perjantai 5. tammikuuta 2018

Hyllynlämmittäjä 2018 ja lukuhaaveita


On kirjasuunnitelmien aika! Valitsen luettavaa yleensä fiilispohjalta, joten suunnitelmani pohjautuvat siihen, mitä haluaisin ja toivoisin lukevani. Sitähän ei sitten tiedä, mitä lopulta päädyn lukemaan, mutta vuoden alussa on hyvä selkeyttää omia ajatuksia. Aika usein vuoden alussa sitä huomaa, että ne samat lukemattomat kirjat ovat jälleen jääneet lämmittämään hyllyä. Viime vuonna havahduin Sivumennen luotsaamaan hyllynlämmittäjä-haasteeseen sen verran myöhään, etten enää hypännyt mukaan mutta nyt haluan ehdottomasti tarttua haasteeseen (ja tämän haasteen lupaan myös muistaa, sillä tavallisesti unohdan lukuhaasteet). Kyseisessä lukuhaasteessa on tarkoitus lukea 12 kuukauden aikana 12 sellaista kirjaa, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet lojumaan hyllyyn lukemattomina. 

Kirjavalintojen pähkäilyäni helpottaa hieman se, että viime kesän muuton takia vein kirjaston vaihtohyllyyn monta kassillista kirjoja, joista osa oli sellaisia, jotka aion kyllä vielä joskus lukea mutta jotka tiesin saavani sitten aikanaan kirjastostakin enkä välttämättä kaipaa niitä itselleni. Jätin itselleni lukemattomista kirjoista vain ne, jotka haluaisin varmasti lukea lähivuosina. Jotta tuo aie myös pitäisi, olen pysynyt vuoden aikana tiukkana enkä ole juuri ostanut kirjoja itselleni (toisaalta en tällä hetkellä omista kunnollista kirjahyllyä, mikä osaltaan hillitsee ostoaikeita). Hyllynlämmittäjä-haaste on nyt oivallinen mahdollisuus vähän potkia itseä aikeista tekoihin ja lukea niitä hyllyyn jättämiäni odottelijoita. Päätin valita haasteeseen suhteellisen tasapuolisesti paksumpia ja lyhyempiä kirjoja, jotta haasteen suoritus ei kaatuisi siihen, että kahmin listalle vain kaikki tiiliskivet. Koska kirjani majailevat edelleen kahdessa eri osoitteessa, puolet valitsemistani kirjoista puuttuu yllä olevasta kuvasta. 

Hyllynlämmittäjä 2018 -haasteen kirjani:

1. Anni Kytömäki: Kultarinta. - Olenkohan ainut, joka ei ole vielä lukenut Kytömäkeä? Ostin kirjan Helsingin kirjamessuilta 2014, mutta jostain syystä se on edelleen lukematta ja uusinkin, Kivitasku, on jo ehtinyt ilmestyä ja sekin olisi kiva lukea. Olen suunnitellut, että Kultarinta voisi olla mukavaa kesälukemista luonnonhelmassa, kun aurinko lämmittää ihoa.

2. JP Koskinen: Kuinka sydän pysäytetään. - Oma perusteluni menee täysin yksiin Saran kanssa: olen aina ajatellut, että tämä on minun kirjani mutta silti se on lukematta. Huoh.

3. Anthony Doerr: Kaikki se valo jota emme näe. - Tätä kirjaa on kehuttu hurjasti blogeissa, ja tasaisin väliajoin kuulen jonkun tutun tai ystävän kehuvan sitä. Ja aina kuulen itseni sanovan, että kirja löytyy hyllystäni ja pitäisipä tosiaan lukea kyseinen teos viimein.

4. Riina Katajavuori: Wenla Männistö. - Olen nähnyt kirjaan pohjautuvan teatterisovituksen, ja meinasin jo ennen sitä lukea ensin kirjan mutten sitten ehtinytkään.

5. Heidi Köngäs: Hertta. - Ostin kirjan joskus Suomalaisen alesta hetken mielijohteesta,  mutta niinpä vain on kirja lukematta. Tai noh kerran vähän aloitin, mutta lukuhetki ei tainnut olla oikea, kun vaihdoin luettavaa. Uusi ja parempi yritys!

6. J. C. Oates: Blondi. - Tämän kirjan kohdalla mietin aika pitkään, laitanko vuonna 2012 kirpparilta ostetun pokkarin kiertoon lukemattomana. Jotenkin minulla on kuitenkin sellainen tunne, että voisin pitää Blondista ja ainakin antaa sille mahdollisuuden. Pieni fontti ja sivumäärä ovat pitäneet minut  kuitenkin loitolla.

7. Leena Parkkinen: Sinun jälkeesi Max. - Hyllystäni löytyy myös Parkkisen uudempi romaani Säädyllinen ainesosa, mutta koska kirjailijan esikoinen on lämmittänyt hyllyäni jo useamman vuoden, haluan lukea sen ensin. 

