Kirjaisa vuosi 2013

Kuvat on napsittu viime kesänä Kristiinankaupungista,
jonka valtavilla markkinoilla kävin perheeni kanssa.
Suosittelen käymään, sillä asukkailla oli myös omia
kirppiksiä pihoillaan, kiertämistä ja vanhojen tavaroiden
tutkimista riittää koko päiväksi. Lisäksi Kristiinankaupunki on
todella kaunis kesällä! 


Uusi vuosi vaihtui paukkuen, hyvän ruuan ja lautapelien merkeissä ystävien kanssa. Nyt, kun viimein olen sisäistänyt, että todellakin on vuosi 2014, on aika muistella kirjallista viime vuottani. Määrällisesti luin muutaman kirjan vähemmän kuin vuonna 2012, mutta pääsin kuitenkin omaan, hyvään peruslukemaani eli 50 luettuun kirjaan. Luinkin joulukuun lopussa kovasti, jottei tavoite jäisi uupumaan ainakaan yhdellä kirjalla. Viime vuoden kirjoista kolmesta minulla onkin vielä bloggaamatta. Lundberg, Haahtela ja Linturi odottelevat vielä näpyttelyä. 

Lukemistani teoksista kaikki ovat kaunokirjallisuutta lukuun ottamatta yhtä tietokirjaa ja runoteosta. Luetuista löytyy eniten romaaneja, mutta niiden lisäksi luin kuusi novellikokoelmaa, joista yksi on suunnattu nuorille. Lukemistani romaaneista neljä on nuortenkirjallisuutta. Näistä kahdesta töitä varten lukemastani jätin bloggaamatta ajanpuutteen vuoksi (Louis Sacharin Paahde ja Helen Dunmoren Ingo -meren kansa). Kiinnitin monestikin vuoden aikana huomiota siihen, että valitsin usein luettavaksi kotimaisten kirjailijoiden teoksia. Luen yleensäkin mielelläni suomalaiskirjailijoiden tuotantoa mutta viime vuonna havahduin siihen, miten usein nenän alla oli kotimainen teos. Yritin tasapainottaa ja napata välillä ulkomaistakin, mutta viime vuonna nautin erityisesti kotimaisesta kirjallisuudesta. Vuonna 2013 lukemistani kirjoista 29 on suomalaisen ja 21 ulkomaisen kirjailijan tuotantoa. Tänä vuonna aion kuitenkin lukea useammin ulkomaista ja tutustua monen maan kirjallisuuteen. 

Seuraavaksi hieman listausta erilaisista vuoden aikana luetuista kirjoista. Täydellinen listaus vuoden aikana lukemistani löytyy täältä

Vuoden mieleenpainunein
- Jää, Ulla-Lena Lundberg

Vuoden kirjarakkaus
Kangastus 38, Kjell Westö

Vuoden novellikokoelma
Vihkivedet, Katja Kaukonen

Vuoden pettymys
Kuin jokin päättyisi, Julian Barnes

Vuoden haastavin
Suuri lammasseikkailu, Haruki Murakami

Vuoden seurallisin
- Piiat, Kathryn Stockett

Vuoden klassikko
Sudenmorsian, Aino Kallas

Vuoden erikoisin
Harjukaupungin salakäytävät, Pasi Ilmari Jääskeläinen

Vuoden kipein
Sikalat, Susanna Alakoski

Vuoden haikein
Syyskesä, Johan Bargum 

Vuoden iloisin yllätys
Metsäjätti, Miika Nousiainen

Vuoden poikkeus totutusta
Liitto, Tuomas Kyrö

Vuoden uusi tuttavuus
Teemestarin kirja, Emmi Itäranta

Lukuhaasteisiin osallistun yleensä vähänlaisesti mutta joissain oli kuitenkin viime vuonna mukana. Osallistuin avioliittojuonia-lukuhaasteeseen ja novellien lukuhaasteeseen, jonka suorittaminen osui hyvin yhteen novellien lukukuukauteni kanssa. Lukudiplomi-haaste taisi muistaakseni jäädä muutamaa kirjaa vajaaksi ja Kiinteistö-lukuhaasteen onnistuin unohtamaan kokonaan. Tänä vuonna olen mukana ainakin Ihminen sodassa -haasteessa, jota varten olenkin jo lukenut kaksi teosta. 

