Vuosi 2015 paketissa


Ensinnäkin: hyvää uutta vuotta kaikille! Itselleni alkanut vuosi tuo mukanaan uusia tuulia: kimpsut ja kampsut on pakattu, ensi viikolla muutan uuten kaupunkiin ja aloitan uudessa työpaikassa kevään mittaisessa pestissa. Jännittävää!

Kirjallinen vuoteni on ollut hieno, ja luin enemmän kuin edellisenä vuotena. Luettuja kirjoja kertyi 53, joka on tyylilleni uskollisesti romaanipainoitteinen. Vuosi 2015 oli erityisen mainio kotimaisen kirjallisuuden vuosi: lukemistani kirjoista 33 oli kotimaisia, käännöskirjoja 20. Mieskirjailijoita luin jälleen hieman enemmän kuin naiskirjailijoiden teoksia: lukemistani 30 on miesten ja 23 naisten kirjoittamia. Huomaan kirjavuottani tutkiessani erityisesti sen, miten olen alkanut löytää innon lukea runoja. Vaikka luin vain neljä runokirjaa, se on minulle paljon, koska tavallisesti en lue runoteoksia kokonaan vaan sieltä täältä ja on vuosia, jolloin en lue olleenkaan runoja. Huomaan kaipaavani useammin runokokoelmia luettavaksi ja suunnittelevani, minkä luen seuraavaksi. Voi siis hyvin olla, että tulevana vuonna blogiini tulee entistä enemmän runoteoksia.

Lukuhaasteisiin osallistuin maltillisesti ja niin aion tehdä myös vuonna 2016. Tartun ainakin kansojen juurilla -haasteeseen, talven lukuhaasteeseen ja myös Itä-Aasian lukuhaaste kiinnostaa. Tammikuussa olisi edessä myös kirjabloggaajien toinen klassikkohaaste, joista ensimmäiseen sain ilokseni viimein luetuksi suosikkini Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan. Vuoden aikana olen myös osallistunut tempaukseen kirjastojen puolesta, tukenut lukutaitoa, testannut Oulun kaupunginkirjaston lukuopaspalvelua ja tehnyt loppuvuonna blogilleni viimeinkin facebook-sivut. Lisäksi olen käynyt kirjatapahtumissa: ensimmäistä kertaa Vihtorin kirjaston kirjamessuilla, kolme päivää Helsingin Kirjamessuhuumassa ja kuunnellut kiinnostavia keskusteluja Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleilla. Ulkomaanmatkailu jäi pääsiäisen viettoon Tukholmassa, joten matkakuumeni on melkoinen. Suunnitelmissani on paikata kuumetta keväällä ja kesällä. Viime kesänä suosin tällä kertaa kotimaanmatkailua ja kirjallisista kohteista kirjoittelinkin Juhani Ahon museosta. Olen ollut mukana ensimmäisessä lukupiirissäni, joka on tarjonnut vuoden aikana kiinnostavia keskusteluja, kirjoja, joita en välttämättä olisi tullut itse löytäneeksi ja uusia ystäviä. Vuosi 2016 tuo tullessaan myös tulevan työpaikkani lukupiirin.

Seuraavaksi listaan muutamia lukemiani kirjoja. Mukana on linkki suoraan arvioon. Luin viime vuonna harvinaisen monta tuoretta kotimaista teosta. Siksipä jätän suomalaisten teosten kärjen odottamaan blogistanian kirjallisuuspalkintoehdokkaita, jotka julkaistaan parin viikon päästä. 

Upeita teoksia kirjailijoilta, joiden tuotantoon tutustumista aion jatkaa vuonna 2016:

Asko Sahlberg: Tammilehto
Leena Krohn: Erehdys

Haastavin luettava mutta palkitseva:

Mihail Šiškin: Sinun kirjeesi

Sydämeeni jäänyt teos, jota en olisi löytänyt itse:


Kevääni ilahduttavin kirja:

Pirkko Saisio: Signaali

Inspiroivin ja innostavin teos, jota en anna hyllystäni pois:

Juha Hurme: Nyljetyt ajatukset

Hauskin lukemani teos:

Antti Holma: Kauheimmat runot

Teokset, joiden tarina imaisi voimakkaasti mukaansa:

Kamila Shamsie: Poltetut varjot 
Audrey Magee: Sopimus

Paras sarjan avaus, josta aion lukea jatko-osatkin:

Enni Mustonen: Paimentyttö

Tämä sopisi edelliseen kategoriaankin mutta listataan se parhaana dekkarina:

Jari Järvelä: Tyttö ja pommi

Paras klassikko:

Väinö Linna: Tuntematon sotilas

Paras runoteos:

Pekka Kytömäki: Ei talvikunnossapitoa

Paras novellikokoelma:

Georǵe Saunders: Joulukuun kymmenes

Paras käännöskirja:

John Williams: Stoner

Ennen vuoden 2016 kirjoja on kuitenkin vuorossa vielä pari arviota viime vuoden lopussa lukemistani teoksista: Laura Lindstedtin Oneiron ja John Steinbeckin Hiiriä ja ihmisiä. Vuonna 2016 aion keskittyä erityisesti oman hyllyn lukemattomiin, lukea paljon runoja ja tutustua muun muassa Eeva Joenpellon tuotantoon.

Katse on luotu innostuneena uuden vuoden valoon. Tervetuloa kirjavuosi 2016!

Kommentit

 1. Oo, onnea ja tsemppiä uuteen työhön ja kaupunkiin! Ja muutenkin oikein hyvää uutta vuotta!

  Minäkin aion lukea paljon oman hyllyn kirjoja. Niin paljon siellä on hyvää odottamassa, tiedän sen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Suketus! Odotan innolla tulevaa; viime vuosi kun oli työttömyyspainotteinen.