8. David Grossman: Sinne missä maa päättyy. - Kuinkahan monta kertaa olen jo aikonut lukea tämän, mutta niin vain on lukematta. Grossmanin teos kiinnostaa paljon.

9. Alice Walker: Häivähdys purppuraa. - Tämä klassikko on muutaman vuoden takainen kirppariostos. Lukematta on sekin.

10. Jonas Hassen Khemiri: Kaikki se mitä en muista. - Tätä olen itse asiassa viime vuonna syksyllä lukenut jonkin verran, mutta en päässyt silloin kunnolla tarinaan kiinni, joten palautin sen kirjastoon ja ajattelin yrittää toiste uudelleen, sillä teos kiinnostaa kuitenkin kovasti. Kun Khemirin kirja tuli sitten vastaan kirpparilla vaivaisella eurolla, ostin sen itselleni. Jospa uusi yritys olisi parempi.

11. Kamila Shamsie: Kartanpiirtäjä. - Pidin muutama vuosi sitten kovasti Shamsien Poltetuista varjoista, mutta olin sitä ennen joskus ostanut kirjakaupan alennusmyynneistä Kartanpiirtäjän kauniin kannen houkuttelemana. Jostain syystä teos on edelleen lukematta.

12. Mika Waltari: Sinuhe egytiläinen. - Nyt nousee hiki pintaan; viimeisenä se, joka jännittää minua eniten. Saran tsemppaamana aion yhdessä hänen kanssaan yrittää klassikkojärkäleen nitistämistä. Hyllystäni löytyy Sinuhe peräti kahtena kappaleena, ja toisesta löytyy kirjanmerkki sivun 86 kohdalta. Joskus olen siis yrittänyt mutta jäänyt, noh, hyvin alkumetreille. :-D Toisaalta edelleen tiiliskivikammoisena yritän ajatella, että Sinuhe on pikku juttu Alastalon saliin verrattuna, jonka olen saanut selätettyä vuonna 2016. (Onhan..?)

Näiden kirjojen lisäksi toivon tänä vuonna lukevani ainakin ensimmäisen Elena Ferranteni, paikkaavani muutamia aukkoja John Steinbeckin tuotannon suhteen ja lukevani edes hieman enemmän klassikoita kuin edellisenä vuonna. Toivon myös, että lukisin tänä vuonna enemmän runoja, sillä viime vuosi jäi laihaksi (en lukenut juuri kokonaisia runoteoksia vaan sieltä täältä muutamia fiiliksen mukaan). Aion siis pitää mielessäni Ompun koko vuoden mittaisen runohaasteen. Lupaan itselleni olla haalimatta liian isoja kirjapinoja kirjastosta, jotta tasapaino oman hyllyn lukemattomien ja lainojen suhteen pysyisi kunnossa. Muutenkin toivoisin miettiväni kirjakatalogien selailuhuumassa, onko uutuuskirjaa ihan välttämätön lukea lähes heti sen ilmestyttyä vai voisiko se odottaa sen verran, että tarttuisin ensin johonkin sellaiseen teokseen, jonka olen halunnut lukea jo iät ja ajat. Olisi myös hienoa, jos tänä vuonna luettujen kirjojen määrä olisi ainakin niissä normaalissa määrissä eli vähintään viidessäkymmenessä kirjassa.

Tämän myötä ei kuin lukemaan ja katsotaan sitten vuoden lopulla, miten Hyllynlämmittäjä-haasteen ja toiveiden kanssa kävi! 

17 kommenttia:

 1. Aivan loistava lukuvuosi tulossa tällä setillä! Tiedän sen, koska listaltasi minulla on lukematta vain kolme: Kartanpiirtäjä, Blondi ja Sinun jälkeesi, Max. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, hienoa kuulla, Kirsi! :-D Kunhan saan tällä hetkellä kesken olevan kirjan luettua, voisikin seuraavaksi tarttua johonkin listan kirjoista.

   Poista
 2. Hyllynlämmittäjähaaste on kiva. Osallistuin siihen muutama vuosi takaperin. Sain luettua 6 kirjaa haasteeseen ja olen jatkanut kyseisten kirjojen lukemista. Vielä on jäljellä 2-3 kirjaa. Aloitan sitten uuden haasteen. Sama aihe.
  Olen lukenut listaltasi 1,2,3,5,7,9,10,11 ja 12, tuttuja hyviä kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäkin olet lukenut lähes kaikki listani kirjat, ja kiva kuulla, että on hyviä lukuhetkiä edessä. :-) Toivottavasti saan itsekin vähintään puolet luettua - tietenkin aivan mahtavaa, jos ihan kaikki.

   Poista
 3. 8, 9 ja varsinkin 10 kuuluvat lempikirjoihini. Hienoja teoksia sinulla hyllyssä! Blondi on minulla parhaillaan kesken - upea mutta pieni printti tosiaan väsyttää. Wenla Männistön listasin itsekin omiin hyllynlämmittäjiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että nuo ovat lempikirjojasi, sillä odotan itsekin, että pitäisin niistä paljon. Muutama muu pienifonttinen pokkari lähti kiertoon, mutta Blondi sai jäädä. Hienoa, että teos vaikuttaa hyvältä!