Viime vuonna Helsingin Sanomien lukijat äänestivät sata suosikkikirjaa, joita kirjabloggarit lukivat läpi. Itse luin tempausta varten Pirjo Hassisen Mansikoita marraskuussa. Lisäksi bloggarit kannustivat lukijoitaan osallistumaan lukutaitokampanjaan, jonka myötä lukutaitoa saatiin tuettua huimasti. Lokakuu sen sijaan oli uusien tuttavuuksien ja kokemusten aikaa, sillä tapasin Oulun seudun kirjabloggareita ja pääsin ensimmäistä kertaa Helsingin kirjamessuille. Ehdottomasti vuoden kohokohtia! Lisäksi blogini lukijamäärä rikkoi satasen rajan, minkä kunniaksi järjestin ensimmäiset arpajaiset. Tällekin vuodelle olen arpajaisia jo suunnitellut. Huikeaa ja hämmentävääkin on ollut päästä Helsingin Sanomien Vuoden paras blogi -kilpailuun mukaan. 

Aloitin vuoden 2014 odotetulla kirjalahjalla: Haruki Murakamin 1Q84: llä. Sillä välin, kun nautin Murakamin maailmasta, blogiini on tulossa kolme arviota viime vuonna luetuista. Tove Janssonin 100-vuotisjuhlavuosi näkyy täällä blogissani koko vuoden. Juhlavuoden kunniaksi aio lukea paljon Janssonin tuotantoa. Viesti -Valitut novellit 1971-1997 odottelee jo lukuvuoraan. Lisäksi aion keskittyä erityisesti omassa hyllyssäni odottaviin teoksiin, joiden edelle kirjastosta lainatut teokset ovat usein kiilautuneet. Olen pitänyt oman tbr-listan rennosti koko ajan mielessä, ja siitä on tällä hetkellä 30 teosta luettuna. Listan lyhentäminen jatkuu tänä vuonna, vaikka kyllähän muistivihostani löytyvät lukuvinkit kasvavat tasaisesti jatkuvasti. Toivon tänäkin vuonna kokeilevani teemalukemista, mutta ennen kaikkea lukevani enemmän eri maiden kirjallisuutta. Ehkä voisin ottaa jonkin maan kuukauden teemaksi. Ehdotuksia saa antaa! 

Lopuksi vielä lämmin kiitos ja rutistus kaikille teille blogini lukijoille ja vierailijoille kuluneesta vuodesta. Jokainen kommentti on ollut ilo ja kirjallinen keskustelu antoisaa. 

Kimmeltäköön vuosi 2014 onnea ja tuokoon se unohtumattomia kirjoja jokaiselle! 


Kommentit

 1. Hyvää uutta vuotta. Uudet kujeet kuulostavat hyvältä:)

  Suosikeistasi minunkin on pitänyt lukea Kangastus 38 ja Vihkivedet, mutta saas nähdä saanko lopulta aikaiseksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kuin myös :) Oi, olisipa hienoa, jos lukisit Kangastuksen -se on huikea. Itse olen vinkannut sitä ihan kaikille, jotka kysyvät lukuvinkkejä. :) Vihkivedet luin, koska Kaukosen Odelman kieli lumosi. Yleensä en niin syty novelleihin, mutta Vihkivesissä oli monia hienoja novelleja ja kieli jälleen upeaa. :)

   Poista
 2. Olet lukenut tosi hyviä kirjoja! Kangastus 38, Sikalat, Teemestarin kirja...

  Ja hyviä suunnitelmia tällekin vuodelle. Itsekin aion lukea oman hyllyn kirjoja tänä vuonna entistä enemmän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, olen huomannut, että olemme lukeneet vuoden aikana samanlaisia kirjoja. :) Olen tehnyt itseni kanssa sopimuksen, että minulla ei ole lupaa lainata kirjastosta ihan heti muuta kuin Tove Janssonia ja muuten keskityn oman hyllyn kirjoihin. Monia upeita kirjoja siellä onkin odotellut jo kauan! :)

   Poista
 3. Ihanaa, että luet nyt Murakamia. <3

  Listallasi on monia suosikkejani (mitä ei ole vaikea arvata, pidämme aika samanlaisesta kirjallisuudesta): Jää, Vihkivedet, Sudemorsian, Suuri lammasseikkailu (totta, hämmentävä - ja hyvä!), Syyskesä, Metsäjätti, Teemestarin kirja...

  Oli myös mukava tavata Helsingin kirjamessuilla.

