lauantai 5. tammikuuta 2019

Hyllynlämmittäjät 2019 ja muita lukusuunnitelmia


Uusi vuosi, uudet hyllynlämmittäjät ja uudet lukusuunnitelmat! Palaan aluksi lyhyesti viime vuoteen paljastamalla, mitä hyllynlämmittäjiä silloin luin ja mitä en ennen kuin kerron, mitä uusia valintoja olen tehnyt hyllystäni vuodelle 2019. Lisäksi kerron, mihin haasteeseen aion ottaa osaa ensimmäistä kertaa ja millaisia muita lukusuunnitelmia minulla on uudelle vuodelle. 

Miten kävi vuoden 2018 hyllynlämmittäjä-haasteen kanssa?

Ihan hyvin siinä mielessä, että sain ainakin osan hyllyä pitkään lämmittäneistä kirjoista luettua. Kaiken kaikkiaan luin neljä kirjaa ja jätin kesken yhden, joka ei sitten sytyttänytkään ja lahjoitin kirjan kiertoon. Sain luettua seuraavat kirjat: Riina Katajavuoren Wenla Männistö (oli hyvä!), Leena Parkkisen Sinun jälkeesi, Max (hieno tämäkin, joskaan tarina ei enää ole vahvasti mielessä), Alice Walkerin Häivähdys purppuraa (upea klassikko) ja Jonas Hassen Khemirin Kaikki se mitä en muista (uusi yritys kannatti). Sen sijaan jätin kesken Anni Kytömäen Kultarinnan, koska kirja ei vain kertakaikkiaan tempaissut minua mukaansa, päähenkilö ei kiinnostanut ja vaikka rakastankin kaunista kieltä, tässä runsas kuvailu ja hidas kerronta alkoi aina muutaman sivun luettuani nukuttaa.

Mitä sitten jäi lukematta? En lukenut vieläkään Mika Waltarin Sinuhea (hävettää ja aionkin yrittää sitä uudelleen tänä vuonna), David Grossmanin teosta Sinne missä maa päättyy (kiinnostaa edelleen), Doerin Kaikki se valo jota emme näe (joskus vielä!),  Kamila Shamsien Kartanpiirtäjää (yritin kerran aloittaa, mutta lukuhetki oli väärä), Oatesin Blondia (höh!), Heidin Köngäksen Herttaa (aihe ei houkutellutkaan) enkä lukenut JP Koskisen Kuinka sydän pysäytetään (väsyin loppuvuodesta sotakirjallisuuteen).

Mitkä ovat vuoden 2019 uudet hyllynlämmittäjät? 

Valitsin uudet hyllynlämmittäjät siten, että joukossa olisi pääasiassa niitä, jotka ovat odottaneet hyllyssä pisimpään. Niinpä en ottanut mukaan esimerkiksi viime vuonna hyllyyni tulleita kirjoja yhtä lukuun ottamatta. Toki vakaana aikeenani olisi lukea myös niitä muitakin lukemattomia hyllystä, ja aionkin merkitä muistiin kaikki omasta hyllystäni vuoden aikana lukemani kirjat.  Lisäksi päätin valita listalle valtaosin ulkomaisten kirjailijoiden teoksia, koska aikeenani olisi keskittyä tänä vuonna enemmän käännöskirjallisuuteen kuin viime vuonna. 


Alla perusteluineen valitsemani hyllynlämmittäjät. (Hauska huomata muuten, että valtaosa kirjojen kansiväreistä on aika keväiset!)

1. Katarina Bauer: He olivat natseja
- Tämä tietokirja on odottanut lukemista vuodesta 2016. Aihe kiinnostaa.

2. Italo Calvino: Jos talviyönä matkamies 
- Ostin tämän Helsingin Kirjamessuilta vuonna 2015. Itse asiassa aloitin teosta joskus, mutta se jäi aika alkutekijöihin, koska lukuhetki ei vain ollut oikea. Nyt uusi yritys.

3. Fedor Dostojevski: Idiootti 
- Listalla on pakko olla edes yksi kunnon tiiliskivi! Jospa tähän olisi edes vähän helpompi tarttua, kun listani muut kirjat ovat pituudeltaan maltillisia. Idiootti on lahja ystävältäni vuodelta 2012, eli teos on joutunut odottamaan lukijaa häpeällisen pitkään. Lisäksi toinen ystäväni antoi minulle viime vuonna peräti kaksi Dostojevskia, Pelurin ja Köyhää väkeä, joten täytyyhän tässä nyt ryhdistäytyä! 

4. Pablo Giordano: Ihmisruumis 
- Ollut hyllyssäni vuodesta 2014. Jotenkin en ole saanut tartuttua tähän, koska pelkään teoksen olevan todella ahdistava. 

5. Laura Gustafsson: Korpisoturi
- Ollut hyllyssäni vuodesta 2016. Meinasin lukea Korpisoturin jo viime vuonna, mutta se sitten jäi. Tämä on lähes satavarmasti teos, jonka luen näistä ensimmäisenä.