   Poista
 4. Onpa hyviä kirjoja! Tosin pari noista on minullakin hyllyssä, ja ainakin Kaikki se mitä en muista saattaa päästä omaan hyllynlämmittäjäkasaani... Hertta ja Kaikki se valo ainakin ovat jättäneet tosi positiivisen jäljen ja Kultaranta on kyllä hienoista hienoin! Sopii hyvin luonnon keskellä luettavaksi. Sitten sinulla on vielä Kivitaskukin luettavana, jos tykästyt (niin kuin uskon). Hyviä lukuhetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis Kultarinta :)

   Poista
  2. Voi että, uskon, että Kultarinta on minustakin hieno. Odotan siltä paljon! En ymmärrä, miten kirja voi olla yhä lukematta. Kiva kuulla, että se, Hertta ja Kaikki se valo ovat hyviä lukukokemuksia. :-)

   Poista
 5. Sulla on hyllynlämmittäjissä samoja kuin mulla, kuten JP Koskinen, Parkkinen ja Shamsie. Wenla Männistöä ja Herttaa täytyy kehua, olivat aivan loistavia! Ihanaa lukuvuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, onpa mahtavaa! Jes, odotan innolla noihin(kin) kahteen kirjaan tarttumista. Onneksi ne ovat vähän lyhyempiä; helpompi tarttua, jos tiiliskivi ei houkuta. Kiitos, samoin sinulle kaima! :-)

   Poista
 6. Loistavia lukusuunnitelmia! Ja ei, et ole ainoa, jolla Kultarinta on lukemata, se on lämmittänyt kohta kolme vuotta omaa hyllyänikin... :) Kuuluu niihin, joiden lukemisesta haaveilen tasaisin väliajoin, mutta tuon pokkarin fonttikin on jo niin pientä, että sekin osaltaan saa aina valitsemaan jonkun muun. Muista listaamistasi olen lukenut Doerr'n kirjan (se on todella helppo- ja nopealukuinen!) sekä Sinuhen, se vaatii ehkä hieman enemmän, mutta palkitsee kyllä myös! Shamsien Kartanpiirtäjä on myös varsin hyvä kirja. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, miten helpottavaa kuulla! :-D Minulla Kultarinta on onneksi kovakantisena, jossa on normaali fonttikoko, mutta jotenkin iso sivumäärä on pitänyt loitolla enkä toisaalta koe, että kiireinen arki on paras hetki lukea kys. kirja. Piti lukea jo viime kesänä, mutta... Kiva kuulla, että Doerrin kirja on helppo- ja nopealukuinen, koska senkin lukemattomuuteen on hieman saattanut vaikuttaa tiiliskivimäisyys, kröhöm. Pidän tuon Sinuhen palkitsevuuden mielessäni sitten, kun tartun klassikkoon ja jos/kun tulee takapakkia lukemisen kanssa. :-D

   Poista
 7. Sulla on listalla paljon sellaisia kirjoja, joista en ole kuullutkaan! Se tosin johtuu varmasti siitä, että luen paljon ulkomaista kirjallisuutta. Nyt alkuvuodesta meinaan toisen haasteen merkeissä lukea Leena Parkkisen Säädyllisen ainesosan ja odotukset on korkealla, koska bloggaajakaveri nimesi sen yhdeksi viime vuoden parhaista kirjoista. :) Tsemppiä hyllynlämmittäjien taklaamiseen! -Minna/bibobook.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh! Minä kun jo ajattelin, että listani on sellainen, että kaikki muut ovat lukeneet kyseiset kirjat. :-D Voi minäkin toivon, että saisin tänä vuonna luettua tuon Säädyllisen osan, sillä niin paljon hyvää siitä on tosiaan kuullut. Kiitos tsempeistä, Minna! :-)

   Poista
 8. Ihana, ihana Kaisa! <3 Voi mitä kirjoja - ja arvaa mitä?! Tuo voisi melkein olla minunkin hyllynlämmittäjäkasani, sillä mulla on hyllyssäni Kartanpiirtäjää lukuun ottamatta kaikki (!) nuo samat kirjat, ja olen lukenut noista vain Kytömäen (jonka haluaisin lukea uudestaan) ja Doerrin. Eli samat kirjat lämmittävät minunkin hyllyjäni! :D

  Ja Sinuhe, kääk! :D Mutta kyllä me sen kanssa onnistutaan - tsempataan toisiamme ja annetaan vertaistukea. <3

  Pian nähdään! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, mikä sattuma! Toisaalta meidän lukumaussa on tunnetusti kyllä samankaltaisuuksia. ;-) <3

   Todellakin tsempataan ja tuetaan toisiamme! Sitä kyllä tarvitaan. :'D

   Jee, niin nähdään! Ihanaa! <3

   Poista