12 kirjaa riippukeinuun


Viime päivinä on voinut lukea kirjablogeista vinkkejä kesälukemiseksi. Alkujaan haaste listata 12 kirjaa riippukeinuun on lähtenyt Katveita-blogista, ja omia listojaan ovat julkaisseet muun muassa LumiomenaLuettua elämääUllan luetut ja Satun luetut

Itse olen aloittanut kesälukemiseni siitä, mihin olen toukokuussa jäänyt; kesken ovat vielä Juha Hurmeen huikea Nyljetyt ajatukset (Teos 2015) ja (enemmän alkutekijöissään) Antti Holman Järjestäjä (Otava 2014). Näistä molempia voi suositella riippukeinuun (tai missä kukin lukeekaan) ja etenkin Hurmeen teos on sellainen, joka sopii vallan mainiosti verkkaiseen kesäpäivään ja veneeseen.

Alla sattumanvaraisessa järjestyksessä omat vinkkini kesälukemiseksi kirjoista, joista arvio löytyy blogistani. 

1. Pirkko Saisio: Signaali 

Mietin jo keväällä tätä lukiessani, että Signaali olisi täydellinen kesäkirja. Sopii etenkin kepeyttä kaipaaville ja kaunista kieltä janoaville. 

2. Chimamanda Ngozi Adichie: Puolikas keltaista aurinkoa

Adichielta voisi vinkata muitakin teoksia, mutta valitsin tämän, koska luin sen itse viime kesänä ja nimessäkin loistaa aurinko. Puolikas keltaista aurinkoa on mieleenpainuva lukuelämys ja sivumäärästään huolimatta nopealukuinen. 

3. Juha Hurme: Nyljetyt ajatukset 

Arvio on vasta tulossa myöhemmin. Teos siis kertoo kahdesta miehestä, jotka soutavat Kustavista Hailuoon. Matkan aikana he keskustelevat niin kaunokirjallisuudesta, teatterista kuin jazzistakin. Vahvaa kulttuurista jumppaa kesään!


En osaa valita norjalaiskirjailijalta vain yhtä teosta, joten suosittelen niitä kaikkia. Pettersonin vähäeleisyys iskee ja lujaa. Kirottu ajan katoava virta on mainio valinta aloittaa tutustuminen miehen tuotantoon. 

5. Jari Järvelä: Särkyvää 

Järvelän teos on hulvaton mutta pohjimmiltaan syvällinen tarina miehestä, joka ajaa kyydissään nuori liftarityttö Espanjaan päättääkseen siellä elämänsä. Oivallinen road trip -kirja! 

6. Kazuo Ishiguro: Pitkän päivän ilta 

Suosittelin tätä aikanaan jo arviossani kesäluettavaksi, joten jatketaan samalla linjalla. Ihana teos, jonka rauhallinen tempo sopii kiirettömään päivään.

7. Colm Tóibín: Brooklyn 

Vaikka itse luin kirjan marraskuussa ja vertaan teosta lämpimiin villasukkiin, Brooklynin kiirettömyys ja koruttomuus sopii mainiosti myös kesäpäivään. Teos oli yksi viime vuoden suosikkejani. 

8. Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi 

60-luvun Pohjanmaalle sijoittuva tarina nuoren avioparin arkisista kommelluksista ja rakkaudesta hymyilyttää ja naurattaa. Kaisun ja Ernin tarina sopii hyvin luettavaksi helteeseen jätskin ja limpparin kera.


Listan loput teokset kuuluvat myös omiin lukusuunnitelmiini:

9. Anni Kytömäki: Kultarinta 

Tämä teos löytyi ainakin Katjan ja Elinankin suosittelulistoilta. Olen säästellyt Helsingin Kirjamessuilta viime syksynä ostaamaani kirjaa tarkoituksella kesään. 

10. Väinö Linna: Tuntematon sotilas

Aion osallistua Klassikko, jota en häpeäkseni ole lukenut -lukuhaasteeseen ja paikata viimein tämän nolouden aiheeni. Kesä on oivaa aikaa paikata klassikkoaukkoja. Haaveissani olisi lukea kesällä myös muitakin klassikoita kuin tämä, mutta niitä on vielä pohdittava myöhemmin.

11. Enni Mustonen: Paimentyttö 

Mustosen Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjaan on jo ehtinyt ilmestyä kaksi muutakin teosta, ja tämä omasta hyllystä löytyvä Paimentyttö on ollut aikeissa lukea jo pitkään. Uskon, että Mustosen teokset sopivat täydellisesti kesäpäivään, jolloin kaipaa kepeämpää luettavaa. 