   Samoin minulla: tiedän, että hyllyssäni on monta helmeä, jotka ovat saaneet odottaa jo kauan. Laadin muutenkin lukulistaani uusiksi eilen. sillä kuten sinullakin taisi olla, ei oma lista ole tuntunut enää pitkiin aikoihin miellyttävältä. Nyt siellä ovat vain ne, joihin haluan tutustua tänä vuonna.

   Poista
 2. Upea listaus Kaisa! Luuvuotesi on ollut todella monipuolinen ja kiinnostava!

  Onnea uuteen työhön ja kotiin! Tulkoon vuodestasi ikimuistoisen ihana! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukuvuoteeni kuului monia ihania lukukokemuksia ja etenkin kotimaisen kirjallisuus kukoisti. :-)

   Kiitos kaima! <3

   Poista
 3. Onnea uuden työn ja muuton johdosta! Minullakin on samat suunnitelmat eli uusi työ uudessa kaupungissa. Pakkausurakan ajattelin aloittaa ensi viikolla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pauliina! Ja tsemppiä myös sinulle; meillähän on samankaltaiset muutokset edessä. :-)

   Poista
 4. Kyllä sinua jo tänne odotellaan! ❤ Ihana kirjavuosi sinulla ja paljon (yllättäen?) yhteisiä suosikkeja. Eläköön lukupiiri!

  Saundersin novellikokoelmasta vakuutuin blogisi kautta. Taidanpa minäkin keskittyä oman hyllyn kirjoihin enemmän ensi vuonna. Hyvä lupaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa päästä takaisin sinne suunnalle; teitä on ikävä! <3 Lukupiiri tuo tullessaan varmasti tällekin vuodelle hienoja lukukokemuksia.

   Oma hylly on jäänyt paitsioon, kun kiinnostavia uutuuskirjoja tuli etenkin syksyllä paljon. Nyt olen päättänyt jättää kevään uutuudet minimiin (vain niihin, jotka haluan heti-nyt-lukea) ja keskityn oman hyllyn helmiin.

   Mahtavaa, että Saunders pääsi listallesi!

   Poista
 5. Onnea alkavaan vuoteen - nyt vielä isommin, uuden työpaikan ja muuton myötä! <3

  Stoner on kyllä niin hieno, hiljaisella tavalla vahva romaani. Hurmeen Nyljetyt ajatukset odottelee hyllyssäni ja säästelen sitä vielä. Uskon, että tulen pitämään kirjasta. De Waalin ja Saision kirjat ilahduttivat minuakin alkuvuonna.

  Toivotaan, että tästäkin tulee loistava kirjavuosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Katja! <3

   Minäkin uskon, ei vaan tiedän, että tulet pitämään Nyljetyistä ajatuksista. Teos innosti minut tarttumaan Matti Hällin teokseen viime vuonna ja aion lukea niitä jatkossakin - ja nyt mielessä on alkuvuoteen Alastalo..

   <3

   Poista
 6. Onnea uuteen vuoteen ja uuteen työhön! Kivaa!

  Stoner oli minullakin kirjavuoden kohokohta, niin upea teos. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Katri! Mahtavaa päästä korkkaamaan vuosi uusilla tuulilla. :-)

   Poista
 7. Hyvää uutta vuotta ja onnea elämänmuutokseen!

  Listaamistasi Signaali singahti silmilleni. Voi että kuinka mainio teos se onkaan. Minulla kun vuoden paras oli Patti Smithin M Train, niin nytpä tajusinkin listaustasi lukiessani, että Smithissä ja Saisiossa on jotakin samaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Omppu! :-)

   Älä muuta virka, Signaali on niin mahtava. <3 Mielenkiintoinen tuo huomiosi! Minulle Patti Smith on vieras, vaikka tuon teoksen kyllä tiedänkin nimeltä. :-)

   Poista
 8. Olkoon uusi kaupunki ja uusi työ mieluisia sinulle! <3

  Minäkin aion panostaa tänä vuonna omaan kirjahyllyyni. Sen ulkopuolelta houkuttelevat Stoner ja Saunders. Ja samoin kuin sinulla, näyttää siltä, että uskallaudun vähitellen lukemaan runojakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin ennokkotuntemukset ovat hyvät - tästä tulee varmasti hyvä kevät! Ja on mukavaa päästä taas juttelemaan teidän kanssa lukupiiriin ihan livenä. <3

   Jes, huippua! Sinua odottaa niin huikea lukuelämys Stonerin ja Saundersin kanssa. Oma hylly on jäänyt varsin rappiolle etenkin syksyllä, joten nyt on aika suunnata katse sen helmiin.

   Poista
 9. Tsemppiä uuteen työhön, toivottavasti viihdyt sen parissa ja vieläpä uudessa kaupungissakin!

  Listallasi on monta mielenkiintoista kirjaa. Stoner ja Erehdys luettuina, huikean hyviä molemmat. Kiinnostavimmat ovat Joulukuun kymmenes, tietysti, Paimentyttö, Kauheimmat runot ja Jänis jolla on meripihkanväriset silmät. Etenkin jälkimmäinen on alkanut kiinnostaa kovasti, kun sitä on blogeissa niin hehkutettu.

  Onnea uuteen vuoteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Laura! Uusi on tervetullutta vaihtelua ja odotan sitä innolla. :-)

   Suosittelen lämpimästi Edmund de Waalia. Se on kertakaikkisen ihana ja uskon, että sinulle(kin) mieluinen.

   Samoin sinulle Laura!

   Poista
 10. Tattis, sain hyviä lukuvinkkejä alkaneeseen vuoteen tästä koosteesta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, mahtava kuulla, että sait lukuvinkkejä! :-)

   Poista

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on ilo!