6. Herman Koch: Illallinen
- Teos ei ole lämmittänyt hyllyäni vielä pitkäänkään; olisinko ostanut tämän viime vai sitä edellisvuonna Tampereen Metso-kirjaston poistomyynnistä. Illallinen päätyi listalle, koska haluan vauhdittaa siihen tarttumista. En ole lukenut Kochin teoksia aiemmin, mutta tästä kirjasta olen kuullut pelkkää hyvää.

7. Jhumpa Lahiri: Tulvaniitty 
- Ostin tämän Helsingin Kirjamessuilta vuonna 2015 samalla, kun Calvinonkin kirjan. Luin pari vuotta sitten Lahirin Kaiman, joka myös oli lämmittänyt hyllyäni pitkään ja pidin siitä paljon. Toivottavasti myös Tulvaniitty olisi hyvä.

8. Alice Munro: Karkulainen
- Tämän olen poiminut vuonna 2013 Kalajoen kirjaston kierrätyshyllyltä. Hyllyssäni on myös eräs toinen Munron novellikokoelma odottelemassa, mutta jospa lukisin ensin tämän, joka on ollut minulla pidempään.

9. Pablo Neruda: Tunnustan eläneeni 
- Tämän ostin kirpputorilta vuonna 2015. Olen kokeillut aloittaakin muistelmateosta, mutta päässyt vain sivulle 59. Ei muuta kuin uudelleen alkuun, jotta pääsisi sinne sivulle 441. En ole lukenut Nerudalta mitään muuta aiemmin.

10. Leena Parkkinen: Säädyllinen ainesosa
- Ollut hyllyssä vuodesta 2016. Koska sain viime vuonna luettua Parkkisen ensimmäisen romaanin, on nyt Säädyllisen ainesosan vuoro. Tätä on kehuttu paljon, joten odotan hyvää lukukokemusta.

11. Alan Paton: Liian myöhään vesipääsky 
- Tämän olen ostanut Kalajoen kirjaston poistomyynnistä vuonna 2013. Ostin teoksen ihan muuten vain, koska se on ensimmäinen Keltaisen kirjaston teos ja nimi on todella kaunis! Ehkä tarina itsessään ei ole sitten houkutellut vai mistä lie johtuu, etten ole kirjaa lukenut.

12. Mo Yan: Viinamaa 
- Ostin Yanin teoksen Helsinki Litistä vuonna 2015, koska muistaakseni teoksen suomentajalle myönnettiin käännöspalkinto tai jotain sinne päin. En ollut kuullut kirjailijasta aiemmin enkä tuntenut hänen tuotantoaan, joten oli harvinaista minulle ostaa uusi kirja tietämättä mitään kirjailijasta.

. . .

Mihin muihin lukuhaasteisiin otan osaa? Mitä muita lukusuunnitelmia olen asettanut?

Koska haluaisin kovasti päästä vuoden aikana jälleen vähintään 50 luettuun kirjaan, tuumin, että Helmet-lukuhaaste voisi olla siihen oiva apukeino (haaste löytyy täältä)! En ole siis aiemmin osallistunut kyseiseen haasteeseen, koska olen pelännyt, että lukemisesta tulee sen myötä vain suorittamista ja että haaste kahlitsee liikaa, koska tykkään valita lukemiseni fiilispohjalta. Tänä vuonna haaste näytti kuitenkin sellaiselta, että uskon varsin monen kohdan täyttyvän helposti. Tärkeintä on, että lukemisen rentous säilyy, minkä vuoksi en enää muuttanut hyllynlämmittäjiä päätettyäni kokeilla Helmet-haastetta. 

Viime vuonna alkanut haaste Joka päivä on naistenpäivä jatkuu vielä 8.3. asti. Päätin viime vuonna  sitä varten kolme oman hyllyn teosta, joista lukematta on vielä Siri Hustvedtin romaani Kaikki se mitä rakastin. Toivon kyllä lukevani tänä vuonna myös niitä Minna Canthin näytelmiä, joita en ole vielä lukenut. Sillä ei ole väliä, ehdinkö lukea ne haastetta varten, vaan haluaisin ylipäänsä viimein paikata aukkoja Canthin suhteen. 

Mainitsinkin jo aiemmin, että aion lukea nyt erityisesti käännettyä kirjallisuutta tai edes lukea tasapuolisemmin sekä käännettyä että kotimaista. Pääpaino oli viime vuonna kotimaisessa kirjallisuudessa, kuten tavallista, eikä siinä mitään, mutta huomasin loppuvuodesta kaipaavani jotain muuta. Esimerkiksi Suomen sodat saavat nyt hetkeksi jäädä lepäämään, sillä olen väsähtänyt erityisesti sisällissodasta kertoviin romaaneihin. Myöskään uskonto ei nyt houkuta kirjallisuudessa.

