perjantai 27. kesäkuuta 2014

Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys

Neljäntienristeys, Tommi Kinnunen.
Wsoy 2014. Päällys Martti Ruokonen. 334 s.


Tommi Kinnusen Neljäntienristeys (Wsoy 2014) on vuoden kehutuimpia kaunokirjallisia teoksia. Paljon on jo sanottu ja kirjoitettu eivätkä minunkaan ajatukseni juuri eroa muiden omista. Rakastunut olen minäkin. Ja koska rakkaudella on tapana varastaa sanoja suusta, tuntuu haasteelliselta yrittää sanoa jotakin. Yhä uudelleen avaan tekstikentän, päivä toisensä jälkeen, mutta silti tuijottelen enimmäkseen muualle: ulos ikkunasta, seiniin, kirjahyllyyn, lattialle. Ehkä hyvällä tuurilla löytäisinkin oikeat sanat sieltä, mattojen kuvioiden kätköistä. Tänään löysin sieltä nämä: Än yy tee nyt. Anna mennä. 

Neljäntienristeys on sukupolvitarina ihmisten kipupisteistä, seepian värisistä muistoista, joita salataan toisilta. Tarinassa liikutaan pääasiassa Koillismaalla, Kuusamossa, 1800- ja 1900-luvuilla. Kertojia on niin ikään neljä; jokaisella on oma tie kuljettavana. Ensimmäisenä kertojana toimii nuori kätilö Maria, jonka taitoihin ei uskota. Hänen on pinnisteltävä saadakseen muutkin uskomaan itseensä, pieniin taitaviin käsiinsä. Maria on määrätietoinen nainen, joka elää niin kuin itse haluaa välittämättä muiden mielipiteistä, kuiskutuksista selän takana. Hänelle syntyy avioton lapsi, Lahja, teoksen toinen kertoja. Tämä haluaa välttää äitinsä virheet, astelee avioon Onninsa kanssa ja perustaa perheen. Sitten syttyy sota, ja Onni joutuu rintamalle, naiset lapsineen evakkoon. Marian rakas kotitalo palaa tuhkaksi ja on rakennettava uusi. Onni palaa rintamalta muttei samanlaisena. Jokin on peruuttamattomasti muuttunut. Lahja haluaisi sanoa jotain, mutta oikeita sanoja ei tule. Sen sijaan tulee vääriä, ilkeitä ja satuttavia sanoja, jotka työntävät Lahjaa yhä kauemmas miehestään ja lapsistaan. Uusi talokaan ei pysy kauaa samanlaisena, kun Lahjan poika johdattaa kynnyksen yli Kaarinan, kolmannen kertojan. Yhteiselo anopin kanssa ei ole ruusuista, sillä Lahja sulkeutuu yhteistyöltä eikä tahdo minkäänlaisia muutoksia rakkaaseen taloonsa. Kuilu anopin ja Kaarinan välillä kasvaa eivätkä lapsenlapsetkaan viihdy mutristelevan mummin sylissä. Viimeisenä kertojavuoroon pääsee Onni, jonka osuus on merkittävin ja koskettavin. 

Tarrauduin tarinaan jo väkeviltä ensisivuilta lähtien, kun Maria viedään keskelle dramaattista synnytystä. Kinnusen tarinankerronnalle on helppo antautua ja tarrautua niin, että yhtäkkiä huomaa aamun kääntyneen jo iltaan, joka vielä hennosti läikyttää valoaan muun maailman unohtaneen lukijan nurkkaukseen. Siellä hän istuu vielä pitkään kirjan kannet suljettuaankin ja miettii lukemaansa: kaikkia niitä ihmisten vaiettuja pelkoja, hiljaisia toiveita ja nielaistuja salaisuuksia. Neljäntienristeys on vaikuttava teos. Se luo valokeilan ainoastaan meihin ihmisiin. Se näyttää kunkin kertojan näkökulmasta elämää palan kerrallaan niin, että eri kertojien osuudet täydentävät lopulta toisiaan. Kaikki kertojat ovat onnistuneita ja kiinnostavia. Erityisen taitavasti Kinnunen onnistuu kirjoittamana naisnäkökulmasta. Kaikista eniten pidin Mariasta ja vähiten Lahjasta, jota kohtaan tunsin sääliä. Kinnusen kynänäjälki on vahvaa ja lumoavaa. Kerronnasta on riisuttu kaikki turha, vain oleellisin on jätetty. Vaikka virkkeessä ei olisi montaakaan sanaa, siihen mahtuu silti kaikki pakahduttava. 

Enempään en pysty. Paitsi suosittelemaan, ellen jopa käskemään, lukemaan Neljäntienristeys, jos se vielä on lukematta. 

Kinnusen teoksesta on blogattu paljon, ja linkitänkin nyt vain Elinan, sillä hänen arvionsa lopusta löytyy kattava lista muihin blogeihin. Neljäntienristeys on neljäs lukemani teos Ihminen sodassa -haasteeseen, ja kuittaan itselleni korpraalin arvon.18 kommenttia:

 1. Erinomainen käsky, johon on helppo yhtyä. Tässä kirjassa on kerrontataito tasan kohdillaan. Mitään en muuttaisi. Mahtavaa myös, että tästä on tulossa käännös jo ainakin Ruotsiin. Kyllä kelpaa tällaista kotimaista kirjallisuutta esitellä maailmalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, hieno homma tuo käännösuutinen! Tämä vuosi vaikuttaisi olevan upea kotimaisen kirjallisuuden vuosi, aijai. :)

   Poista
 2. Varasin tämän kirjastosta, mutta olen masentavasti (oikeasti naurattaa :) sijalla 326 (tilanne nyt).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokke :-D Sait minutkin nauramaan! Oulussa tätä teosta näyttäisi jonottavan 285 ihmistä. Hurjaa!

