keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Mark Twain: Huckleberry Finnin seikkailut

Huckleberry Finnin seikkailut
(The Adventures of Huckleberry Finn),
Mark Twain. Otava 2007 (englanniksi 1884).
suom. Jarkko Laine. 357 s.
Se oli iso alus ja tuli kovaa vauhtia; se näytti mustalta pilveltä jota kiersi rivittäin kiiltomatoja: mutta yhtäkkiä se työntyi esiin suurena ja pelottavana, pitkä rivi avoimia uuninluukkuja hehkui kuin tulenkarvaiset hampaat ja sen hirmuinen keularakennelma häälyi suoraan meidän yläpuolella. Sieltä karjuttiin meille ja soitettiin kelloja koneittein pysäyttämiseksi, kirottiin oikein miehissä ja annettiin höyrypillin viheltää - ja samassa kun Jim loikkasi laidan yli toiselta puolelta ja mä toiselta, se vyöryi ryskien suoraan lautan yli.

Mark Twainin klassikko Huckleberry Finnin seikkailut (Otava 2007, engl. 1884) on vauhdikas seikkailukertomus 14-vuotiaasta Huck Finnistä. Hän kehittelee kekseliään suunnitelman ja onnistuu karkaamaan ilkeän isänsä luota. Yhdessä tummaihoisen Jimin kanssa Huck lipuu omatekoisella lautalla yhä alemmas Missisippiä. Matkan varrella he kohtaavat toinen toistaan hurjempia -ja yllättävän väkivaltaisiakin- seikkailuja ja sanavalmis Huck onnistuu kerta toisensa jälkeen pelastamaan kumppanit kiperistä tilanteista.

Huckleberry Finnin seikkailut imaisi mukaansa ja tiiviit luvut pitivät otteessaan. Varsinkin teoksen alkupuolen luvut koukuttivat niin, että sivut rullasivat reippaasti eteenpäin. Mitä pidemmälle seikkailu etenee sitä enemmän minua kuitenkin alkoi uuvuttaa Huckin päättymätön vauhti ja valkoisten valheiden ryöppy. Loppupuolella tarina pitkittyy, kun Tom Sawyer liittyy joukkoon ja alkaa kehitellä monimutkaista juonta Jimin pelastamiseksi. Sawyer ei ollut henkilöhahmona lainkaan mieleeni, joten Huckleberry Finnin seikkailujen edeltäjä Tom Sawyerin seikkailut taitaa jäädä lukematta.

Twainin teos oli klassikkolukupiirin maaliskuun luettavana teoksena, ja yksi keskustelua herättäneistä asioista oli kieli. Osa lukupiiriläisistä oli lukenut Yrjö Kivimiehen suomennoksen, jossa Jimin puhe oli käännetty ikään kuin huonoa suomea puhuvan puheeksi, mikä oli herättänyt ärsytystä ja hidastanut lukemista. Itselläni oli uudempi Jarkko Laineen suomennos, jonka lukeminen ei tuntunut erityisen haastavalta ja jossa Jim puhuu lounaismurretta. Mielenkiintoinen valinta.

Vaikka teos sisältääkin huimat määrät seikkailuja, Huckleberry Finnin seikkailut on ikävä kyllä liian pitkä ja aika vaikealukuinenkin monelle yläkouluikäiselle pojalle. Sellaiselle nuorelle, joka ei kaihda sivumäärää ja haastetta, teos kuitenkin sopii. Lisäksi Huckleberry Finnin seikkailut sopii mainiosti aikuisellekin, sillä teos on seikkailujen lisäksi ennen kaikkea satiirilla höystetty matka tummaihoisten orjien kohteluun Yhdysvalloissa.


Twainin teoksesta ovat kirjoittaneet myös MarikaOksaJokke ja Marile. Teos oli lukupiirikirja, mutta sen voi mainiosti liittää  Kalenterikarjun ideoimaan Pojatkin lukee -kampanjaan. Jos kampanja ei ole vielä tuttu, kannattaa käydä lukemassa lisää yllä olevasta linkistä ja lähteä mukaan edistämään poikien lukutaitoa. 

5 kommenttia:

 1. Hienostihan selvisitte Huckleberryn seikkailuista! Kerrassaan kunnioitettava ajatus tuollainen klassikkolukupiiri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kyllä hyvä valinta, sillä en välttämättä olisi Twainin teokseen tarttunut ihan lähiaikoina, vaikka Huckleberry onkin mielessä keikkunut pitäisi-lukea-kirjana. :-)

   Poista
 2. Minäkin nostan hattua klassikkolukupiirille. :) Kuuntelin tämän äänikirjana, ja siinä muodossa kirja toimi hyvin, osittain myös hienon lukijan ansiosta (Antti Virmavirta osasi sopivasti eläytyä ja hänen äänensä sopi muutoinkin kirjan tunnelmaan).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Klassikkolukupiirin myötä on tullut nyt tartuttua klassikoihin, jotka ovat roikkuneet listalla pitkään. Ja onneksi kesäksi on tulossa jälleen bloggareiden klassikkohaaste, jotteivat klassikot pääse kesätauollakaan unohtumaan. ;-)

   Olen kyllä tyytyväinen, että Twainin teos on nyt luettu. Äänikirjanahan tämä voisi siis ehkä toimiakin myös yläkouluikäisillä pojilla, jotka eivät teokseen kirjana välttämättä tarttuisi. :-)

   Poista
 3. Lukupiiri on kyllä mahtava juttu! :) Kirjojen lukeminen yhdessä on aivan parasta.
  https://www.lehtitarjouksia.com

  VastaaPoista