Kokeilussa Oulun kaupunginkirjaston lukuopas-palvelu


Houkuttelevatko pimenevät syysillat kääriytymään vilttiin, mutta hyvä kirja puuttuu? Anna lukuoppaan valita sinulle luettavaa! Oulun kaupunginkirjasto on nimittäin lokakuussa ottanut käyttöön lukuopas-palvelun, jonka löydät täältä. Sen avulla kirjastoalan ammattilaiset ehdottavat toiveidesi perusteella sinulle kirjavinkkejä. Kun olet vastannut lomakkeen kysymyksiin, voit valita, haluatko sähköpostiisi lähetettävän kirjalistan, kaikki suositellut kirjat valitsemaasi kirjaston toimipisteeseen ja haluatko vielä keskustella kasvokkain lukuoppaan kanssa. Palvelu ei ole tarkoitettu vain Oulun seudulla asuville vaan sähköpostiin tulevan lukuvinkkilistan voi tilata ihan missä päin Suomea asuva tahansa.

Lukuopas-palvelu on hyvin yksinkertainen ja helppo käyttää. Aluksi on valittava, haluaako vinkkejä kauno- tai tietokirjallisuudesta vai molemmista. Sen jälkeen on kerrottava tarkemmin, millaisia kirjoja haluaisi lukea. Voi myös mainita kirjoja, joista on pitänyt ja perustella syitä. Tämän jälkeen voi kirjoittaa, millaisia kirjoja ei halua lukea ja antaa lopuksi vielä muita toiveita.

Haastavimmaksi osoittautui määritellä se, mitä haluaisi lukea. Päätin pyytää vinkkejä etenkin käännetystä kaunokirjallisuudesta ja novellikokoelmista. Luettujen kirjojen listoja selaillessani huomasin nimittäin, että etenkin lukemissani novellikokoelmissa painopiste on kotimaisissa. Toivoin luettavaksi vaikuttavia teoksia, jotka painuisivat mieleen pitkäksi aikaa ja joiden juonikuvio olisi taitavasti kudottu. Lisäksi myös kieli itsessään olisi kaunista luettavaa. Kerroin, että tällaisia romaaneja minulle ovat viime aikoina olleet kotimaisista esimerkiksi Katja Ketun Yöperhonen ja Kjell Westön Kangastus38 ja käännetyistä Haruki Murakamin Kafka rannalla ja Kamila Shamsien Poltetut varjot. Tarkensin vielä, että teoksessa voi olla maagista realismia ja outoutta, kuten Murakamin lisäksi Pasi Ilmari Jääskeläisen tuotannossa. Lisäksi päätin mainita, että pidän muun muassa historiallisista romaaneista ja ihmismieltä kuvaavista teoksista. Minua miellyttäneistä novellikokoelmista annoin vinkeiksi Adichien Huominen on liian kaukana ja Alice Munron, jonka novelleissa minua kiehtovat hänen tarkat ihmiskuvauksensa. Huomautin, että mieleeni eivät ole kauhu, dekkarit ja chic lit. Kerroin myös, etten nauti fantasiasta ja scifistä, mutta maaginen realismi ja dystopiakuvaukset käyvät. Vaikka pystyn lukemaan rankoistakin aiheista, halusin tällä kertaa jättää pois teokset, joissa käsitellään koulusurmia tai nuoren väkivaltaisuutta.

Vaikka lukuopas-palvelussa oli kuulemani mukaan ruuhkaa (mikä on hienoa, sillä ihmiset ovat selvästi löytäneet palvelun!), sain omat vinkkini lyhyine perusteluineen sähköpostiini kahdessa päivässä. Sain kahdeksan lukuvinkkiä, joista Cormac McCarthyn Tien olin ennestään lukenut. Kotimaisen kirjallisuuden vinkkinä ollut Anni Kytömäen Kultarinta löytyy hyllystäni, mutten vain ole vielä(kään) sitä lukenut. Osa ehdotuksista oli minulle entuudestaan tuntemattomia, osa tuttuja ainakin kirjailijan nimen perusteella. Itseäni yllättävä lukuvinkki oli Cecilia Samartinin Señor Peregrino, sillä olen sivuuttanut kirjailijan ennakkoluuloisesti ajatellen, etteivät hänen teoksensa ole makuuni. Täytyypä suoda mahdollisuus Samartinille; kirjaehdotus voisi hyvin sopia kesälukemiseksi. Listalta löytyi myös Kate Atkinsonin Elämä elämältä, Pascal Mercierin Yöjuna Lissaboniin ja Jorge Luis Borgesin Kuvitteellisten olentojen kirja, jonka arvelen kuvauksen perusteella sisältävän makuuni liikaa fantasiaa. Mercierin teos sen sijaan kuulostaa perusteluiden mukaan täydelliseltä ja sellaiselta, johon voisin rakastua: Syvällinen, hieman salaperäinen ja kauniisti kirjoitettu teos pohtii ihmisen sielunmaisemaa ja itsensä löytämistä, elämää, kuolemaa ja rakkautta. Atkinsonin teos on tuttu, ja olen hänen tuotantoonsa aikonutkin tutustua jossain vaiheessa. Lukuopas ehdotti minulle myös Mo Yanin Seitsemän elämääni -teosta ja Yasunari Kawabatan novellikokoelmaa Kämmenkokoisia tarinoita, jonka olenkin jo lainannut kirjastosta odottamaan lukuvuoroa. Kawabatalta lukulistallani on muutakin, Lumen maa ja Tuhat kurkea, ja Yaniin tutustumisen aion aloittaa hyllystäni valmiiksi löytyvästä Viinamaasta. Oli ilahduttavaa huomata, että sellaiset kirjailijat, jotka ovat jo herättäneet mielenkiintoni, löytyivät lukuoppaan laatimalta listalta. Selvä merkki siitä, että kannattaa tarttua kyseisten kirjailijoiden teoksiin.

