sunnuntai 2. joulukuuta 2018

Silmissä siintää kirjakevät 2019


Kirjakatalogien tutkiminen on aina mukavaa vaikkakin myös aika ahdistavaa, koska salamana iskee hätä siitä, ettei ole vielä lukenut syksyn kirjoja, saati sitten niitä hyllynlämmittäjiä. Ennen selailua kannattaakin henkäistä syvään ja muistuttaa itseään siitä, etteivät kirjat minnekään katoa: ne saa kyllä sieltä aikanaan luettavaksi kirjastosta. Lisäksi voi luoda itselleen mielikuvan siitä, miten nyt ollaan lähdössä vain pienelle tutkimusmatkalle ja miten voi poimia ennakkoon itselleen muistiin kirjallisia matkakohteita, joiden maailmaan voi upota sitten, kun siltä tuntuu - ei välttämättä ensi keväänä vaan vaikka vasta sitä seuraavana. Sitten katalogit auki ja tutkimusmatka voi alkaa.

Itselläni on tapana bongailla kirjakatalogeista ensisijaisesti kirjailijoita, joiden aiemmista teoksista olen pitänyt sekä niitä tuttuja nimiä, joiden aiempiin teoksiin en ole vielä ehtinyt tutustua mutta joista minulla on sellainen positiivinen ennakkotunne, että voisin niistä pitää. Tällaisia kirjailijoita ovat tulevan kevään katalogeja selaillessa esimerkiksi Nadeem Aslam, Rachel Cusk ja Jeffrey Eugenides.

Uudet kirjailijat herättävät huomioni ensin kirjan kansikuvalla ja nimellä. Jos ne herättävät kiinnostuksen, luen esittelytekstin. Aika monen kohdalla päätän lainaamisesta vasta sitten, kun olen silmäillyt ensimmäisiä arvioita kirjan julkaisun jälkeen. On myös ihan tavallista, että jonkin kirjailijan teos vain lipsahtaa ohitseni ja löydän hänen julkaisunsa sitten muiden arvioita luettuani. Muiden arvioiden pohjalta saan myös helpommin selkeämmän kuvan siitä, voisiko uusi teos olla mieleeni kuin kirjakatalogin lyhyen kuvauksen pohjalta. Näin etukäteen positiivinen tunne on aika monesta Gummerukselta ilmestyvästä kirjasta, kuten Celeste Ng:n ja Kim Thüyn romaaneista. 

Kaikista eniten odotan ensi vuodelta erityisesti kahta romaania: Jonas Hassen Khemirin ja Joel Haahtelan teoksia. Luin Khemiriltä tänä vuonna Kaikki mitä en muista -romaanin ja ihastuin täysin.  Joel Haahtelalta sen sijaan olen lukenut kaikki teokset yhtä lukuun ottamatta. Tietokirjallisuus- ja runojulkaisuja luen sen verran jälkijunassa, että niihin en kiinnitä kovin tarkasti huomiota katalogeissa. Olen jo suunnitellut, että ensi vuonna aion keskittyä erityisesti käännöskirjallisuuteen, sillä olen nyt jotenkin väsähtänyt kotimaiseen kirjallisuuteen luettuani sitä viime vuosina niin runsaasti, joten huomioni on kevään julkaisuissa erityisesti käännöskirjallisuudessa. 

Alla muistilistani minua kiinnostavista kevään 2019 romaaneista. Kustantamojen nimissä on suora linkki kunkin katalogiin, josta voi käydä selaamassa lisää tulevista julkaisuista. Kirjojen kansikuvat on lainattu kustantamojen sivuilta.

 • Naomib Alderman: Voima (tammikuu)
 • Johanna Laitila: Lilium Regale (tammikuu)
 • Minna Maijala (toim.): Minna Canth - Ihmisen kuvia (tammikuu)
 • Celeste Ng: Tulenarkoja asioita (maaliskuu)
 • Kim Thüy: Ru (huhtikuu)


 • Joel Haahtela: Adélen kysymys (maaliskuu)
 • Jeffrey Eugenides: Oikukkaat puutarhat (maaliskuu)
 • Enni Mustonen: Sotaleski (huhtikuu)
 • Sally Rooney: Keskusteluja ystävien kesken (huhtikuu)


 • Märta Tikkanen: Miestä ei voi raiskata (helmikuu)
 • Jenny Erpenbeck: Mennä, meni, mennyt (toukokuu)

 • Jonas Hassen Khemiri: Isän säännöt (huhtikuu)

 • Nadeem Aslam: Kultainen legenda (tammikuu)

S&S:
 • Rachel Cusk: Siirtymä (maaliskuu)
 • Hiro Arikawa: Matkakissan muistelmat (maaliskuu)

 • Pirkko Saisio: Epäröintejä (maaliskuu)

 • Liane Moriarty: Yhdeksän hyvää, kymmenen kaunista (kesäkuu)
 • Domenico Starnone: Kepponen (maaliskuu)

Oletko jo itse tutkinut tulevan kevään julkaisuja? Mitä julkaisua odotat eniten?