   Poista
 3. Täysin samaa mieltä: Soisin kaikkien lukevan tämän kirajn. Veikkaan, että Neljäntienristys on vähintäin Filnadia-ehdokkaana, saattaa olla jopa vuoden F-voittaja. Tässä vain on sitä jotain...taikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin niin tyytyväinen, sillä uskalsin ostaa tämän äitienpäivälahjaksi ihan vain blogihehkutusten ja lehtien kirja-arvioiden ansiosta ja olin varma, että lukija pitäisi kirjasta. Niin kuin pitikin! :) Sujuvasti sitten sain itsekin kirjan luettavaksi -kirjastosta kun sitä saisi tovin odotella.

   Neljäntienristeyksen soisi mielellään saavan Finlandian. <3

   Poista
 4. Minustakin tämä on kirja, joka monen kannattaisi lukea. Teos, joka tekee oikein hyvää kotimaiselle kirjallisuuskentälle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neljäntienristeys on kyllä teos, jota ehdottomasti vinkkaa ensimmäisenä lukuvinkkejä kaipaavalle. Ihana, ihana teos. <3

   Poista
 5. En lakkaa ihastelemasta tätä kirjaa, vaikka lukemisesta on jo kuukausia. Tuosta F-voittajasta taitaa tulla melkoinen kisa, koska myös Kultarinta on sen arvoinen. Ja ne ovat sentään 'vain' esikoiskirjoja... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kultarinta on minulla vielä lukematta. Kerran jo tosin aloitin, mutta hetki oli sen verran huono, etten ehtinyt syventyä teoksen kieleen haluamallani tavalla, joten päätin lukea teoksen myöhemmin. Kenties tee samoin kuin tämän Kinnusen teoksen kanssa: hankin teoksen äidille lahjaksi, jotta saan sen itsellenikin luettavaksi. Varausjonoa kun näyttäisi kirjastossa sen verran olevan. ;)

   Poista
 6. Hankin tämän juuri, joten lukuun tulee! :) Palajan tekstiisi myöhemmin <3

  VastaaPoista
 7. Minulla tämä on vielä lukematta, mutta aion lukea kirjan nyt juuri seuraavien joukossa. Odotukset ovat korkealla. :) Kävin viikko sitten pohjoisessa, ja liikuimme muun muassa juuri Neljäntienristeyksessä. On aika ihanaa alkaa nyt lukea tuota hienoa romaania, kun tapahtumapaikat on nähnyt omin silmin ja ne ovat vielä tuoreina mielessä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lueskelin sinun postaustasi pohjoisesta. Aikas hienoa, että voit lukea teoksen nyt, kun olet vieraillut siellä. :) Sinulla on niin upea lukukokemus edessäsi, että ihan kateeksi käy. ;) <3

   Poista
 8. Tajusin vasta nyt, mitä ne neljä tietä ovat.

  VastaaPoista
 9. Myöhään liityn joukkoon, mutta en liian. Tutustun vasta nyt myös uuteen löytööni, kirjablogeihin. Jotenkin joukosta erotuit sinä, kirjoitat hienosti. Aionkin pureutua lukulistaasi tarkemmin, mainio loppukesä tulossa!
  Tähän kirjaan en jostakin syystä päässyt sisään, vaikka yritin karamellien kera. Olisin kaivannut (yli)pitkiin kerrontaosioihin jotakin Hotakaismaista oivallusta. Ehkäpä seuraavaksi jotakin japanilaista?
  http://viiksetedella.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Kettu ja tervetuloa tutustumaan kirjablogeihin! Kommenttisi piristi entisestään aurinkoista sunnuntaipäivää. :-)

   Toivottavasti löydät blogistani mukavia kirjavinkkejä. Kahlaan tällä hetkellä Alastalon salia, minkä vuoksi bloggaustahti on nyt ollut todella hidas. :-D Kirjan kanssa on nyt loppukiri, joten kohta saa luettua muutakin, kuten syksyn uutuuksia ja blogattuakin.

   Harmi, ettei Kinnusen teos ollut nappikokemus. Vaan niin se on, että lukukokemuksia on erilaisia niin kuin meitä lukijoitakin. Japanilainen kirjallisuus on hienoa ja kiinnostavaa luettavaa! Suosittelen lämpimästi kokeilemaan ainakin Haruki Murakamia (osa pitää, osa ei, minä kuuluu tykkääjien joukkoon. Suosikkini on Kafka rannalla) ja Kazuo Ishigurolta esimerkiksi Pitkän päivän iltaa. Ja etenkin jos olet kissaihmisiä, kokeilehan Takashi Hiraiden Kissavierasta. :-)

   Poista
 10. Kiitän vinkeistä, tämä tietää tutkimusretkeä kirjastoon!
  http://viiksetedella.blogspot.fi

  VastaaPoista