  Onnellista alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, Murakami on niin koukuttava! Eilisilta hurahti yhtäkkiä kirjan parissa. <3

   Totta, meillä on varsin samantyylinen kirjamaku. Toivottavasti tapaamme jälleen tänä vuonna!

   Kiitos, kuin myös sinulle. :)

   Poista
 4. Listallasi on monta, jotka pitäisi lukea. Kangastus 38 on seuraavana vuorossa. Teemestarin kirja on houkuttanut jo pitkään. Sikalat ja Liitto ovat aikanaan tehneet vaikutuksen. Hyviä kirjoja!

  Onnittelut 100 lukijasta ja muustakin menestyksestä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iiik, ihanaa Elina! Tulen sitten heti lukemaan, mitä tykkäsit Kangastuksesta. <3 Suosittelen lämpimästi Teemestarin kirjaa. Vaikka luen harvoin scifiä, niin tämä teos koukutti heti alkusivuilta.

   Kiitos Elina! :)

   Poista
 5. Kiva vuosi takana, uusi mainio edessä! Kangastus 38, Liitto ja Sikalat pysyvät minullakin pitkään mielessä viime vuoden lukukokemuksista.

  Oli mukavaa nähdä kirjamessuilla, vaikkakin pikaisesti. Kenties tänä vuonna paremmalla ajalla? :)

  Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta turiset! Ja mikäs sen ihanampaa, kuin aloittaa lukuvuosi Murakamin 1Q84:llä. Olen jo totaalisessa koukussa. ;)

   Toivon, että näemme tänäkin vuonna ja saamme jutella enemmän. Kirjamessuille on päästävä jälleen! Lisäksi aion käydä Helsingissä myös kesällä ja katsastaa Toven näyttelyn Ateneumissa. Tiedä, vaikka törmäisimme! :)

   Kiitos, kuin myös sinulle!

   Poista
 6. Hieno ja selkeä blogi, kiitos! Löysin sen vasta nyt, selailen seuraavaksi tekstejä tarkemmin ja tulen varmasti toistekin lukemaan. Oon ite lukenu kirjoja aina, mutta nyt muutama vuosi sitten alkanut yliopisto-opiskelu vie aikaa ja voimia lukemiselta ja tuntuu, etten lue enää ollenkaan. Silti lukupäiväkirja kertoo, että 12-20 kirjaa on edelleen vuositahti :D kiva nähdä toisten listoja luetuista ja lukemista odottavista kirjoista, niin muistaa, mitä kaikkia mahdollisuuksia siellä kirjastossa odottaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riikka, mukavaa, että löysit tänne! Toivottavasti tulet vastakin lukemaan ja kommentoimaan. :)

   Ymmärrän, minäkin luin yliopiston alkuaikoina aika vähän (silloin minulla ei vielä ollut hajuakaan kirjablogeista), koska energia meni opiskelumatskujen lukuun ja lisäksi kaikkea muutakin tapahtumaa ja uusiin ihmisiin tutustumista uudessa kaupungissa oli paljon. Tsemppiä opiskeluihin. Kun ne lähtevät rullaamaan, ehtii taas enemmän romaanien pariin. Tosin sinun lukutahtisihan on hyvä - määrän sijaan on tärkeämpää, että lukee. :) Toivottavasti saat täältä paljon lukuvinkkejä. Itse olin ennen vähän hukassa kirjastossa enkä oikein tiennyt, mitä kaikkea lainaisi. Kirjablogien ja oman blogin myötä lukuvinkit eivät ole kertaakaan loppuneet. ;)

   Poista
 7. Mukava listaus kirjavuodestasi :)

  Kiitos itsellesi, blogiasi on ilo lukea! Hyvää ja kirjaisaa alkanutta vuotta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla Villasukka. Ja nähdään jälleen tulevana vuonna :)

   Poista
 8. Kirjavuotesi on ollut todella hieno! :)
  Toivotaan tällekin vuodelle hyviä kirjoja ja upeita lukuhetkiä!  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin tyytyväinen. :) Ah, uusikin vuosi on alkanut mahtavasti -Murakamin 1Q84 on niin koukuttava tällä hetkellä. En malttaisi yhtään lopettaa. :) Toivottavasti sinunkin kirjavuosi on alkanut hienosti! Kurkkasin, että olit juuri kirjoittanut Pelon teoksesta.

   Poista

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on ilo!