9 kommenttia:

 1. Hyviä kirjoja olet poiminut listallesi. Minä tajusin juuri, etten oikeastaan odota erityisen kovasti mitään kevään kirjoista. Kaikki omat vinkkini ovat toki kiinnostavia, mutta mikään ei noussut ylitse muiden. Eli siinä mielessä siis hieman valju kirjakevät tiedossa, mutta ainahan voi tulla jokin erittäin hyvä yllätyskirja jostain nurkan takaa. :) Siihen olin vähän pettynyt, etten esim. WSOY:n katalogista löytänyt itselleni oikein mitään. Starnonen kirja tosin kiinnostaa vähäsen, eli ehkä se tullee kuitenkin luettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika monesti vasta syksyllä on useita julkaisuja, joita odottaa, ja kevät on vähän valjumpi. Oikeastaan hyvä niin, sillä ainakin itselläni juuri alkuvuosi on aikaa, jolloin innostun lukemaan etenkin oman hyllyn lukemattomia ja kirjoja, jotka olen pidempään jo halunnut lukea ja sitten syksyllä huomaan taas kirjaston varausmäärän kasvavan tuoreista julkaisuista.

   Minun pitäisi ensin lukea Starnonen Solmut, jotta tietäisin, luenko tuon kevään uutuuden. Aika monen kohdalla sama tilanne, kuten Rachel Cuskin. Onneksi hänen syksyllä suomennettu teos tulee luettavakseni viimeistään alkuvuodesta kirjastosta.

   Poista
 2. Pari yhteistä löytyy. Isän kädestä ja Kultainen legenda ovat ihan Top 10 mitä odotan kovasti. Minäkin yritän lueskella omia kirjoja ja nyt olen jo päässyt vauhtiin. Virkistävää vaihteeksi ja tuleepa luettua niitä omia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Khemirin teos on kyllä saatava luettavaksi mahdollisimman pian julkaisun jälkeen. Totta puhut, oman hyllyn lukemattomia teoksia on virkistävää lukea ja aina, kun saa yhden luetuksi, on ihan super tyytyväinen olo. :-D Itse olen nyt niin humahtanut syksyn julkaisuihin ja näin ollen kirjastolainoihin, että ihan kaipaan jo oman hyllyn pariin. Täytyy kuitenkin nyt lukea varauksia ja tammikuussa sitten omien teosten pariin. :-)

   Poista
 3. Mitäs mitäs, uutta Haahtelaa! ♥ Ja Saisiotakin, jee! Olen huono lukemaan sähköisiä katalogeja, joten nuo olivat uutisia minulle, kiitos niistä siis. :)

  Pari viikkoa sitten selailin kirjastossa jotain paperikuvastoja, niistä jäi päällimmäisenä mieleen Eeva Kilven Sininen muistikirja (WSOY 3/2019 muistaakseni). Innolla odotan myös Petri Tammisen ensimmäistä lastenkirjaa Kun kohtaat avaruusolennon (kuvittaja Valpuri Kerttula, Karisto 3/2019).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että bongasit uusia kirjoja! :-) Ja joo, ihanaa, että Haahtelalta tulee uusi kirja! Se on pakko saada mahdollisimman pian julkaisun jälkeen luettavaksi. <3

   Eeva Kilveltä on olen lukenut aikanaan vain yhden teoksen. Häneltä olisi kiva lukea kyllä lisää.

   Poista
  2. Haahtela on näköjään hävinnyt Facebookista eikä ole päivittänyt kotisivuaan aikoihin. Mutta enpä oikeastaan haluaisikaan tietää uudesta kirjasta mitään etukäteen, käyn vaan perinteiseen tapaan ostamassa sen heti kun se tulee. :)

   Minunkin tutustumiseni Kilven tuotantoon on vielä alkuvaiheessa, koottujen runojen (Perhonen ylittää tien) lisäksi olen lukenut vain Kuolinsiivouksen ja Häätanhun, mutta ne ovat kaikki olleet erinomaisia. Tuleva kirja on ilmeisesti ikään kuin jatkoa Kuolinsiivoukselle, hienoa että Kilpi jaksaa julkaista vielä yhdeksänkymppisenäkin.

   Poista
 4. Kiitos vinkeistä, Kaisa! Saisiota odotan näistä ehkä eniten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni Saisio ihan listan kärkipään, eli Haahtelan ja Khemirin, lähellä.

   Poista