Kirjaisaa syyssatoa 2014
Ulkona tuoksuu puitu vilja ja paljaat varpaat kastuvat nurmella iltakasteesta. Kurjet huutavat jossain kaukana. Syksy on täällä. Tai syyskesä, koska en halua ihan vielä sanoa hyvästejä sanalle kesä. 

Syyssatoa alkaa näkyä jo kirjakaupoissakin, kun uutukaisia virtaa myyntiin. Itse poimin aluksi vain lempikirjailijoilta ilmestyvät uutuudet, jottei ihan ahdistuisi loppumattoman kirjapaljouden äärellä. Tuomas Kyrön Ilosia aikoja, mielensäpahoittaja (Wsoy) on ilmestynyt jo heinäkuussa ja odottaa yöpöydällä lukuvuoroaan. Syksyllä Mielensäpahoittaja nähdään myös valkokankaalla, kun Dome Karukosken ohjaama elokuva saa ensi-iltansa 5. syyskuuta. Odotan kaikista eniten vielä ilmestymättömistä norjalaisen Per Pettersonin julkaisua En suostu (Otava, ilm. syyskuussa) ja japanilaisen Haruki Murakamin teosta Värittömän miehen vaellusvuodet (Tammi, Keltainen kirjasto, ilm. syyskuussa). Pettersonin aiemmin suomennetut teokset Hevosvarkaat (Otava, suom. 2009, alk. 2003) ja Kirottu ajan katoava virta (Otava, suom. 2011, alk. 2008) ovat ihastuttaneet etenkin kiireettömän tunnelman ja kauniin kuvauksen ansiosta. Lisäksi minua kiinnostaa, miten Marisha Rasi-Koskisen kynä taipuu novelleihin. Hänen novellikokoelmansa Vaaleanpunainen meri (Wsoy) ilmestyy ensi kuussa. Rasi-Koskisen teoksissa pidän hänen kielestään, omaperäisyydestään ja mystisyydestään. Etenkin esikoinen Katariina (Avain 2011) oli mieluinen ja Valheet (Wsoy 2013) kielen ilotulitusta, joskin tarina itsessään jätti jälkeensä enemmän kysymyksiä. Ja tietenkin, kun Tove Janssonin juhlavuotta vietetään, aion napata luettavaksi myös Boel Westin ja Helen Svenssonin toimittaman teoksen Kirjeitä Tove Janssonilta (Schildts & Söderströms, ilm. syyskuussa). 

Tässä kuussa on hiljattain ilmestynyt herkkua Karl Ove Knausgårdin faneille, sillä miehen Taisteluni-sarjasta on ilmestynyt neljäs osa. Oma matkani kirjailijan sarjaan on vasta aluillaan, sillä minulla on kesken vasta ensimmäinen osa. Lisäksi yöpöydällä vuorottelee Knausgårdin kanssa kotimaista kirjallisuutta, sillä kaipasin hellepäivinä luettavaksi jotain hieman kevyempää ja niinpä nappasin hyllystä Sisko Istanmäen Yöntähden. Näitä ennen arvio on tulossa lähipäivinä Pauliina Rauhalan Taivaslaulusta, joka tuotiin kirjaston palautettujen hyllyyn juuri, kun olin poistumassa kotiin lainatun kirjapinkan kanssa.

Onneksi lukutoukan kassissa on aina tilaa vielä yhdelle kirjalle. 

Syyskesän lämpimiä päiviä ja mukavia kirjahetkiä!Kommentit

 1. Odotan pitkälti samoja kirjoja kuin sinä; Pettersonia ja Murakamia. Ja Toven kirjeitä, totta kai! Knasu 4:aa aloittelinkin jo tänään, vaikuttaa lupaavalta...

  Aurinkoista syyskesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi että, ihanaa saada viimein Pettersonia luettavaksi! Tuskin maltan odottaa.. :) Hih, saapa nähdä, milloin itse pääsen Knasu neloseen.

   Samoin sinulle Maria!

   Poista
 2. Murakamia minäkin odotan tai en enää oikeastaan odota, kun ostin sen jo englanninkielisenä tänään. Olen niin tottunut lukemaan Murakamia englanniksi, että päätin jatkaa samalla linjalla. Viikonloppuna olisi tarkoitus päästä sen kimppuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa Omppu! Voikin siis olla, että kohta saa silmäillä arviotasi Murakamista.. ;)

   Poista
 3. Knasun ykkösosa ei minulla oikein napannut mutta kakkososaa on kehuttu paremmaksi. Knasu-urani siis varmaankin kuitenkin vielä jatkuu. En kyllä tiedä pääsenkö koskaan nelososaan asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieman on kangerrellut minullakin. Välillä sujuu, välillä tuntuu nihkeältä. Lisäksi pystyn lukemaan vain pieniä pätkiä Knasun ykköstä kerrallaan ja jätän aina vähäksi aikaa "hautumaan" ja luen muuta. Tuon kakkososan hehkutuksen innoittamana aion kuitenkin lukea ykkösen kokonaan. Voi olla, että tovi ainakin vierähtää ennen kuin itse on sielä nelososassa asti. :-D

   Poista

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on ilo!