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan lukuopas-palvelua. Koskaan ei voi tietää, jos tuleva lempikirjasi löytyy oppaan laatimalta kirjalistalta - ja lukuvinkkejä on aina virkistävä saada.


Lukuopas-palvelun ovat testanneet myös MarikaOksaNiina T. ja MeTu

Kommentit

 1. Kuullostaa hyvältä. Tätä täytyykin kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! On mukavaa saada kirjavinkkejä kirjaston puolelta ja jännittävää nähdä, millaisia vinkkejä saa omien toiveiden mukaan.

   Poista
 2. Minulla on tuo Atkinsonin teos lukupinossa. Luulin, että teos ei olisi minua varten, mutta kun se valittiin blogistanian vuoden 2014 parhaaksi käännökseksi, tutustuin teokseen paremmin ja tiesin, että minun on luettava se.

  Todella kiinnostavaa pohtia, mitä vinkkaaja ajattelee vinkkien pyytäjästä pelkkien tykättyjen kirjojen perusteella. Ja kuinka tämä päätyy ehdottamiinsa kirjoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on ollut sama ennakkotunne Atkinsonista, Niina, mutta juuri globalian voitto ja monet positiiviset arviot ovat nostattaneet mielenkiinnon. Nyt kun vielä kirjastolta vinkattiin teosta, niin onhan se laitettava lukulistalle ja ainakin kokeiltava.

   Niin on! Piti vähän aikaa pähkäillä, mitkä kirjat mainitsisi. Huomasin blogistasi, että sinä olit maininnut myös yöpöydällä odottavia kirjoja. Mielenkiinnolla aloitan lukuvinkkeihin tutustumisen.

   Poista
 3. Minustakin oli hankalaa lyhyesti sanoa, mitä haluan lukea. Hyviä kirjoja. :) Novellikokoelmista vinkkaan omaa suosikkiani Italo Calvinon Koko kosmokomiikkaa, joka on hulvaton ja surumielinen samalla aikaa. Tosin se ei ole erityisen realistinen, mutta kovasti ajatuksia herättävä omalla tavallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marika, kiitos novellikokoelmavinkistä! Kuulostaa hyvältä. En ole Calvinolta lukenutkaan vielä mitään, mutta Jo talviyönä matkamies on lukulistalla entuudestaan.

   Poista
 4. Onpas mielenkiintoinen palvelu. Täytyypä testata joskus tuota. Tuntuu vaan siltä, ettei aika riitä edes niiden kirjojen lukemiseen, jotka odottavat vuoroaan yö- ja muilla pöydillä, hyllyissä, ja lukulaitteella. Joka paikka pursuaa lukemattomia kirjoja!

  Opas on ehdotellut sinulle mielenkiintoisia kirjailijanimiä! Monet mainitsemistasi kirjoista kuuluvat minunkin lukulistalleni.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla, vaikka vinkeistä ei pulaa olisikaan. On mielenkiintoista, millaisia vinkkejä saa antamiensa toiveiden perusteella. :-) Ymmärrän kuitenkin tuskan; itsellänikin on tällä hetkellä monta uutuuskirjaa, joihin haluaisi tarttua mahdollisimman pian mutta toisaalta hyllyssä on odotellut jo pitkään moni houkutteleva teos. Puhumattakaan kirjaston lainoista.. Taidan taas vuoden alussa ottaa keskiöön vain oman hyllyn teokset.

   Poista
 5. Onpas mielenkiintoinen palvelu. Täytyypä testata joskus tuota. Tuntuu vaan siltä, ettei aika riitä edes niiden kirjojen lukemiseen, jotka odottavat vuoroaan yö- ja muilla pöydillä, hyllyissä, ja lukulaitteella. Joka paikka pursuaa lukemattomia kirjoja!

  Opas on ehdotellut sinulle mielenkiintoisia kirjailijanimiä! Monet mainitsemistasi kirjoista kuuluvat minunkin lukulistalleni.

  <3

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on ilo!