Vielä viimeisenä: Aion kiinnittää erityisesti huomiota siihen, että lukisin edes muutaman tietokirjan tai elämäkerran, minkä huomioin myös hyllynlämmittäjä-haasteen suhteen. En juuri lue niitä, koska en ole löytänyt sellaista itselle sopivaa tapaa tai hetkeä lukea niitä. Romaaneihin kun on helppo tarttua illalla vähän väsyneenäkin, mutta tietokirjaa tai elämäkertaa en osaa lukea vaikkapa ennen nukkumaanmenoa. On siis harjoiteltava ja kokeiltava, millaisena hetkenä olisi parasta tarttua tietokirjaan. Ensimmäinen harjoitus onkin edessä jo pian, sillä Michelle Obaman elämäkerta Minun tarinani odottaa jo lukemista.

. . . 

Haasteet on nyt asetettu, eli ei muuta kuin lukemaan! Vuoden 2020 alussa sitten nähdään, miten suunnitelmien kanssa kävi.

Millaisia lukutavoitteita sinulla on? Entä oletko lukenut jotain hyllynlämmittäjistäni? Löytyykö suosikkeja tai inhokkeja? Ja jos sinulla on antaa jotain vinkkejä hyvistä tietokirjoista tai elämäkerroista, otan niitä mielelläni vastaan!

8 kommenttia:

 1. Hyviä suunnitelmia olet tehnyt tälle vuodelle. Minäkin mietin tuota hyllynlämmittäjähaastetta. Se kuulostaa kovin mielenkiintoiselta. Sinulla onkin hyviä kirjoja mukana tuossa haasteessa. Joitakin olen noista lukenut: Dostojevskin Idiootti, Lahirin Tulvaniitty ja Nerudan Tunnustan eläneeni. Tuo Bauer kiinnostaa. - Onnea tähän haasteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anneli! Viime vuonna otin ensimmäistä kertaa osaa hyllynlämmittäjiin, ja se on kyllä kiva haaste: on niin mahtavaa, kun saa sen avulla kannustettua itseään lukemaan oman hyllyn lukemattomia edes osan. Edellisiin kahmin vähän liikaa pitkiä kirjoja, sillä ne eivät lopulta houkutelleet, joten nyt viisaampana otin sellaisia, joihin toivon mukaan olisi helpompi tarttua.

   Poista
 2. Minä sain luettua omista viime vuoden Hyllynlämmittäjistäni muistaakseni 8 tai 9, eli aika hyvin. Koskisen Kuinka sydän pysäytetään jäi minullakin lukematta... Tänä vuonna alkaa uusi sotaromaanien vyöry kun muistellaan talvisodan alkua. Näin ainakin pelkään. En ole vielä toipunut sisällissodasta. Huh.

  Minunkin pitäisi lukea enemmän tietokirjoja. Sarjakuvia aion myös lukea lisää. Uusista Hyllynlämmittäjistäsi suosittelen Säädyllistä ainesosaa ja Korpisoturia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvin sait luetuksi, vau! Minulla kävi lopulta niin, että etenkin pidemmät teokset eivät houkutelleet sitten yhtään :-D Huh, sama täällä sisällissodan suhteen. Kaikki sotakirjat saavat nyt jäädä hetkeksi.

   Olen kuullut paljon kehuja Korpisoturista ja Säädyllisestä ainesosasta, joten odotan niiden pariin pääsyä jo innolla! :-)

   Poista
 3. Hyllynlämmittäjistäsi olen lukenut Idiootin ja Säädyllisen ainesosan. Molemmat ovat tosi hyviä! Minullo ko. haaste ei oikein toiminut, mutta aion kyllä muuten vaan lukea enemmän omia kirjoja tänä vuonna. Ja tietokirjat... ne ovat jääneet minullakin aika lailla syrjään. Viime vuonna luin pari elämäkertaa, tänä vuonna voisin koettaa tuplata määrän. :) Tsemppiä sinulle lukuhaasteisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! :-) Mahtavaa kuulla, että Idiootti on hyvä. Siihen tarttuminen vähän pelottaa, mutta täytyy ottaa sen jossain vaiheessa projektiksi ja lukea välillä vaikka kevyempää kirjaa.

   Poista
 4. Hyllynlämmittäjissäsi on useampi suosikkini: Tulvaniitty, Korpisoturi ja Säädylinen ainesosa. Ihmisruumis oli yksi omista hyllynlämmittäjistäni viime vuonna, ja yllätyin siitä, kuinka paljon pidin kirjasta kaikesta ahdistavuudesta huolimatta.

  Hyllynlämmittäjät haasteeseen aion osallistua tänäkin vuonna. En kauheasti jaksa osallistua haasteisiin, koska en halua liikaa suorittaa lukemista, mutta Hyllynlämmittäjistä olen tykännyt, koska tuntuu hyvältä saada hyllyyn jääneitä kirjoja luettua, ja niiden joukosta voi löytyä kaikenlaisia helmiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, hyvä kuulla, että pidit Ihmisruumiista! Ja kiva kuulla, että olet pitänyt noista kirjoista. :-)

   Niin on, tulee ekstra hyvä fiilis, kun saa kauan hyllyä lämmittäneen kirjan luettua. Koetan itsekin osallistua vain ihan muutamaan haasteeseen, koska tiedän, että jos niitä on paljon, unohdan ne enkä myöskään halua liiallista suorittamisen makua. Helmetiin aion suhtautua rennoin mielin ilman paineita.

   Poista