Tove Janssonin juhlavuonna luettua ja loppuvuoden kirjaostoksia

Suomenlinna pilkahtelee sumuverhosta kesällä 2014

Yllä oleva kuva johdattelee kohti Tove Janssonin juhlavuoden loppukoontia. En varsinaisesti osallistunut juhlavuoden lukuhaasteisiin, mutta haastoin itseni lukemaan enemmän Janssonin tuotantoa ja paikkaamaan hataraa tietopohjaani. Olen entuudestaan lukenut Toven muumiteoksia, jotka löysin vasta yliopistoaikoinani ystäväni kautta. Lukematta on vielä Taikurin hattu, mutta kesällä luin viimein Toven ihan ensimmäisen muumikirjan: Muumit ja suuri tuhotulva. Se ihastutti etenkin kuvamaailmallaan, sillä teoksessa muumit ovat vielä kapeanenäisiä ja solakampia. 

Novellikokoelmia luin kaksi: omaelämäkerrallisen Kuvanveistäjän tytär ja Toven viimeiseksi jääneen kokoelman Viesti, jossa on valittuna novelleja vuosilta 1971 - 97. Näistä Viesti oli lukuhetkellä haastavampi, koska kaikki novellit eivät oikein tahtoneet aueta. Lukukokemus saattaisikin olla erilainen nyt, kun olen lukenut taidehistorioitsija Tuula Karjalaisen kirjoittaman teoksen Tove Jansson -Tee työtä ja rakasta. Sen sijaan Kuvanveistäjän tytär ihastutti niin paljon, että voisin palata siihen milloin vain uudelleen. 

Karjalaisen elämäkerta oli oivallinen tapa aloittaa tarkempi tutustuminen Toven elämään. Koska Karjalainen keskittyy avaamaan etenkin Toven taideteoksia, antoi teos runsaasti ajateltavaa, kun kesällä kävin katsomassa Ateneumissa Toven vaikuttavan juhlanäyttelyn. Mielessä elää edelleen vahvasti Toven elävät siveltimen vedot ja viivat etenkin hänen meriaiheisissa maalauksissaan, joissa kuohuvat aallot tuntuivat syöksyvän kankaasta ulos. 

Syksyllä sen sijaan kuuntelin pari keskustelua Tove Janssonista Helsingin Kirjamessuilla. Tuolloin seurasin, miten Baba Lybeck haastatteli Helen Svenssonia ja Sophia Janssonia heidän laatimastaan teoksesta Kirjeitä Tove Janssonilta, joka totta kai löytyy lukulistaltani. Lisäksi kuuntelin, kun heidän lisäkseen Sirke Happonen ja Tuula Karjalainen keskustelivat Tove Janssonista monitaiturina Baban johdolla. En tiedä, tuliko messujen jälkeen jonkin lainen ähky, mutta loppuvuoteen mahtui enää vain Muumiperhe Rivieralla -sarjakuva-albumi. Olen iloinen, että avasin vielä rakoa Toveen sarjakuvien tekijänä, sillä en ole hänen sarjakuviaan aiemmin lukenut. Toven piirtämiä kuvia voisi tutkia loputtomasti!

Vaikka alkuperäisenä tarkoituksenani oli lukea kuukaudessa vähintään yksi Toven teos, olen silti tyytyväinen, että viisi luettua teosta edustavat monipuolisesti eri asioita: on muumeja, sarjakuvaa, novellia ja elämäkertaa. Juhlavuoden jälkeen Tove kiinnostaa yhä enemmän ja olen oppinut hänestä paljon. Miten huikea monilahjakkuus hän onkaan ollut! Matka Toven parissa jatkuu. 
Sitten niihin viimeaikaisiin kirjaostoksiin. Näin joulun aikaan olen tehnyt pari kirjahankintaa pukinkonttiin, mutta muutama teos on löytänyt tiensä omaankin hyllyyn. Petri Niemisen ja Terho Puustisen tietokirja Kahvi. Suuri suomalainen intohimo (Wsoy 2014) on synttärilahja minulta, kahvinystävältä, itselleni (heh). Tuon teoksen olisin voinut toivoa jouluksikin, mutta kun se jäi kaivelemaan mieltäni Helsingin Kirjamessujen jälkeen, päätin ilahduttaa itseäni jo aiemmin. ;) Kirpputoreja olen ehtinyt kierrellä viime aikoina harmillisen vähän, mutta niiltä vähäisiltäkin kerroilta olen bongannut pari teosta edulliseen kahden euron hintaan. Gillian Flynn Kiltti tyttö on teos, johon suhtaudun ristiriitaisesti: onko se liian rankka ja ollenkaan minunlaiseni? Kenties juuri siksi teos kuitenkin tarttui mukaani ja ainahan sen voi lahjoittaa jollekin muulle, jos itse ei kykenekään sitä lukea. Hilja Valtosen yhteisniteestä löytyy sekä Vaimoke että Hätävara ja ilahduin löydöstä kovasti. Jo pelkkä kansi on aivan ihastuttava! Olen entuudestaan lukenut Valtoselta hulvattoman Nuoren opettajattaren varaventtiilin mutta Vaimokkeesta en ole ihan varma. Olen varma, että luen tätä yhteisnidettä jonain pimeänä tammi- tai helmikuisena iltana, kun kaipaan jo kevättä, auringon välkettä ja vehreyttä. Valtosen teksti on varma keino piristyä.


