Kirjamessuja, Muumeja ja haastevastauksia

Ensimmäinen pääsiäismuna syöty! Toivottavasti teidänkin pääsiäinen on alkanut makoisasti ja leppoisasti. Näin pääsiäisen alkajaisiksi on sopiva hetki päivittää blogia ja kertoa viime viikonlopun piipahtamisesta Vaasan kirjamessuilla, kertoa omia Muumifaktoja ja vastailla haastekysymyksiin. 

Vietin viime viikonlopun lapsuuden maisemissani vanhempieni luona. Koska lauantaina ja sunnuntaina Botniahallilla järjestettiin Vaasan kirjamessut, lähdin katsastamaan ne äidin ja veljeni kanssa lauantaina. Kirjamessujen alue oli tosin melko pieni, sillä Pohjanmaan suurmessuilla oli paljon myös muita osastoja, kuten matkailua, puutarhaa, veneilyä sun muuta. Tyydyin pelkästään kiertelemään, vaikka messuilla olisi toki ollut kiinnostavia puhujiakin. Itseäni olisi kiinnostanut Tuula Karjalainen, joka olisi kertonut kirjoittamastaan Tove Jansson -Tee työtä ja rakasta -elämänkerrasta, mutta valitettavasti esiintyminen oli sen verran myöhään, etten jäänyt sitä odottamaan. Pelkkä kiertelykin oli kuitenkin mukavaa. Jokainen myös löysi jotain. Oman ostosvalintani tein opetustyöt mielessäni. Niinpä ostin Louserit Vuittuun ja muita Voiman vastamainoksia -teoksen, josta varmasti on jatkossa hyötyä, kun teetän vastamainoksia. Viime aikoina ollut  ilahtunut siitä, että äitini on innostunut lukemisesta ja lukenut ehdottamiani teoksia, sillä tähän asti minä olen ollut perheessämme ainoa lukija. Messuilla koin kuitenkin uuden hämmästyksen: veljeni, joka yleensä kaihtaa kirjoja, osti peräti kaksi pokkaria. "Pitäisiköhän sitä oikein alkaa lukea?" hän kysyi ja oli koko illan kirja kädessä ja puhkui intoa hyvästä kirjasta. Niin se vain osaa perhe yllättää! Itse tietenkin otan kaiken kunnian lukukärpäsen puraisusta... ;) Seuraavat kuvat ovatkin messuilta napsittuja.

Edellä oleva Muumiaiheinen kuva toimiikin aasinsiltana seuraavaan asiaan. Sain Mai Laaksolta taannoin haasteen, jossa täytyy ensin kertoa 11 asiaa itsestään ja vastata sitten haasteen heittäjän laatimiin kysymyksiin. Kiitos vielä haasteesta Mai, näihin on aina mukavaa vastailla. Koska aikeenani on ollut laatia Muumit ja minä -tyylinen postaus, jollaisia monissa blogeissa on näkynyt, iskenkin nyt kaksi kärpästä kerralla. Valitettavasti faktat tyssäsivät kahdeksaan mutta tässä ne nyt kuitenkin ovat. :)

1. Ennen kuin tutustuin muumeja fanittavaan opiskelukaveriini (terkkuja Ida! <3) en tiennyt, että aikuisetkin lukevat Toven muumikirjoja. Niinpä lainasin ensimmäistä kertaa muumikirjan, joka muistaakseni oli Muumipapan urotyöt tai Taikatalvi. Osa muumikirjoista, kuten Taikurinhattu ja Muumit ja suuri tuhotulva, on vielä lukematta. 
2. Lempimuumikirjani on marraskuun lapsena tietenkin Muumilaakson marraskuu. 
3. Lempimuumihahmoni on Mymmeli, koska hänellä on aivan ihana elämänasenne. Myös Nipsu on aika symppis kaveri! 


