Novellihaasteen koonti


Reader, why did I marry him -blogin emännän Ompun luotsaama novellihaaste päättyy sunnuntaina. Kiitos Ompulle haasteesta, jonka myötä on saanut paljon lukuvinkkejä. Luen silloin tällöin novelleja ja pidän niiden lukemisesta, joten haasteeseen oli mukava tarttua. Novellit jäävät itselläni kuitenkin usein romaanien jalkoihin, ja niin kävi nytkin, sillä pääsin haasteessa vauhtiin vasta maaliskuun lopulla. Sain silti luetuksi kolme kokonaista novellikokoelmaa (yhteensä 17 novellia), mihin olen ihan tyytyväinen. Kaikki novellikokoelmat sattuivat olemaan mieskirjailijoiden: kahden yhdysvaltalaisen ja yhden japanilaisen:

John Steinbeck: Punainen poni
George Saunders: Sotapuiston perikato
Haruki Murakami: Miehiä ilman naisia

Kaikki kolme lukemaani novellikokoelmaa olivat timanttia ja jokainen jäi hyvin mieleen. Steinbeckin laadukas kokoelma jätti jälkeensä himon lukea pian lisää kirjailijan tuotantoa, jota on vielä paljon lukematta. Saunders oli oma valintani lukupiirimme kirjaksi, koska hänen edellinen novellikokoelmansa Joulukuun kymmenes oli ilmestyessään kirjavuoteni parhaimmistoa. Saundersin kylmäävät dystopianovellit eivät pettäneet tälläkään kerralla. Murakamin novellit yllättivät, sillä ne eivät olleetkaan niin kiemuraisia, kuin ennakkoon kuvittelin. Lämmin suosittelu jokaiselle näistä kokoelmasta!

Kommentit

 1. Steinbeckin kokoelma kiinnostaa minua tosi paljon, sillä muutamat hänen romaaninsa ovat aivan suosikkilistani kärjessä (mm. Tyytymättömyyden talvi on hieno kirja). Itse asiassa luulin, että myös Punainen poni on romaani. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punaisen ponin voi myös lukea lyhytromaanina, mutta tarinat toimivat myös novellien tapaan ja teos oli myös kirjastossa luokiteltu novelleihin. Alkuperäisessä kokoelmassa on viisi novellia, mutta tässä tuoreimmassa painoksessa on vain kolme, kaikki saman pojan näkökulmasta kerrottuna. Suosittelen lämpimästi. :-)

   Tyytymättömyyden talvea en ole lukenutkaan. Täytyypä muista kyseinen kirja sitten talvella.

   Poista
 2. Saunders minulla kävi kääntymässä kirjastosta mutta en sitten ehtinytkään lukemaan :D Mutta kiinnostaa ihan mielettömästi. Jostain syystä en ole saanut luetuksi vielä Murakaminkaan kokoelmaa, mitä ihmettelen suuresti!
  Tämä oli kyllä mukava haaste, novellit kiinnostavat nykyään ihan toisella tavalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti lainata joku päivä uudelleen. Tiedän, että tykkäisit Saundersin kokoelmasta! :-) Myös Murakamin kokoelma kannattaa lukea. Odotin paljon vaikeampaa luettavaa! Vaikka pidänkin erityisesti Murakamin tiiliskivistä, mies selvästi taitaa myös lyhyiden novellien kirjoittamisen. Hänen novellikokoelmastaan olisi helppo aloittaa Murakamin tuotantoon tutustuminen.

   Huippua, että haaste jatkuu vielä myöhemmin! :-) Pääsin itse vauhtiin niin loppumetreillä, että harmitti, kun haasteen päättymispäivä tuli niin pian vastaan.

   Poista

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on ilo!