12. Anne Swärd: Kesällä kerran tai Viimeiseen hengenvetoon

Kumpikin löytyy hyllystäni ja jomman kumman aion lukea kesällä. Voi hyvin olla, että ihan pelkän nimensä vuoksi valintani osuu Kesällä kerran -teokseen. 

Aurinkoisia kirjahetkiä!

Kommentit

 1. Kiitos vinkeistä! Mua kiinnostaa Saision Signaali, mutta Per Pettersonkin on jäänyt sun aiemmista kommenteista mieleen... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pettersonia ei voi hehkuttaa liikaa ;-) Mahtavaa, että juuri nämä kiinnostavat -ne kuuluvat omiin suosikkeihini. Signaalista pitäisit varmasti!

   Poista
 2. Voi, miten ihania kirjoja! Erityisesti sykähdyttää tuo Pitkän päivän ilta. Minullekin se on kesäkirja ja haluaisin lukea jotain samantyylistä, mutta en ole löytänyt.

  Swärdin Kesällä kerran on sellainen kärpäspaperisen tahmea - tunnelmaltaan ainakin. Kultarinta on hieno, Puolikas keltaista aurinkoa upea.

  Elinalle jo kommentoinkin, että Juha Hurmeen kirja alkoi kiinnostaa.

  Hyviä kesäisiä lukuhetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, sama minulla! Pitkän päivän ilta on jäänyt vahvana kesäkirjana mieleen mutta sen tyyppistä ei toista ole tullut vastaan. Ainakaan vielä.

   Kärpäspaperisen tahmea - kuulostaa kiinnostavalta! Vähän olen epäillyt, onko Kesällä kerran minun kirjani, mutta sittenhän sen näkee, kun lukee.

   Mahtavaa, että kiinnostus Hurmeen kirjaan on syntynyt! Luehan, se on niin mahtava! Itse sain sen eilisiltana (-yönä) luettua loppuun. :-)

   Kiitos, samoin sinulle Katja!

   Poista
 3. Per Pettersonia on kehuttu niin monessa blogissa, että pitäisi viimeinkin kokeilla jotain häneltä. Norjalaiskirjojen löytäminen Pohjoismaat-lukuhaasteeseen on minulle osoittautunut todelliseksi haasteeksi, mutta ehkä tämä olisi hyvä, kiinnostava nimi. Kiva vinkkilista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä pitäisi, Marika! ;-) Petterson on niin <3 ! Ja totta, saisit samalla napattua kirjan haasteeseen. Pitäisi itsekin taas ryhdistäytyä tuon haasteen suhteen (miten onnistunkin ne aina vähän unohtamaan). Noh, pitää skarpata nyt kesän aikana. :-)

   Poista
 4. Minulla on myös kesäsuunnitelmissa Kultarinta. Ensin kyllä ehkä boxillinen Tove Janssonin novelleja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla Liiolii! Odotan itse Kultarinnalta henkäisevän kaunista lukuelämystä.

   Tove Jansson jos mikä kuuluu kesään. :-)

   Poista
 5. Oh Anne Swärd! Ja paljon muutakin hyvää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Swärd on jäänyt positiivisesti mieleen bloggauksistasi. Nyt aion minäkin viimein tutustua hänen tuotantoonsa. :-)

   Poista
 6. Oi mikä lista! Näistä ainakin Kultarinta ja Brooklyn odottelevat minua.

  Ihanaa lukukesää, Kaisa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen varma, että rakastut Brooklyniin! :-)

   Kiitos, samoin sinulle Kaisa Reetta! <3

   Poista
 7. Oi mikä lista! Näistä ainakin Kultarinta ja Brooklyn odottelevat minua.

  Ihanaa lukukesää, Kaisa! <3

  VastaaPoista
 8. Nyt on pakko myöntää, että itse luin Kultarinnan puoleen väliin, sitten palautin sen, koska en vain yksinkertaisesti jaksanut lukea kirjaa, niin puuduttavaa lintubongausta sen alkuosa oli. Kun kirjasta sitten alkoi tulla todella ylistäviä arvioita, hain kirjan takaisin ja luin loppuun. Kirjan kieli on kaunista, mutta kirjan rakenne paranisi mielestäni huomattavasti jos siitä poistaisi esim 30% tekstistä. Ajatus ja juoni ovat mielenkiintoisia ja kieli kaunista, mutta noin pitkää kirjaa ne eivät mielestäni kannattele riittävästi, että mielenkiintoni pysyisi yllä. Muut ovat kyllä olleet eri mieltä, mutta halusin vain jakaa tämänkin tuntemuksen, ettet aseta odotuksia aivan liian korkealle ja pety sen takia :)

  Kirjalistasi vaikuttaa kauttaaltaan tosi hyvältä! :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on ilo!