Pian ne koittavat: Helsingin kirjamessut!Monen muun lailla myös täällä odotetaan tulevia Helsingin kirjamessuja innostuneena. Vierailin viime vuonna ensikertaa messuilla yhden päivän ajan ja niinhän siinä kävi, että päätin kotiin lähtiessä, että ensi vuonna on jälleen päästävä paikalle. Tällä kertaa matkaan bloggaripassi rintapielessä kirjamessuille koko viikonlopun ajaksi. Messulehdestä löytyy jälleen huimat määrät kaikkea kiinnostavaa, ja olen koonnut lauantaiksi ja sunnuntaiksi valmiiksi suunnitelmat, mitä kuulla ja nähdä. 

Aloitan kirjamessuni lauantaina kuunnellen Riikka Pulkkista, joka kertoo minuakin ilahduttaneesta teoksestaan Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän. Jos en ehdi klo 10.30 Aleksis Kivi -lavan äärelle, kipitän klo 11.00 Otava-lavalle. Tämän jälkeen joko kiertelen messualuetta tai mahdollisesti jatkan klo 12.00 musiikkimessujen Backstage-lavalle, jossa yksi vanhimmista lempibändeistäni Apulanta avaa yleisölle Apulanta -Kaikki yhdestä pahasta -teostaan. Suuntaan kipinkapin Katri Vala -lavalle klo 13.00, jolloin Baba Lybeck haastattelee Helen Svenssonia ja Sophia Janssonia hiljattain ilmestyneestä teoksesta Kirjeitä Tove Janssonilta. Kyseinen teos kiinnostaa kovasti ja olen sitä jo useasti kirjakaupassa tutkaillut. Kenties hankin sen messuilta omaan hyllyyni. Iltapäivällä kohtaan haasteita, kun klo 16.30 Tuomas Kyrö esittelee Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja -kirjaansa Aleksis Kivellä ja samaan aikaan Saku Tuominen pohdiskelee teoksensa Luova järkevyys eri tavalla, paremmin pohjalta luovuutta Katri Vala -lavalla. Luultavasti päätän fiilispohjalta paikan päällä, kumpaa menen kuuntelemaan. Ainossa alkaa klo 17.15 todella kiinnostavan kuuloinen keskustelu aiheesta Kotimainen huumori kirjoissa, lavalla ja valkokankaalla. Jaakko Pietiläisen haastateltavina ovat tuolloin Sinikka Nopola, Tuomas Kyrö, Tommi Aitio ja Pasi Heikura. Samaan aikaan klo 17.30 olisi Katri Vala -lavalla piispa Juha Pihkala haastattelee Pauliina Rauhalaa tämän teoksesta Taivaslaulu. 

Sunnuntain aion enimmäkseen pyhittää messualueen kiertelylle, jolloin voin rauhassa tutkia kustantamojen ja antikvariaattien kirjatarjontaa. Kiinnostavaa kuultavaa toki on. Wine Corneriin on ehdottomasti mentävä klo 11.00 kuuntelemaan, kun Katja Jalkanen ja Aino-Maria Savolainen kertovat teoksesta Linnasta humisevalle harjulle. 50 parasta kirjaa. Samaan aikaan Takaumassa on mahdollisuus kuulla, kun Olli Jalonen ja Laura Honkasalo keskustelevat aiheesta Mörkö kirjailijan työpöydällä. Aleksis Kivellä ovat klo 13.30 haastattelussa tämän vuoden finalistit, jotka tavoittelevat esikoisteokselle myönnettävää Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoa. Sieltä aion mahdollisesti lähteä kuuntelemaan Aino-lavalla klo 14.00 alkavaa keskustelua Tove Janssonista. Baba Lybeck haastattelee tuolloin Helen Svenssonia, Sophia Janssonia, Tuula Karjalaista ja Sirke Happosta. Samaan aikaan olisi paljon muutakin houkuttelevaa. Kirjakahvilassa Mike Pohjola haastattelee Anna-Leena Härköstä ja Jaana Koistista siitä, miten kirja päätyy elokuvaksi. Lisäksi Louhessa Salla Simukka, Vilja-Tuulia Huotarinen, Maria Petterson, Jussi Tiihonen ja Ulla Huopaniemi-Sirén keskustelevat fantasiagenren paranormaaleista romansseista. Jos vain puhtia riittää, klo 15.00 Mika Waltari -lavalla Olli Jalonen kertoo tuoreesta teoksestaan Miehiä ja ihmisiä, joka löytyy lukulistaltani. 

Veljeni antoi vinkin, että kannattaa ottaa rinkka mukaan kaikkia kirjaostoksia varten. Haha, ostoksia varmasti tulee, mutta maltillisia sellaisia kuten viime vuonnakin. Odotan messuilta ennen kaikkea kiinnostavien keskustelujen ja tapahtumien kuulemista ja ihmisten tapaamista, naurua ja iloa. Sunnuntaina varmasti matkaan kotiin väsyneenä mutta sitäkin leveämpi hymy huulilla. Messuista kirjoittelen sitten ensi viikon aikana. 

Kommentit

 1. Tuo Saku Tuomisen Luova järkevyys kuulostaa mielenkiintoiselta. Noh, fiilispohjalla meinaan liikkua. Kun luvassa on kolme täyttä messupäivää, niin saattaa olla että jossain vaiheessa haluaa vain olla ja istua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin muutama kuukausi sitten Tuomiselta Hyvän elämä, lyhyt oppimäärä -teoksen ja pidin siitä paljon. Uskon, että Luova järkevyyskin on inspiroiva ja saa pohtimaan asioita. Olisi kiva kuulla, mitä hän teoksestaan kertoo. :)

   Totta, messuilla kannattaa mennä ihan omien tuntojen mukaan. Viime vuonna suorastaan pakotin itseni syömään välillä. Tänä vuonna on ehdottomasti pakattava laukkuun vähän syötävää, jos nälkä yllättää juuri kesken kiinnostavan tapahtuman, josta ei ihan heti halua lähteä.

   Poista
 2. Hienoja suunnitelmia, Kaisa! Toivottavasti lauantaina nähdään! Rinkka ei olisikaan hullumpi vaihtoehto...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tosiaan näemme! Ihanaa päästä taas näkemään tuttuja ja uusia kasvoja. :)

   Poista
 3. Hyviä vinkkejä, Kaisa, tuo Apulanta kiinnostaa minuakin. Su aion kyllä nukkua, kun olen sitten jo kolme päivää messuilla luuhannut... Kivoja messuja sinulle!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on ilo!