4. Ostin ensimmäisen muumimukini, Delfiinihypyn, ensimmäisimpinä opiskeluvuosinani piristäväksi kahvimukiksi ensimmäiseen kämppääni. Ja siitä se sitten lähti. Tällä hetkellä muumimukeja on 35, joista yksi tosin ei ole minun. 
5. Tove Jansson tietämykseni ei ole kovin vahvaa tasoa. Koska nyt vietetään juhlavuotta, yritän petrata ja lukea elämänkertoja. Yöpöydällä on kesken Tuula Karjalaisen kirjoittama Tove Jansson - Tee työtä ja rakasta.
6. Tove Janssonin muusta tuotannosta olen lukenut hänen Kesäkirjansa, jonka aion lukea kesällä uudelleen, Nukkekaapin ja viimeisimpänä Viestin. 
7. Seuraavaksi aion tutustua Toven tuotannosta novellikokoelmaan Kevyt kantamus, jonka löysin muutama viikko sitten kirpparilta 50 sentillä. Teos oli kirjaston poistokirja mutta siitä huolimatta kuin uusi. Ei hiirenkorvia tai mitään. 
8. Kesäsuunnitelmiini kuuluu ehdottomasti käydä perinteisesti Helsingissä ja suunnata Ateneumiin Tove Janssonin näyttelyyn. 


Lopuksi vielä vastaukseni Main laatimiin kysymyksiin. 

1. Lempielokuvasi ja miksi se on niin tärkeä?
On elokuvia, joista pidän, mutta varsinaisia lempileffoja en osaa nimetä. Sama juttu, jos minulta kysyttäisiin lempinäyttelijää.

2. Lempivuodenaikasi ja tietysti selitys tykkäämiselle.
Kevät silloin, kun luonnon vihreys on vielä raikkaan väristä, lintujen sirkutus lisääntyy ja kun kaikki kesähaaveet ovat vielä kutkuttavina edessä.
3. Minne matkustaisit, jos se olisi nyt mahdollista?

Otan pienen irtioton Barcelonaan aika pian, kun kesälomani alkaa. Jos starttaisin nyt heti jonnekin, niin minne tahansa lämpimään, jotta voisin unohtaa tämän hetkisen työstressini.
4. Mitä kirjoja ottaisit matkalukemiseksi?
Vaikea kysymys, koska valitsen matkalukemiset(kin) fiilispohjalta. Riippumattoon sopisi kyllä hyvin jokin kevyt ja viihdyttävä teos, kuten Riikka Pulkkisen uusin, jonka olen ajatellut sopivan kesäloman ensimmäiseksi luettavaksi kirjakseni.
5. Onko sinulla lemmikkieläin? Kerro lemmikkieläimesi jostakin tempauksesta.
Kaksi yhdeksänvuotiasta kissasiskoa, Minttu ja Vilma. Kaunottaret tosin asuvat maalla vanhempieni luona, joten ikävä on välillä kova päästä paijaamaan kullannuppuja. 


6. Oletko mukana jossain vapaaehtoistoiminnassa? Missä haluaisit olla mukana?
En ole. Olen jo nuoresta pitäen ollut kiinnostunut jostain eläinten suojeluun ja auttamiseen liittyvästä.
7. Järvi vai meri? Kerro lähemmin.
Meri, ehdottomasti. Olen aina asunut lähellä merta ja järvet ovat olleet kauempana, mikä kenties lienee syynä tähän. Rakastan meren horisonttiin tuijottelua, tuoksua, vapautta, suuruutta ja pientä pelkoa, jonka meren arvaamattomuus luo.
8. Kuinka moneen kirjahaasteeseen osallistut tänä vuonna ja mitkä ne ovat? Joko olet aloittanut haasteisiin lukemisen?
Vain Ihminen sodassa -haasteeseen, joka on käynyt vähän tyhjäkäyntiä viime aikoina. Pitäisi taas alkaa tsempata!
9. Mitä kotityötä inhoat ja miksi?
En juuri inhoa kotitöitä, koska en viihdy sotkuisessa ja kauhean epäsiistissä kodissa. Ainoastaan suihkun likaviemärin siivoaminen on sellainen, jota usein venytän.
10. Mitä tekisit, jos et lukisi koskaan kirjoja?
Onpa vaikea kuvitella sellaista elämää! Luultavasti käyttäisin ajan maalamiseen ja piirtämiseen, jotka jäävät nykyään harmillisesti vähemmälle. Lisäksi saattaisin käyttää aikaani vanhojen harrastusteni elvyttämiseen, kuten pianon soiton ja ratsastuksen uudelleen opetteluun.
11. Taikasauva siirtyi sinulle ja voit toivoa yhden toivomuksen, joka on?
Lämmin kesä täynnä mukavia kokemuksia, hetkiä ja matkoja.
Tämän postauksen myötä toivotan kaikille makeaa, rentouttavaa ja kirjaisaa pääsiäistä! 