Loma alkaa ihan kohta ja olisi mietittävä, mitä luettavaa pakkaisi mukaan reilun parin viikon ajaksi. Mitä kirjoja te aiotte joulun tai pidemmän lomanne aikana lukea? 

Kommentit

 1. Olen lukenut muutaman Hilja Valtosen kirjan ja tykännyt niistä. Lisäksi niistä on tehty hauskoja elokuvia ja teatteriesityksiä.
  Hain juuri muutaman kirjan kirjastosta, joten luen ainakin Valkoinen Toyota vei vaimoni ja Värittömän miehen vaellusvuodet teokset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, Murakamia! Itse pidin uutukaisesta, mutta Kafka rannalla on edelleen rakas suosikkini. Valkoinen Toyota vei vaimoni kiinnostaa. En ole Skiftesvikiltä lukenut vielä mitään. Itse pakkailen laukkua, mutta kirjojen valinta jäänee viimeiseksi. Ainakin Väinö Linnan Musta rakkaus kuuluu lomalukemisiini ja varmasti myös Kissani Jugoslavia, jonka tiedän saavaani aattona. Kenties vielä jotain voisi pakata mukaan.. Kähkösen uusimman haluaisin saada luetuksi loppuun piakkoin.

   Poista
 2. Mukavia kirjaostoksia. Olen lukenut Valtosta joskus vuosia sitten, ja ihastuttavan vanhanaikainen tunnelma on jäänyt niistä kirjoista mieleeni. Olisin aika verestää muistoja. :)

  Joulunaikana taidan lyhentää kirjastopinoani, jossa on kirja poikineen. Tai sitten nappaan omasta hyllystä jonkin lukuisista lukemattomista... sanoisin, että minulla on vähän liikaakin valinnanvaraa lukemisten suhteen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HIh, itse olen onnistunut viime aikoina käymään vähemmän kirjastossa, koska haluan saada oman hyllyn teoksia luetuksi. Tällä hetkellä lainassa on ainoastaan Väinö Linnan teos, jonka aion ottaa jouluksi luettavakseni. Vähän sama ongelma minullakin: hyllyssä olisi vaikka mitä, johon haluaisi tarttua. Tiedän, että ainakin tammikuussa aion lukea ainakin klassikoita, sillä olen viime aikoina lukenut niin paljon uudempia kirjoja, että tekisi mieli lukea jotain vanhempaa. :)

   Poista
 3. Olen lukenut Hilja Valtoselta Nuoren opettajatteren varaventtiilin, Hätävaran ja Vaimokkeen ja kahdesta jälkimmäisestä pidin vieläpä enemmän kuin Valtosen esikoisteoksesta. :)

  Yritän ainakin lukea keskeneräisiä kirjoja loppuun, esim. Atkinsonin Elämä elämältä. Toivon myöskin, että saisin He eivät tiedä mitä tekevät kirjastosta joululoman aikaan, koska olen tällä hetkellä sijalla 9 ja jono on viime aikoina edennyt aika nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle Hätävara on näistä vierain, joten on todella mukava kuulla, että se on hyvä! :)

   Minullakin on Kähkösen uusin teos lukemisen alla ja haluaisin ehtiä lukea sen ennen aattoa. Laukku alkaa olla jo niin täysi, että yritän pakata keveämpiä teoksia mukaan. Väinö Linnaa ainakin ja mahdollisesti vielä jotain. Tuo Finlandian voittaneen teoksen minäkin vielä joskus luen. Toivottavasti saat sen jouluksi luettavaksesi! :)

   Poista
 4. Olipa ihana Tove Jansson -koonti! Minäkään en osallistunut varsinaisiin lukuhasteisiin, mutta luin muumeja ja Westinin Jansson-elämäkerran. Paljon on vielä luettvaa, minullakin Tove seuraa myös ensi vuoteen.

  minulla on muuten tuo Valtosen yhteisnide kirjahyllyssä, se on varsin valloittava! <3 Ja kukapa ei muistaisi noita tarinoita leffaversioina (jotka päihittävät minusta jopa Valtosen kirjat!).

  Toivotan sinulle rauhallista joulunaikaa ja ihania lukukokemuksia jouluksi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenkin silmäillyt Westinin arvioitasi, mutta luen sen vielä paremmalla ajalla ja kommentoin. :-) Minulla se on lukematta -kenties ensi vuonna!

   Olenkohan nähnyt leffaversioita.. Ehkä en! Pitäisi katsoa, ehdottomasti.

   Kiitos, Kaisa Reetta. Samoin sinulle <3

   Poista
 5. Oijoi, olet ostanut molemmat Valtos-suosikkini! Vaimoketta lukiessa läkähtyy nauruun, ja Hätävara on niin hyvällä tavalla kamala, että itkettää. :D Leffaversiot ovat molemmista sairaan hyviä.

  Kiva Tove-koonti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulitkin itse asiassa mieleen, kun ostin kirjan! Ja ne kirjallisuuden luennot (esim. Ruusunpunaiset kureliivit?), joissa Valtonen oli esillä. Joku Valtosen teoshan silloin luettiinkin. Hihii, aion ehdottomasti lukea kirjan tänä vuonna! Luulenpa, että se passaa oivallisesti kesään. :-)

   Poista

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on ilo!