: Mika Launis, Korppi 1999. 255 s.


Otfried Preusslerin nuorille suunnattu teos Mustan myllyn mestari (alkujaan 1981) kertoo 14-vuotiaasta pojasta, Krabatista, jota korpit kutsuvat unessa Schwarzkollmin myllylle. Krabat tottelee käskyä ja kääntää selkänsä entiselle elämälleen. Hänestä tulee myllyn oppipoika, joka joutuu Mestarin tiukan kurin alaisuuteen. Krabat työskentelee myllyllä yhdessä muiden poikien kanssa. Ei vie kauaakaan, kun ahkera Krabat on osa porukkaa. Kaikki voisi olla ihan hyvin ellei Mestarissa ja myllyssä olisi jotain kummallista. Pako myllyltä on mahdotonta, mielitietystä ei saa puhua ja joulun lähestyessä rengit muuttuvat pelokkaiksi. Minne yksi renki katoaa uuden vuoden yönä? Kuka on yksisilmäinen hiiri, joka tuijottaa kulkijaa yöllisessä metsässä?

Rankkojen työpäivien jälkeen kaksitoista renkiä muuttuvat hiilenmustiksi korpeiksi, jotka lehahtavat orrelle kuuntelemaan mestarin opetusta. Hän käyttää opetusvälineenään Koraktoria, loitsukirjaa. Mitä pidempään Krabat myllyllä rehkii, sitä vakuuttuneemmaksi hän tulee salaisuuksien vyyhdistä. Hän alkaa painaa mieleensä mestarin opettamia loitsuja, sillä eihän koskaan voi tietää, milloin niiden käytölle tulee tarvetta. Se hetki on koko ajan lähempänä.

Mustan myllyn mestariin takertuu kuin kärpänen liimapaperiin. Epäilin teoksen kiinnostavuutta aluksi, koska aloituskappale Krabatin näkemästä unesta on varsin kuiva. Mitä pidemmälle tarina etenee sitä enemmän se alkaa saada potkua; Preusslerin kerronta imaisikin huomaamatta mukaansa. Se on napakkaa ja koreilematonta. Kaikki ylimääräinen kuvaus on jätetty pois, mikä varmasti sopii sellaisille lukijoille, jotka kaihtavat paksuja fantasiakirjoja. Luvut eivät ole kovin pitkiä, ja ne voisivat yksinäänkin muodostaa oman pienen tarinansa. Mitä pidemmälle teosta lukee sitä enemmän lukuihin jää mystisiä koukkuja, joihin lukija takertuu niin, että lukemista haluaa jatkaa vielä seuraavaan ja seuraavaan ja seuraavaan lukuun. Preussler onnistuu säilyttämään jännityksen viimeisille sivuille saakka. Pieni pettymys on kuitenkin liian nopeasti tuleva lopetus. Jännityksen piinaa olisin suonut kestävän vielä hitusen pidempään, koska lopusta jäi tunne lopahtaneesta kirjoitusinnosta. 

Vaikka Mustan myllyn mestari on suunnattu nuorille, en juuri kiinniittänyt siihen aikuislukijana huomiota vaan seurasin kiinnostuneena, miten Krabat yrittää ratkoa myllyn salaisuutta. Teos sai valtaosalta sen lukeneista seitsemäsluokkalaisilta ylistävää palautetta. Monet pojat totesivat Preusslerin teoksen yhdeksi parhaimmaksi, mitä he ovat lukeneet. Toiminnallisuus ja jännittävät tapahtumat kolahtivat nuoriin, ja sujuvaa tarinaa on helppo lukea sellaisenkin, joka lukee vähän. Mustan myllyn mestari ansaitsee tulla luetuksi. 

Arvio löytyy myös Kirjavinkeistä. Teoksen pohjalta on tehty Saksassa vuonna 2008 elokuva nimeltään Krabat. 
Kommentit

 1. Olen viime päivinä kuunnellut paljon korppeja metsässä ollessani. Niillä on hyvin monipuolinen kieli ja paljon asiaa! :) Tämä kirja kiinnostaisi... Krabatilla on muuten hyvin korppimainen nimi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta muuten! Enpä olisi siihen kiinnittänyt huomiota ilman kommenttiasi :) Suosittelen kokeilemaan!

   Poista
 2. Jeah, tämän luin muutamia vuosia sitten ja pidin myös, tällainen fantasiakirjallisuus joka hyödyntää satujen tyyliä ja kerrontatapaa on kyllä parhaimmillaan erinomaisen tunnelmallista ja vetävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Teos oli minulle, joka luen vain vähän fantasiaa, todella positiivinen kokemus. Mukava kuulla, että teos on ollut sinullekin mieleen!

   Poista

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on ilo!