Kommentit

 1. Tulipa kiva fiilis tästä postauksesta! Mukavankuuloiset messut takana, ja mahtavaa tietenkin, että lukuinto leviää. Itse pakkolevitän sitä aina sukulaismuksuille ostamalla kirjalahjoja. ;)

  Heh, oli pakko laskea innoittamanasi omat muumimukini: 26. Perässä tullaan. Ja Ateneumin Tove-näyttely on ihan must! Itse kävin heti avausviikonloppuna ja jäi todella hyvä mieli kokonaisuudesta.

  Oi, etärapsutuksia kisuille. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjalahjat onkin hyvä keino! Itsekin ostin viime jouluna ensimmäisen kirjalahjan äidilleni, kun hän vinkkasi, että voisi lukea jonkun kirjan, jos joku hänelle sellaisen hankkisi. ;) Jes, tänä jouluna pääsen varmasti ostamaan taas kirjalahjoja muillekin kuin itselleni.

   Kattava on myös sun muumimukitilanne! Kohta määrä taas kasvaa, kun kesämuki näyttää jo olevan kaupoissa. Tila kyllä loppuu itsellä kohta kaapista kesken.. Haaveilen sellaisesta avonaisesta hyllyköstä tai lasivitriinistä, jotta saisin muumimukini näkyviin.

   Kisut varmasti kiittää etärapsutuksista. <3

   Poista
 2. Ihailen tuota lukukärpäsen puraisua! Jos jokainen bloggaaja saisi lähipiirinsä lukemaan, lukijoita kertyisi pikkuhiljaa mahtavat määrät... Kannattava harrastus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä iloinen siitä, että lukuinto on levinnyt. On mukavaa, kun saa vinkata sopivaa luettavaa ja antaa omia, hyväksi todettuja kirjoja luettavaksi. :)

   Poista
 3. Oh tuo Kevyt kantamus. Olen kyllä kateellinen! :)
  Kiva postaus muutenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli kyllä mahtava löytö! :) Toven teoksia ainakin itse olen bongannut niin vähän kirppareilta. Mukavaa pääsiäisen jatkoa!

   Poista
 4. Minä olen hieman saanut äitini lukuharrastusta hereille viime vuosina, mutta muuten en ole onnistunut jakamaan lukuintoa muille. Mahtavaa että perheesi innostui!
  Tämä oli kiva postaus, oikein hyvää pääsiäistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksikin lukuinnon herättäminen on jo hieno juttu. :) Toivottavasti oman perheen lukuinnostus säilyy -vielä, kun saisi isänkin innostumaan. ;) Kiitos Jenni, pääsiäinen on mennyt tähän asti oikein kivasti ja rennosti. Samoin mukavaa pääsiäisen jatkoa sinulle Jenni!

   Poista
 5. Kiva, että perheesi on innostunut lukemaan. Minun äitini oli kova lukemaan, joten sain häneltä aina joululahjaksi kirjan, jonka hän halusi lukea. Yritin kyllä vihjata, että minulla on ihan erilainen kirjamaku.
  Ihanat vastaukset, kiitos ja hyvää pääsiäistä sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, toivottavasti vihjailusi tuottivat tulosta. :) Minulla on tapana, että äiti ostaa jouluna ne kirjat, jotka olen kertonut haluavani. Viime jouluna ostin äidilleni ensimmäisen joululahjakirjani, koska hän oli vinkannut, että voisi lukea, jos hänelle ostettaisiin kirja. Kirjavalinta meni nappiin ja äiti ahmi teoksen nopeasti. Ihanaa, kun saa ostaa nyt kirjoja muillekin kuin itselle. :D

   Tämä oli kiva haaste! Samoin mukavaa pääsiäisen jatkoa sinulle Mai! :)

   Poista
 6. Olipa kiva lukea tätä(kin) postaustasi! :)
  Meillä ovat kaikki innokkaita lukijoita, ehkä sisarten lapsia voisi vielä vähän innostaa.Toisaalta he ovat juuri siinä iässä nyt, etteivät romaanit paljoa kiinnosta...

  Toivottelen ihanaa pääsiäisillan jatkoa! :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on ilo!