sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Jari Järvelä: Se ken tulee viimeiseksi

Se ken tulee viimeiseksi, Jari Järvelä. Tammi 2017. Kansi: Markko Taina. 270 s. Arvostelukappale.

Se ken tulee viimeiseksi (Tammi 2017) on Jari Järvelän dekkari, jossa kymmenen suomalaismiestä ja -naista on valittu rankkaan Korsikassa käytävään kilpailuun. Elämässään tavalla taikka toisella epäonnistuneen kymmenikön on vaellettava Euroopan vaativin vaellusreitti GR20. Voittopotti, miljoona euroa, jaetaan niiden kesken, jotka selviävät kahden viikon vaelluksen jälkeen maaliin. Lisäksi yhdelle maaliin päässeelle on luvassa eräs toinenkin houkutteleva palkinto.

Matkaan lähtee viisi miestä ja viisi naista. Heidän on kannettava vaellusvarusteiden lisäksi vuorollaan painavaa kenttäradiota, jotta itseään herra Pohjoiseksi tituleeraava kilpailun johtaja voi olla heihin yhteydessä. Kilpailijat huomaavat jo ensimmäisenä päivänä, että vaelluksesta tulee kaikkea muuta kuin helppo. Aurinko paahtaa säälimättä, tiheät piikkipensaikot repivät ihoa, nousut voivat olla äärimmäisen jyrkkiä, irtokivet ovat petollisia ja yksikin lipsahdus saattaa johtaa putoamiseen ja viedä hengen.

Haastavan vaellusreitin lisäksi myös pelko alkaa vaikuttaa kilpailijoihin. Heitä nimittäin alkaa kuolla yksi kerrallaan selittämättömillä tavoilla. Kilpailijoilla ei kuitenkaan ole aikaa jäädä miettimään kuolemien syitä, vaan heidän on kylmästi jätettävä ruumis reitille ja jatkettava loputtomalta tuntuvaa matkaa, jotta he pysyisivät aikataulussa ja voisivat voittaa huikean rahasumman sekä tuntea kerrankin saavuttaneensa elämässään jotain. Kuolema kuitenkin laahaa kilpailijoiden perässä eikä jätä heitä rauhaan. Kilpailijat eivät voi olla epäilemättä, onko syynä kuolemiin suinkaan vaikea maasto. Entä jos iso rahapotti ajaa jonkun kilpailijoista surmaamaan muita yksi kerrallaan? Entä mikä osuus tapahtumiin on vihamielisillä korsikalaisilla, jotka tuntuvat löytävän kilpailijat aina uudelleen? Käykö vanha lastenloru lopulta toteen? 

Hura hura häitä, / kello löi jok kaksitoista, / keisari seisoo palatsissaan. / Niin musta kuin multa, / niin valkea kuin valta. / Se ken tulee viimeiseksi, / onpi kuolema.

Kuten juoniselostuksesta voi päätellä, Järvelä yhdistelee teokseensa Agatha Christien klassikosta Eikä yksikään pelastunut tuttuja aineksia ja tekee sen onnistuneesti. Juoni on vetävä eikä jää junnaamaan paikoilleen, sillä maaliin saapumisen määräaika pitää huolen, että juoni etenee reippaasti. Toisaalta henkilökuvaus jää hieman nopean temmon jalkoihin, sillä kaikki henkilöt eivät ihan jää mieleen. Muutama henkilöhahmo on särmikäs, mutta samaa olisin toivonut useammalta hahmolta. 

Henkilökuvausta paikkaa kuitenkin upea miljöökuvaus, joka jää päällimmäisenä mieleen. Teoksen etuliepeessä kerrotaan, että Järvelä on itse vaeltanut GR20:n yhdessä poikansa kanssa. On nostettava heille hattua, sillä tarkan miljöökuvauksen myötä ei todellakaan tule sellaista oloa, että haluaisin itse mennä edes huvikseni kokeilemaan reitin vaeltamista.

Se ken tulee viimeiseksi on koukuttava ja kammottava teos. Se kuvaa mielenkiintoisesti ja pelottavasti ihmismieltä, joka äärimmäisissä olosuhteissa saattaa olla valmis surmaamaan toisen ihmisen. Kuolema ei tässä romaanissa ole kaunis, vaan se on vääntynyt ruumis, verestä värjäytyneet hiukset ja pelosta auki rävähtäneet silmät. Teos ei mielestäni yllä huikean Metro-trilogian tasolle, mutta on kuitenkin vaivaton teos, joka toimi itselläni mainiosti välipalakirjana.


Järvelän dekkarista ovat kirjoittaneet ainakin Linnea ja Kirsi.

2 kommenttia:

  1. Tämä teos kiinnostaa kyllä kovasti! En ole Järvelältä lukenut mitään aikaisemmin, mutta tämän teoksen juonikuvio vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta. Ja muuten joka kerta, kun vain näen tuon kannen jossain, alkaa päässäni soida lapsuudesta tuttu loru :-D (vaikkakin meidän leikeissämme loru oli muistaakseni hieman erilainen).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos et ole lukenut Järvelän tuotantoa, suosittelen tutustumaan erityisesti Metro-trilogiaan, joka kertoo graffitiporukasta ja erityisesti Metro-nimisestä tytöstä. Luen aika harvoin dekkareita, mutta heti ensimmäisen osan jälkeen olin koukussa ja kaksi viimeisintä ahmin peräjälkeen. Tämä uusin ei tosiaan ihan yllä tuon trilogian tasolle, koska se jysähti minuun niin kovasti, mutta hieno on tämäkin ja koukuttava. :-)

      Poista