Blogistanian kirjapalkintoehdokkaani 2014


Luin viime vuonna hämmästyttävän monta kotimaista kaunokirjallista julkaisua, peräti seitsemän. Yöpöydältäni löytyi tuolloin uutuuksia lempikirjailijoiltani Marisha Rasi-Koskiselta, Katja Kaukoselta ja Tuomas Kyröltä sekä esikoiskirjailijoilta Pajtim Statovcilta ja Tommi Kinnuselta. Lisäksi tutustuin ensikertaa Maria Peuraan ja Sirpa Kähköseen. Hyllyssä odottelee vielä(kin) Anni Kytömäen kehuttu Kultarinta, johon tartun vasta, kun aika tuntuu oikealta. Hyvää kannattaa odottaa. 

Pitemmittä puheitta annan pisteitä Blogistanian Finlandiassa seuraavasti: 

3 pistettä: Neljäntienristeys, Tommi Kinnunen (Wsoy 2014)

"Kinnusen tarinankerronnalle on helppo antautua ja tarrautua niin, että yhtäkkiä huomaa aamun kääntyneen jo iltaan, joka vielä hennosti läikyttää valoaan muun maailman unohtaneen lukijan nurkkaukseen. Siellä hän istuu vielä pitkään kirjan kannet suljettuaankin ja miettii lukemaansa: kaikkia niitä ihmisten vaiettuja pelkoja, hiljaisia toiveita ja nielaistuja salaisuuksia."


2 pistettä: Kissani Jugoslavia, Pajtim Statovci (Otava 2014)

"Se on rohkeasti omaperäinen teos, jossa on ripaus maagisuutta arkista kuvausta värittämässä. Teos jättää jälkeensä paljon kysymyksiä mutta myös kissankarvoja ja irronnutta käärmeennahkaa."

1 pistettä: Vaaleanpunainen meri, Marisha Rasi-Koskinen (Wsoy 2014)

"Vaaleanpunainen meri on kokonaisuutena mieleenpainuva. Se on viiltäviä paloja etenkin isien ja lasten elämästä. Rasi-Koskisen kynänjälki ei ole perinteistä HB-kynän jälkeä vaan sitä vahvinta, tummalla B-vahvuudella kirjoitettua."
Viime vuonna julkaistuja käännöskirjoja luin vain kaksi. Molemmat kirjailijat kuuluvat suosikkeihini ja pisteeni menevät seuraavasti:

3 pistettä: En suostu, Per Petterson (Otava 2014)

"En suostu on Pettersonille tyypillistä vähäeleistä kerrontaa. Petterson edustaa kirjailijaa, jonka teokset ovat minulle kuin kirjallista joogaa: lukiessa mielen valtaa syvä rauha."


2 pistettä: Värittömän miehen vaellusvuodet, Haruki Murakami (Tammi 2014)

"Murakami onnistuu jälleen muovaamaan tavallisuudesta kiinnostavaa, outoakin."

Blogistaniassa palkitaan myös Kuopus ja Tieto, mutta niihin en pysty osallistumaan, koska en viime vuoden julkaisuja ole lukenut. 

Tulokset julkaistaan huomenna, tiistaina 27.1., klo 10 emäntäblogeissa. Blogistanian Finlandia 2014 voittajan julkaisee Kirjavinkit, Globalian 2014 Kirsin Book Club, Kuopuksen 2014 Notko, se lukeva peikko ja Tieto 2014 sen sijaan 1001 kirjaa ja yksi pieni elämä

Nyt sitten tutkimaan muiden ehdokaslistoja!

Kommentit

 1. Kiva, kun sinulla on vähän erilaisia ehdokkaita tuossa Finlandiassa, esim. Vaalenanpunainen meri. Harmittaa, kun en itse ehtinyt lukea Pettersonia; toisaalta jouduin Globaliasta pudottamaan tuon Murakaminkin kun kolme muuta meni sittenkin edelle (vaikka tuntui oudolta olla äänestämättä Murakamia, mutta tämä viimeisin ei ollut minulle täysosuma).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaaleanpunainen meri jäi todella vahvasti mieleen ja toivonkin, että mahdollisimman moni tämän taidokkaan novellikokoelman löytäisi. Minulla viime vuonna julkaistun käännöskirjallisuuden osuus jäi pieneksi, mutta toisaalta halusin malttamattomana valkata heti luettavaksi lemppareideni julkaisuja. En suostu ei ole parasta Pettersonia, mutta hänen tuotantonsa on minulle vain niin rakasta, että enhän voinut teosta pisteittä jättää. ;)

   Poista
 2. En ole näitä lukenut, mutta Pettersonin olen huomannut muutamasta bloggauksesta, ja hänen kirjoihinsa voisin tänä vuotta tutustua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi Pettersonia (muutenkin hänen tuotantoaan, jos et ole lukenut) ja näitä muita kärkikolmikoihin päässeitä teoksia. Neljäntienristeys oli viime vuoden parhaimmistoani luetuista.

   Poista
 3. Täysin samaa mieltä kotimaisesta ykkösestä ja Murakamikin meillä vain pisteen erolla. Olisin lukenut Pettersonin, mutta kun se ei tullut tilauksesta huolimatta. Petterson olisi kovastikin voinut olla listallani...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin käydä kurkkaamassa, mitä muita listallasi oli. Neljäntienristeys oli huikean mahtava, aijai. Onpa harmi, ettei Pettersonin teos tullut! :( Miehen tuotantoa soisi ilmestyvän useammin, mutta ehkä se on niin, että hyvää kannattaa odottaa.. ;)

   Poista
 4. Neljäntienristeys sai minultakin pisteen. Se on hieno, hieno kokonaisuus.

  Mutta paljon on näissä sinun kirjoissasi sellaisia, joita en ole lukenut... Tässä taitaa tämä vuosi vierähtää, kun paikkailee näitä aukkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Se ei hevillä unohdu. Samoin, sinun listallasi oli myös teoksia, joita en ole lukenut. Valtonen onkin ansiostasi lukulistallani.. :-)

   Poista
 5. Selvästi pitäisi, kuten olen jo moneen blogiin kommentoinut, vihdoin lukea tuo Neljäntienristeys. Se on jopa jo omassa lukulaitteessa, mutta hidas mikä hidas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ehdottomasti, Linnea! Minulla sama tilanne on Kultarinnan kanssa: kirja on hyllyssä, mutta odottelen sitä oikeaa hetkeä. Näin hektisen arjen keskellä en sitä vielä ota lukuun mutta viimeistään (kesä)lomalla. :-)

   Poista

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on ilo!