Uncategorized

Lassi Sinkkonen: Solveigin laulu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Lassi Sinkkosen romaani Solveigin laulu (Wsoy 1980, alk. 1970) on työläisromaani, jossa seurataan yhden helsinkiläisperheen elämää 1930-luvulta 1950-luvulle asti: isovanhempien, vanhempien ja lapsen. Keskiössä on tytär, Solveig, joka parkaisee ensimmäisen kerran vuonna 1933. Hänen tuloaan ei ole suunniteltu eikä häntä ole erityisemmin odotettukaan maailmaan. Sinkkosen teos seuraa hänen kasvuaan lapsesta aikuiseksi. Saara-äiti ei välitä lapsestaan vaan kohtelee Solveigia niin kurjasti, että lukiessa inhottaa. Sana äiti puuttuu Solveigin elämästä; hän kutsuu äitiään vain tämän etunimellä. Sodan kokenut Börje-isä kulkee missä milloinkin, mutta pääasiassa siellä, missä saa kumota kurkkuunsa alkoholiannoksen toisensa perään. Kotona ollessaan isä on kuitenkin yleensä kiltti ja puolustaa tytärtään. Kun isä on lähellä, Solveigin ei tarvitse pelätä Saaran hyökkäystä. Solveigin turvapesä on erityisesti isovanhempien koti, ja isoäiti, famu, on Solveigille äärimmäisen tärkeä.
 
Solveigin laulu kuvaa todenmukaisesti ja ansiokkaasti revityn ihmisen elämää ja piirtää tarkasti ajankuvaa. Henkilöistä naiset jäävät kaikista vahviten mieleen. Solveig joutuu jo pienestä pitäen selviämään yksin ja olemaan tietyllä tapaa kova, minkä vuoksi huoleton lapsuus jää hänelle vieraaksi. Muiden lapsien elo kummastuttaa: Hyvä ettei kaikilla ollut yhtä keljua kuin mulla. Mutta toisaalta – kyllä mua kävi vähän kateeksi toisten sopu. Solveigissa viehättää erityisesti hänen periksiantamattomuutensa ja sinnikkyytensä. Millainen tahto hänellä onkaan selvitä! Nälkää kurnivassa, mustelmille hakatussa ja turvattomassa elämässä korostuu isovanhempien merkitys. Miten Solveigin olisi käynyt ilman isovanhempien turvaa ja rakkautta? Solveigin isoäiti on lohduttava turvasatama ja Saara pelottava hirviö, jonka raivoa on mahdoton kukistaa. Syytä Saaran käytökseen ei kuitenkaan harmillisesti avata.
Solveigin laulu oli minulle entuudestaan vieras kirja enkä ole nähnyt siitä tehtyä televisiosarjaa. Oli kiinnostavaa saada Sinkkosen teos luettavaksi Ylen Kirjojen Suomi -tapahtuman myötä, sillä en välttämättä olisi tätä kirjaa muuten löytänyt. Solveigin laulu on sujuvalukuista ja pääosin karskia puhekieltä. Helsingin slangi antaa lisäväriä kieleen, mutta ilman sitäkin olisi toiminut.
Sinkkonen pyörittää lukijaa kuin pesukone pyykkiä: määrätietoisesti mutta samalla pehmeästi. Vaikka mustelmilla olevan perheen elämä on rujoa, rikkinäistä ja köyhää, kirjan kannet viimeistä kertaa suljettua ei jää päällimmäisenä pahoinvoiva olo. Solveigin laulun kirkas loppu herättää toivon ja uskon paremmasta.

Write A Comment